Σε επιφυλακή ξανά η Ευρώπη - Μέτρα σε Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία - OlaDeka

Σε επιφυλακή ξανά η Ευρώπη – Μέτρα σε Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία

ΚΑΛΕΣΜΑ ΟΛΑΝΤ ΓΙΑ ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ

Τριήμερο εθνικό πένθος και επέκταση του αγώνα κατά της τρομοκρατία αποφασίστηκε στην έκτακτη σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 84 θανάτους και δεκάδες τραυματισμούς στη Νίκαια χθες βράδυ, ενώ και η υπόλοιπη Ευρώπη τίθεται εκ νέου σε επιφυλακή.

Στη σύσκεψη υπό τον γάλλο πρόεδρο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, ο υπουργός ΔικαιοσύνηςΖαν-Ζακ Ουρβοά, ο υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Πιερ ντε Βιλιέρ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών. Ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, ο οποίος μετέβη στη Νίκαια μετά την επίθεση, συμμετείχε στη σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μετά τη σύσκεψη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανακοίνωσε ότι «η Γαλλία δεν θα επιτρέψει την αποσταθεροποίησή της». «Ο στόχος των τρομοκρατών είναι να ενσταλάξουν τον πανικό και τον φόβο. Όμως η Γαλλία είναι μια μεγάλη χώρα και μια μεγάλη δημοκρατία που δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να αποσταθεροποιηθεί», είπε ο πρωθυπουργός.

Χθες, λίγες ώρες μετά το μακελειό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσε, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό, ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα τερματιζόταν την 26η Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας».

«Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.

Συμβούλιο εθνικής ασφαλείας στο Βέλγιο 
Εν τω μεταξύ, η βελγική κυβέρνηση συγκάλεσε σήμερα το πρωί το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας, στο οποίο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι των δυνάμεων ασφαλείας, έπειτα από την επίθεση που σημειώθηκε στη Νίκαια στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την εθνική γιορτή της Γαλλίας.

Το συντονιστικό όργανο για την ανάλυση της απειλής (Ocam), το οποίο είναι υπεύθυνο στο Βέλγιο για την αξιολόγηση της τρομοκρατικής απειλής και συγκλήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, αποφάσισε να διατηρήσει το επίπεδο 3 («πιθανή και αληθοφανής» απειλή) της τετράβαθμης κλίμακας, ανέφεραν τα βελγικά ΜΜΕ.

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως θα δώσει συνέντευξη Τύπου προς το μεσημέρι, μετά το τέλος της συνεδρίασης του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας, καθώς και το Βέλγιο αναμένεται να διοργανώσει εκδηλώσεις για την εθνική γιορτή του που τιμάται στις 21 Ιουλίου.

Ο βέλγος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του σήμερα το πρωί πως εξακολουθεί να μην έχει νέα για περίπου είκοσι Βέλγους μετά την επίθεση στη Νίκαια, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Ενίσχυση ελέγχων στα σύνορα 
Την ίδια ώρα, η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας ανακοίνωσε πως, κατόπιν συνενόησης με τις γαλλικές αρχές, αποφάσισε την αυστηροποίηση των ελέγχων στα σύνορα με τη Γαλλία, ενώ σε ανάλογη ανακοίνωση είχαν προχωρήσει νωρίτερα και οι ισπανικές Αρχές.

Η Ιταλία θα ενισχύσει τους ελέγχους σε τρία σημεία οδικής διέλευσης στα σύνορά της με τη Γαλλία και στη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των δύο χωρών στη Βεντιμίλια έπειτα από την επίθεση με φορτηγό στη Νίκαια, δήλωσε άλλωστε σήμερα και ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Την πρόθεσή του να επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας στο Λονδίνο γνωστοποίησε σήμερα και ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας Σαντίκ Καν.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria