Πόσο ανακυκλώνουμε στη Καστοριά; - OlaDeka

Πόσο ανακυκλώνουμε στη Καστοριά;

ΕΝ.ΔΗΜΟ.

Οι ΕΝ.ΔΗΜΟ. στο ηλεκτρονικό τους παρατηρητήριο προσπαθούν να αποδώσουν με εύληπτο και εποπτικό τρόπο διάφορα δεδομένα που αφορούν την ποιότητα ζωής μας και την διαφάνεια.Αξιόλογα στατιστικά συμπεράσματα αρχίζουν να διαμορφώνονται από τα δεδομένα της διεύθυνσης καθαριότητας, η οποία καταγράφει τις ποσότητες απορριμμάτων που παράγονται από τον Δήμο Καστοριάς.

Το πρώτο που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι είμαστε πολύ μακριά από τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση[1].
Από τα περυσινά στοιχεία προκύπτει ότι απ’ το σύνολο των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν μόνο ένα 4,8% ήταν υλικά προς ανακύκλωση.
Για φέτος τα στοιχεία που έχουμε μέχρι τον Μάιο δείχνουν μια μικρή βελτίωση στις ποσότητες που ανακυκλώνουμε, η οποία όμως δεν είναι ουσιαστική και φτάνει το 5,2%.

 

ΜΕΙΚΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ

Σε ότι αφορά τα μεικτά απορρίμματα φαίνεται να υπάρχει μια αντιστοιχία των περυσινών και των φετινών δεδομένων όπου παρουσιάζεται μια αύξηση της μάζας των σύμμεικτων απορριμμάτων από τον Γενάρη έως τον Απρίλη με κορύφωση τις ποσότητες του Απριλίου. Για κάποιον λόγο δηλαδή οι Καστοριανοί καταναλώνουμε και πετάμε περισσότερο τον μήνα Απρίλιο.
Αυτό όμως από την άλλη δίνει και την δυνατότητα να χαραχτεί μια πολιτική με δράσεις ευαισθητοποίησης σε κατάλληλους χρόνους.
Μια καμπάνια δηλαδή για την ανακύκλωση αρχές Απριλίου ίσως είναι ο καταλληλότερος χρόνος για να είναι αποδοτική.
Οι αντιστοιχίες αυτές φαίνονται στα παρακάτω διαγράμματα:

Επίσης φέτος τον Απρίλη (2016) πετάξαμε περισσότερα σκουπίδια σε σχέση με πέρυσι στους πράσινους κάδους όπου ρίχνουμε τα μεικτά απορρίμματα.
Το 2015 τον Απρίλη συγκεντρώθηκαν 1191tn περίπου ενώ φέτος συγκεντρώθηκαν 1232tn.
Η διαφορά των 41 τόνων δεν είναι μεγάλη βέβαια, που δείχνει έμμεσα ίσως και τις σταθερές καταναλωτικές μας συνήθειες, καθώς και το ότι δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα η νοοτροπία μας στον τρόπο απόρριψης των σκουπιδιών μας.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Ο Δείκτης ανακύκλωσης προκύπτει από τον λόγο μεικτών προς ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. Όσο πιο μικρός είναι ο δείκτης τόσο περισσότερο ανακυκλώνουμε. Βλέπουμε ότι τον Απρίλη του 2016 έχουμε την μεγαλύτερη τιμή για τον δείκτη (21), που σημαίνει ότι ΔΕΝ ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια μας αυτή την εποχή περισσότερο σε σχέση με άλλους μήνες.
Ενώ και για το 2015 είχαμε την ίδια τιμή (και πάλι 21), που επιβεβαιώνει κατά κάποιο τρόπο τον ισχυρισμό της σταθερής νοοτροπίας και συνηθειών.
Καταπιανόμαστε όμως με τον μήνα Απρίλιο και μόνο πρός το παρόν, πρώτον επειδή είναι ο μήνας που παρουσιάζονται οι χειρότερες αποδώσεις κι επειδή δείχνει μια σταθερότητα στατιστικά. Οι υπόλοιποι μήνες έχουν μεγαλύτερες διακυμάνσεις.
Ο δείκτης αυτός φιλοδοξούμε να γίνει ένας “μπούσουλας” αποδοτικότητας που θα παρακολουθούν οι Καστοριανοί πολίτες την περιβαλλοντική τους υπευθυνότητα.ΧΑΡΤΙ

Το χαρτί είναι το υλικό που συλλέγεται προς ανακύκλωση με το μεγαλύτερο βάρος. Δεν είναι θεμιτό να συγκρίνουμε όμως τα υλικά μεταξύ τους με κριτήριο το βάρος, αφού κάθε είδος έχει διαφορετικά “ειδικά βάρη”. Περισσότερο μας ενδιαφέρει να εξάγουμε συμπεράσματα σχετικά με την συμπεριφορά των δημοτών ανάλογα με το πώς και πότε ανακυκλώνουν.
Στο παραπάνω διάγραμμα αν το συγκρίνουμε με αυτό των μεικτών απορριμμάτων διαπιστώνουμε ότι τον Ιανουάριο δεν υπάρχει αναλογικότητα στις καμπύλες. Αυτό ίσως σημαίνει ότι ανακυκλώνουμε περισσότερο χαρτί από αυτό που πετάμε στα σύμμεικτα απορρίμματα και είναι μια ενθαρρυντική ένδειξη. Μένει να καταλάβουμε ποιοί είναι οι λόγοι που έχουμε αυτές τις επιδόσεις.

Με την ίδια λογική παραθέτουμε και τις υπόλοιπες καμπύλες για τα βασικά ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ αν θέλετε να κάνετε τις δικές σας συγκρίσεις και να ερευνήσετε τα δεδομένα εκτενέστερα μπορείτε να επισκεφτείτε το παρατηρητήριο των ΕΝ.ΔΗΜΟ. (πατήστε ΕΔΩ) και να συζητήσουμε μαζί για την αξία τους και τα συμπεράσματα που μπορεί να φτάσετε…

ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ

ΓΥΑΛΙ

ΠΛΑΣΤΙΚΟ

Παραπομπές

[1] Με την ΚΥΑ 9268/469/2007, προς συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2004/12/ΕΚ, παρέχονται κριτήρια για την αποσαφήνιση του όρου “συσκευασία” αλλά και κατάλογος παραδειγμάτων για το τι είναι ή τι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως συσκευασία και τίθενται νέοι υψηλότεροι ποσοτικοί στόχοι για την ανάκτηση / ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας, οι
οποίοι ισχύουν από το τέλος του 2011 και εντεύθεν ως ακολούθως:

*Το ποσοστό των αποβλήτων συσκευασίας που θα ανακτάται (ανακύκλωση, άλλη ανάκτηση
υλικών, ανάκτηση ενέργειας) θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60% κατά βάρος.
*Το ποσοστό των αποβλήτων συσκευασίας που θα ανακυκλώνεται θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 55% και το πολύ 80% κατά βάρος.
* Οι ελάχιστοι στόχοι ανακύκλωσης ανά υλικό κατά βάρος είναι οι ακόλουθοι:
*Γυαλί 60%
*Χαρτί και χαρτόνι 60%
*Μέταλλα 50%
*Πλαστικά 22,5%
[Πηγή: http://www.eoan.gr/uploads/files/303/56670d376348f2cf938fa4e9eedfc77bdb5be4b7.pdf]

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria