Το παρασκήνιο του ραντεβού με τον πλανητάρχη - OlaDeka

Το παρασκήνιο του ραντεβού με τον πλανητάρχη

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΡΦΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ

Ενας σημαντικός κύκλος κορυφαίων επαφών του Αλέξη Τσίπρα που συνέβαλε καθοριστικά στην προσπάθεια αναβάθμισης του διεθνούς ρόλου της χώρας μας και εξελίχθηκε μέσα σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες -στη δίνη μιας σοβαρότατης κρίσης- κλείνει, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, με το προχθεσινό τετ α τετ του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε διάστημα 45 ημερών ο κ. Τσίπρας έκανε συγκεκριμένες κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα, υποδέχθηκε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αθήνα, πραγματοποίησε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της χώρας ταξίδι στην Κίνα και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ, ενώ στο ενδιάμεσο -όπως προχθές στη Βαρσοβία- είχε διαδοχικά τετ α τετ με Ευρωπαίους ηγέτες.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δείχνει αφενός την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας διεθνώς και αφετέρου την ανάδειξή της σε παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη γεωγραφική μας περιοχή. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, δε, ότι ο αναβαθμισμένος περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας, αναγνωρίζεται ρητά και στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν τις επίσημες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο και τον Κινέζο πρόεδρο.

«Η Ελλάδα κερδίζει έδαφος στο διεθνές πεδίο, γιατί έχει αυτόνομη ατζέντα, δεν σύρεται πίσω από την εξωτερική πολιτική κανενός, σέβεται τις γεωπολιτικές διαφοροποιήσεις και μιλάει πάντοτε τη γλώσσα της συνεργασίας και του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.

Η ιδιότητά της, ως μέλους της ΕΕ, συμβάλλει στην ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση μιας σειράς από χώρες με την Ευρώπη», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές μετά τη συνάντηση Ομπάμα-Τσίπρα, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου. Κατά την ημίωρη συνάντηση σε θετικό κλίμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας, ενώ έδειξε -για την ακρίβεια υπογράμμισε- ότι είναι απόλυτα ενήμερος για την αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία και την Κίνα.

 
Το παρασκήνιο του ραντεβού με τον πλανητάρχη

Το ελληνικό πρόγραμμα
Αντικείμενο βέβαια της μεταξύ τους συζήτησης ήταν κατ’ αρχάς η πορεία του ελληνικού προγράμματος, η έξοδος από τη λιτότητα και πώς θα συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους. Μάλιστα ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε τη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε -σύμφωνα με πληροφορίες- να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Κάποιες άλλες πληροφορίες επιμένουν ότι συζητήθηκε επίσης η στάση της Ευρώπης για το χρέος – έχει επισημανθεί ότι οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, και όχι η καγκελάριος, εμφανίζεται αμετακίνητος. Ο πρόεδρος Ομπάμα σχετικά με τη διαφωνία οκτώ χρόνων για το χρέος φαίνεται ότι θεωρεί ενδεικτικό ότι η Αμερική έχει ανάπτυξη 10%, ενώ η Ευρώπη παραμένει στάσιμη. Λέγεται δε ότι, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, του είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν για την αντιμετώπιση του χρέους, γνωρίζοντας ωστόσο τη στάση και τους συσχετισμούς στην Ευρώπη. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε αυτό το σημείο, φέρεται να υπογράμμισε τη σημασία να αποφασίσει τελικά και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επ’ αυτού – είναι γνωστό ότι συνήθως επαναλαμβάνει αιτήματα περί μεταρρυθμίσεων, όπως τώρα για τα εργασιακά.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας – και ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ στον τομέα αυτόν.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί ο ενεργός ρόλος του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και η ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, που, όπως εξήγησε ο κ. Τσίπρας, αποτελεί αρχή της Ελλάδας για την αποτελεσματική διαχείριση των ροών.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλ.Τσίπρας και ο Μ. Ρέντσι αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη διαμόρφωσης ισχυρών όρων για τη συμμαχία του Νότου
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Αλ.Τσίπρας και ο Μ. Ρέντσι αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη διαμόρφωσης ισχυρών όρων για τη συμμαχία του Νότου

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Ελληνας πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Μάχη κατά της λιτότητας
Στην ατζέντα η συμμαχία των χωρών του Νότου

Αν και ο χρόνος ήταν περιορισμένος, Φρανσουά Ολάντ, Ματέο Ρέντσι, Αντόνιο Κόστα και Αλέξης Τσίπρας άδραξαν την ευκαιρία και στο περιθώριο της Συνόδου στη Βαρσοβία αντάλλαξαν απόψεις για την ανάγκη διαμόρφωσης ισχυρών όρων για τη συμμαχία του Νότου και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης κατά των πολιτικών της λιτότητας.

Οπως έχει γράψει το «Εθνος» ο Γάλλος πρόεδρος προσανατολίζεται στο να επαναλάβει στις 25 Αυγούστου, εκτός απροόπτου, στα Ηλύσια Πεδία τη συνάντηση των προοδευτικών ηγετών – των σοσιαλδημοκρατών και του Αλέξη Τσίπρα. Ειδικά μετά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αλλά και τις δύσκολες συνθήκες στο οικονομικό επίπεδο για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η ανάδειξη του ρόλου των προοδευτικών δυνάμεων του Νότου και ταυτόχρονα η συγκρότηση ενός εμπροσθοβαρούς αναπτυξιακού σχεδίου θεωρείται από τους Ευρωπαίους ηγέτες σχεδόν «μονόδρομος» για την υπέρβαση της κρίσης και την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων ακραίων ακροδεξιών φωνών.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δε ξεκαθαρίσει ότι η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει θετικό αποτέλεσμα, εφόσον απομονωθούν οι ακραίες απόψεις (ειδικά από την πλευρά των δανειστών), που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην εδραίωση κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής. Αλλωστε βασική προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης είναι άμεσα να κλείσουν οι εκκρεμότητες με τους θεσμούς που θα ξεκλειδώσουν την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ και θα ολοκληρώσουν εντός του Οκτωβρίου τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ιδιαίτερη σημασία ο κ. Τσίπρας δίνει πάντως και στην προώθηση των θεσμικών αλλαγών – η επιστροφή του στην Αθήνα και στις προτεραιότητες της εσωτερικής πολιτικής αυτήν την εβδομάδα συμπίπτει με την εμβάθυνση της συζήτησης στη Βουλή και στην αρμόδια Επιτροπή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Κυβερνητικά στελέχη, παρότι αναγνωρίζουν τη δυσκολία, εντούτοις δεν θεωρούν ανέφικτο τον στόχο εξασφάλισης των 200 ψήφων για να ισχύσει ο νέος νόμος -της απλής αναλογικής- από τις προσεχείς εκλογές.

Διεθνείς επαφές
Η Αθήνα πόλος σταθερότητας

Στην ίδια πολιτική -των διεθνών επαφών και πρωτοβουλιών- εντάσσονται οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία, την Αίγυπτο, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και στο Ιράν. Οπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, οι σχέσεις φιλίας και συνεργασίας που οικοδομεί η Ελλάδα με μια σειρά από χώρες συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πόλου ειρήνης και σταθερότητας, ιδιαίτερα αναγκαίου, σε μια περίοδο όξυνσης των περιφερειακών εντάσεων και συγκρούσεων. Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός παρομοιάζει την Ελλάδα με «ένα δέντρο που έχει τις ρίζες του στη Δύση, αλλά απλώνει τα κλαδιά του στην Ανατολή, στον Νότο και τον Βορρά».

Σήμερα, που η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά οικονομικής ανάκαμψης -καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές- η δημιουργία μιας αμεσότερης και εποικοδομητικότερης σχέσης με τις τρεις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις ανοίγει σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές, στρατηγικού χαρακτήρα, σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, όπως οι υποδομές, οι μεταφορές, η Ενέργεια, η ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα, οι νέες τεχνολογίες, ο τουρισμός, ο αγροδιατροφικός τομέας, τα χρηματοπιστωτικά.

Φώφη Γιωτάκη

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria