Μία Εγνατία σκέτη... Ελβετία ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ - OlaDeka

Μία Εγνατία σκέτη… Ελβετία ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ

Νίκος Καραγιάννης

Μία Εγνατία, σκέτη …Ελβετία ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Η αποκρατικοποίηση του μεγάλου ελληνικού δικτύου αυτοκινητόδρομων αφορά τον βασικό άξονα των 670χλμ από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Έβρου, και 3 κάθετους άξονες.

Μιλώντας στο ypodomes.com ανώτατο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ είπε πως ο διαγωνισμός θα βγει στον αέρα μέχρι τον Σεπτέμβριο με στόχο να ολοκληρωθεί ίσως και μέσα στο 2016. Στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ είναι ακόμα και η δυνατότητα του επενδυτή να τοποθετήσει ηλιακά πάνελ ή αιολικά, σε ένα μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία στους Ελβετικούς Αυτοκινητόδρομους.

Ο στόχος είναι η “κυκλική οικονομία” δηλαδή, ο αυτοκινητόδρομος να έχει πόρους όχι μόνο από τα διόδια αλλά και από άλλες πηγές ενώ όπως σημείωσε βρήκε θερμή υποδοχή σε αυτό το πλάνο από την Ε.Ε ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να γίνει ένας “περιβαλλοντικά φιλικός” δρόμος για τους χρήστες και τις περιοχές που διέρχεται.

Με μία τέτοια λειτουργία η Εγνατία Οδός θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά από τα χρήματα που δαπανώνται για τον φωτισμό του άξονα ενώ θα βοηθούσε στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Η τεχνικό-οικονομική μελέτη δεν έχει γίνει ακόμα αλλά σύμφωνα με πηγές θα προετοιμαστεί.

Μία άλλη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναιη συλλογή των ομβρίων που επίσης θα λειτουργούσε στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας αλλά και ως φυσικό αντιπλημμυρικό έργο.

Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο μοντέλο προτίνεται σε αυτοκινητόδρομο της χώρας, που ξεφεύγει από τη στενή λογική της απόδοσης μόνο του διοδίου ως έσοδο. Η Εγνατία Οδός θα πρέπει να ολοκληρώσει την χωροθέτηση των σταθμών διοδίων που μαζί με τους κάθετους θα είναι 18 ή 19.

Όπως αναφέρθηκε έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το εξωτερικό χωρίς όμως να αναφερθεί συγκεκριμένα. Αναφορικά με το τίμημα δεν υπάρχει ακόμα εικόνα ενώ άγνωστη είναι και η αντίδραση τόσο από το Υπουργείο Υποδομών όσο και από τους εργαζόμενους στην Εγνατία Οδό που ήδη έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεση τους σε όσα πρόκειται να συμβούν.

Πάντως ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ σε ανεπίσημη ενημέρωση είπε πως πρέπει να προχωρήσει η υπόθεση της Εγνατίας αλλά και της χωροθέτηση των διοδίων καθώς όπως σημείωσε απαιτούνται σημαντικά ποσά κάθε χρόνο για τη συντήρηση της καθώς υπάρχουν σημαντικά τεχνικά έργα όπως σήραγγες και γέφυρες.

 

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria