Ο ιμάμης προκαλεί την Ελλάδα και προσκαλεί Ρωσία-Ισραήλ - OlaDeka

Ο ιμάμης προκαλεί την Ελλάδα και προσκαλεί Ρωσία-Ισραήλ

ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ

Σάρκα κι οστά αρχίζει να παίρνει το νέο δόγμα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής «να αυξηθεί ο αριθμός των φίλων και να μειωθεί ο αριθμός των εχθρών», έτσι όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε υπό την πίεση των εξελίξεων και με τον φόβο της διεθνούς απομόνωσης να αλλάξει την πολιτική του απέναντι σε Ισραήλ και Ρωσία και να υποσχεθεί υπηκοότητα σε όσους Σύρους πρόσφυγες θα το ήθελαν.

Ταυτόχρονα όμως συνεχίζει την προκλητική στάση προς την Ελλάδα, καθώς ύστερα από 81 χρόνια, ο μουεζίνης απηύθυνε το παραδοσιακό κάλεσμα για την προσευχή, μέσα από την Αγία Σοφία, ενώ μέχρι τώρα καλούσε σε προσευχή από τους μιναρέδες.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε έντονη ανησυχία και δυσφορία για τη νέα αυτή πρόκληση -τον προηγούμενο μήνα είχε διαβαστεί το Κοράνι εντός της Αγίας Σοφίας- και ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ευστράτιος Ευθυμίου, κάλεσε την Τουρκία να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις της.

«Εχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει με σειρά ενεργειών μας με σκοπό την ενημέρωση κρατών και διεθνών οργανισμών ότι η απόπειρα αλλαγής χρήσης από μουσείο σε τέμενος της Αγίας Σοφίας που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα διεθνές ζήτημα», για να προσθέσει ότι «καλούμε την Τουρκία για άλλη μία φορά να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού πολιτισμού και να σταματήσει να υποστηρίζει αναχρονιστικές και ακατανόητες δραστηριότητες.

Οφείλει να επιδείξει, επιτέλους, τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει για σεβασμό του συνόλου των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της, χριστιανικών ή μη». Ερωτηματικά όμως -σε άλλο επίπεδο- εγείρει και η κίνηση του Ερντογάν να προσφέρει υπηκοότητα σε Σύρους πρόσφυγες, κάτι που μέχρι τώρα ήταν εκτός συζήτησης.

Ο ιμάμης ενώ καλεί τους μουσουλμάνους μέσα από την Αγία Σοφία σε προσευχή
Ο ιμάμης ενώ καλεί τους μουσουλμάνους μέσα από την Αγία Σοφία σε προσευχή

Μιλώντας στην πόλη Κίλις νότια της χώρας, όπου ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί από τους ανθρώπους που καταφθάνουν από τη γειτονική Συρία προκειμένου να ξεφύγουν από τον πόλεμο, ο Τούρκος ηγέτης δήλωσε πως το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επεξεργάζεται αυτό το σχέδιο.

«Σας θεωρούμε ως αδελφούς κι αδελφές», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος σε μία ομάδα Σύρων προσφύγων. «Δεν είστε μακριά από την πατρίδα σας, μόνο μακριά από τα σπίτια σας γιατί και η Τουρκία είναι πατρίδα σας».

Ωστόσο, δεν προσδιόρισε πόσοι από τους 2,7 εκατομμύρια πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα, ποια θα είναι τα κριτήρια επιλογής και πόσο χρόνο θα διαρκεί η διαδικασία. Μία τέτοια κίνηση ενδέχεται να περιπλέξει περαιτέρω την αμφισβητούμενη συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Αγκυρα για τη συνδιαχείριση της προσφυγικής κρίσης, καθώς οι Βρυξέλλες έχουν υποσχεθεί μεταξύ άλλων την απελευθέρωση της βίζας για σύντομη διαμονή Τούρκων πολιτών στην ΕΕ.

Η αντιπολίτευση
Επιπλέον, στελέχη της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι ουσιαστικά πρόκειται για ψηφοθηρική κίνηση, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε ο Ερντογάν να αποκτήσει δυνητικούς ψηφοφόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους με στήριξή τους στο κόμμα του (ΑΚΡ). Πάντως, η Τουρκία επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα με Ισραήλ και Ρωσία, καθώς οι ρωσικές κυρώσεις αποδείχθηκαν εξαιρετικά οδυνηρές, ιδίως για τον τουρισμό, την κατασκευαστική βιομηχανία και τις εξαγωγές τροφίμων της Τουρκίας.

Τη συμφιλίωση με το Ισραήλ ενθάρρυναν και οι προσδοκίες της Τουρκίας για οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη από τα σχέδια για μεταφορά ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου, μέσω Τουρκίας, προς την Ευρώπη.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria