Σε ισχύ η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Τουρκία-Τι προβλέπεται - OlaDeka

Σε ισχύ η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Τουρκία-Τι προβλέπεται

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη μία μετά τα μεσάνυχτα και για τους επόμενους 3 μήνες έχει επιβληθεί στην Τουρκία όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από την πολύωρη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλέστηκε το άρθρο 120 του τουρκικού συντάγματος, το οποίο δίνει δυνατότητα κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης και διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» και στην προστασία της δημοκρατίας. Όπως είπε, η κατάσταση ανάγκης είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σύνταγμα της χώρας και δεν παραβιάζει τη νομιμότητα και τις βασικές ελευθερίες των πολιτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως δεν πρόκειται να μειωθούν οι αρμοδιότητες των νομαρχών, αλλά αντιθέτως θα αυξηθούν και πως οι ένοπλες δυνάμεις θα τελούν υπό τις εντολές και τη διοίκηση των νομαρχών.

Η εξέλιξη αυυή, ανησυχεί πλέον ιδιαίτερα την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα που βλέπει μιά αποσταθεροποιημένη Τουρκία και την προσπάθεια του καθεστώτος Ερντογάν να κυριαρχήσει απόλυτα στη χώρα.

Εχουν προηγηθεί διώξεις και απολύσεις άνω των 50.000 υπαλλήλων, δικαστών και στρατιωτικών.

Συνέντευξη Ερντογάν στο Αλ Τζαζίρα

Στο ενδεχόμενο να υπήρχε εμπλοκή ξένων χωρών στην απόπειρα πραξικοπήματος αναφέρθηκε σε συνέντευξή του το δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οπως αποκάλυψε, ειδοποιήθηκε για το εν εξελίξει πραξικόπημα από συγγενικό του πρόσωπο και παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.

Είπε ότι οι πραξικοπηματίες ήταν μειοψηφία των ένοπλων δυνάμεων, αναφέροντας ωστόσο ότι δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι ακριβώς συμμετείχαν στην απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μια μειονότητα των ενόπλων δυνάμεων. Η τρομοκρατική οργάνωση επιχείρησε να κάνει τη μειονότητα να κυριαρχήσει ενάντια στην πλειοψηφία», είπε, σύμφωνα με το Reuters. Παραδέχτηκε επίσης ότι υπήρξαν αδυναμίες στη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Μιλώντας για τη θανατική ποινή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν αποφασίζει μόνος αλλά «ο κόσμος το ζητεί». Πρόσθεσε επίσης ότι το κοινοβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση, την οποία εκείνος θα κυρώσει.

Συνεχίζεται η μάχη

Ο κ. Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μάχη κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος.

Επεσήμανε ότι αρκετά άτομα έχουν συλληφθεί «αλλά δεν έχουμε ακόμη τελειώσει», επισημαίνοντας ότι αυτές οι συλλήψεις και προσαγωγές,  θα αποφέρουν στις τουρκικές αρχές αρκετά ονόματα στις επόμενες ημέρες.

Προειδοποίηση σε ΗΠΑ με το βλέμμα στην Ελλάδα

Αναφορικά με τις ΗΠΑ  ο κ. Ερντογάν είπε ότι «θα πρέπει να συνεχίσουμε την αλληλεγγύη μας και ότι αυτό δεν είναι κάτι βραχυπρόθεσμο». «Εάν όμως οι ΗΠΑ δεν εκδώσουν τον Γκιουλέν, θα είναι μεγάλο λάθος, θα τους δώσουμε όλα τα στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά.

Συγγενής μου με ειδοποίησε για το πραξικόπημα

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ενημερώθηκε από το συγγενικό του περιβάλλον ότι βρίσκεται πραξικόπημα σε εξέλιξη, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι γίνεται αυταρχικός και ότι η τουρκική δημοκρατία απειλείται. «Θα παραμείνουμε εντός του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού συστήματος, δεν θα απομακρυνθούμε ποτέ από αυτό», τόνισε.

 

Ο νόμος περι κατάστασης ανάγκης ισχύει από το 1983 και μεταξύ άλλων δινει τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής μέσω προεδρικών διαταγμάτων.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με βάση τον εν λόγω νόμο, κηρύσσεται, λαμβανομένης υπόψη της γνώμης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας, τμηματικά ή σε ολόκληρη τη χώρα, για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τους έξι μήνες. Ωστόσο η εθνοσυνέλευση μπορεί να παρατείνει συνεχώς την ισχύ της «κατάστασης». Αυτό είχε συμβεί με την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» που είχε κηρυχθεί σε νομούς της νοτιοανατολικής Τουρκίας το 1987. Παρότι σταδιακά άλλαζαν οι νομοί όπου ίσχυε η «κατάσταση», αυτή ίσχυσε μέχρι το 2002, με παράταση που έδινε κάθε έξι μήνες η τουρκική εθνοσυνέλευση.

Μεταξύ των μέτρων που προβλέπονται για την «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης, είναι ο περιορισμός ή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η απαγόρευση συγκέντρωσης ή κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες τοποθεσίες ή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, ο σωματικός έλεγχος και ο έλεγχος στα οχήματα και η κατάσχεση του υλικού το οποίο θεωρείται αποδεικτικό στοιχείο, επιβολή στους πολίτες της υποχρέωσης να φέρουν πάντα αστυνομική ταυτότητα, η απαγόρευση της εκτύπωσης και διανομής εφημερίδων, περιοδικών και άλλων εντύπων, ο έλεγχος κάθε μορφής εντύπων και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών ταινιών που προβάλλονται δημοσίως κ.λπ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria