Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανελλαδικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Βίτσι - OlaDeka

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Πανελλαδικό Διήμερο της ΚΝΕ στο Βίτσι

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φέτος το 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ πραγματοποιήθηκε στην περιοχή μας, στο Πισοδέρι της Φλώρινας, τιμώντας τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, που έγραψε ηρωικές σελίδες ιστορίας στο Γράμμο και στο Βίτσι. Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Σ’ αυτήν την περιοχή ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας είχε ισχυρές βάσεις από την άνοιξη του 1947 έως τον Αύγουστο του 1949. Ηταν η έδρα του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, η έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και των βασικών επιτελείων του ΔΣΕ.

Η συμμετοχή ήταν τεράστια με κόσμο να καταφτάνει συνεχώς από κάθε γωνιά της Ελλάδας, για να επισκεφτούν και να γνωρίσουν το όμορφο μέρος που φιλοξένησε την κατασκήνωση στη θέση Βίγλα.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ήταν πλούσιο με συναυλίες, γλέντια, πεζοπορίες, αθλητικές δραστηριότητες, εκδηλώσεις, συζητήσεις, παιχνίδια. Το πρόγραμμα την 1η μέρα περιελάμβανε γλέντι με χάλκινα από συγκρότημα της περιοχής και λαϊκό γλέντι με του «5 εν δράσει». Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε συναυλία από τους Sober και ακολούθησε λαϊκό γλέντι από τον Β. Κασούρα.   . Το

Οι κατασκηνωτές στο πλαίσιο της επίσκεψής τους πραγματοποίησαν πεζοπορία – ανάβαση προς την κορυφή Βίγλα, ενώ λίγο νωρίτερα μια ομάδα κατασκηνωτών ανέβηκε μέχρι τη θρυλική κορυφή Λούτζερ στο όρος Βίτσι, ακολουθώντας τα βήματα των μαχητών του ΔΣΕ.

Ένα μέρος των κατασκηνωτών έκανε το πρωί του Σαββάτου επίσκεψη στο Βροντερό και στη σπηλιά όπου λειτούργησε ένα από τα νοσοκομεία του ΔΣΕ, καθώς επισκέφτηκαν και το μνημείο του Πέτρου Κόκκαλη πάνω στο οποίο αναγράφεται «Μπήκε βαθιά στην ανθρώπινη ψυχή, πιο βαθιά στη γνώση του κόσμου, στρατεύτηκε για τη δημιουργία του μελλούμενου πολιτισμού».

Στο χώρο της κατασκήνωσης λειτουργούσε φωτογραφικό ιστορικό αφιέρωμα στο ΔΣΕ και βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης εποχής.

Το χώρο της κατασκήνωσης επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μια ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο Κώστας Τόττης, ιδιοκτήτης του χιονοδρομικού της Βίγλας παρέδωσε στον Γενικό Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα ένα βαλιτσάκι εργαλείων μέσα στο οποίο υπήρχαν μια ξιφολόγχη και μια δεσμίδα σφαίρες που είχαν βρεθεί σ’ ένα από τα αμπριά στην περιοχή με την φράση «σας τα παραδίδω, δικά σας είναι…»

Το πρωί της Κυριακής μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αλλά και ενθουσιασμού και με την υπόσχεση για συνέχιση του δίκαιου αγώνα του ΔΣΕ, πραγματοποιήθηκε η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της ΚΝΕ στο μνημείο για την Μάχη της Φλώρινας. Με συντεταγμένη πορεία και αναρτημένα τα πανό τους, μέλη και οργανώσεις της ΚΝΕ από όλη την χώρα, που συμμετέχουν στο 25ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, πορεύτηκαν από το κέντρο της Φλώρινας προς το μνημείο για τη Μάχη της Φλώρινας.

2 afixh-kataskhnosh-01-07-8 glenti-me-xalkina-pneysta-7 o-xoros-dihmero-kne-24 omilia-florina-6_0 pezoporia-bigla-37 prosygkentrosh-florina-9 xenaghsh-koytsoympa-dihmero-kne-2

 

ΚΝΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria