Ποιοι επιχείρησαν το πραξικόπημα-Η επόμενη μέρα στην Τουρκία - OlaDeka

Ποιοι επιχείρησαν το πραξικόπημα-Η επόμενη μέρα στην Τουρκία

Οι αλλαγές που θέλησε να κάνει ο Ερντογάν στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, φαίνεται ότι οδήγησε στην προσπάθεια του πραξικοπήματος που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Οι τούρκοι αναλυτές εντοπίζουν την αιτία, στην επιχείρηση ξεκαθαρίσματος που ξεκίνησε στο στράτευμα η οποία ήθελε ανώτατους αξιωματικούς που ανήκουν στο κίνημα του Γκιουλέν να “ξηλώνονται”.

Η επιχείρηση του πραξικοπήματος ξεκίνησε με ανακοίνωση του στράτου στην οποία αναφερόταν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τον έλεγχο του κράτους. Αμέσως τέθηκε σε ισχύ ο στρατιωτικός νόμος που προβλέπει απαγόρευση της κυκλοφορίας. Ενώ στην αρχή υπήρξαν πληροφορίες ότι ο Ερντογάν είχε ήδη φυγαδευτεί, ο ίδιος, με διάγγελμά του μέσω κινητού τηλεφώνου ζήτησε από τους Τούρκους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να στηρίξουν την κυβέρνηση. Από εκείνη την στιγμή επικράτησε χάος με στρατιώτες και αστυνομικούς οι οποίοι συγκρούστηκαν κυρίως στην Κωνσταντινούπολη με αποτέλεσμα 17 αστυνομικοί να χάσουν τη ζωή τους.

Νωρίτερα, στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ κατά στόχων του τουρκικού κράτους ενώ στελέχη της κυβέρνησης παραδέχονταν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο. Παρ’όλα αυτά, πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση, τρεις αξιωματικοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα συνελήφθησαν.

Στις 3 τα ξημερώματα η κατάσταση άλλαξε εντελώς και κυβερνητικά στελέχη άρχισαν να δηλώνουν ότι το πραξικόπημα απετράπη. Ταυτόχρονα, οι δημοσιογράφοι της κρατικής τηλεόρασης επανακατέλαβαν τις εγκαταστάσεις και άρχισαν να μεταδίδουν πληροφορίες για τις εξελίξεις.

Οι πραξικοπηματίες 

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι στην ‘Αγκυρα σκοτώθηκαν 17 αστυνομικοί κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με στρατιωτικούς.

Σημειώνεται επίσης ότι πριν από μερικά λεπτά ο διοικητής του τρίτου σώματος στρατού, στρατηγός Ερνταλ Οζτούρκ έκανε δήλωση στο τηλεοπτικό κανάλι NTV και μέσω του καναλιού, κάλεσε τους στρατιώτες που ανήκουν στο τρίτο Σώμα, να επιστρέψουν στα στρατόπεδά τους.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria