Κομισιόν για τσέχικο «ελληνικό» γιαούρτι: το «ελληνικό» δεν σημαίνει χώρα… - OlaDeka

Κομισιόν για τσέχικο «ελληνικό» γιαούρτι: το «ελληνικό» δεν σημαίνει χώρα…

ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ

Δυσαρεστημένη είναι η ελληνική πλευρά με την τροπή που φαίνεται να παίρνουν τα πράγματα στην Κομισιόν σχετικά με την επιμονή της Τσεχίας να βγάλει στην αγορά «ελληνικο γιαούρτι» υποστηρίζοντας ότι αναφέρεται σε τρόπο παρασκευής και όχι σε χώρα προέλευσης.

Η Κομισιόν φέρεται να αποδέχεται τους ισχυρισμούς των Τσέχων αφού εκπρόσωπός της δήλωσε ότι το επίθετο «ελληνικό»  δεν συνιστά γεωγραφική ένδειξη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εκτός Ελλάδος….Ο ίδιος δήλωσε ότι το προϊόν δεν πρέπει να παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του τροφίμου και την προέλευσή του. Τώρα πώς νοείται να χαρακτηρίζεις κάτι ως «ελληνικό» και ταυτόχρονα αυτό να μη συνιστά παραπλάνηση ως προς την προέλευση, μόνο η Κομισιόν το ξέρει.

Οι  έλληνες παραγωγοί έχουν εκφράσει δημοσίως τις ανησυχίες τους και τονιζουν ότι η υποβάθμιση του ελληνικου γθαουρτιού άρχισε ουσιαστικά με το νέο Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που επιτρέπει να παρασκευάζεται γιαούρτι από σκόνη γάλακτος. Η Ελλάδα επιμένει ότι πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστεί το ελληνικό γιαούρτι ως προϊόν ΠΟΠ (Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Βαγγέλης Αποστόλου έστειλε επιστολές στους επιτρόπους για την Υγεία και τη Γεωργία Βιτένις Αντριουκάιτις και Φιλ Χόγκαν,  όπου αναφέρει ότι  η ονομασία «ελληνικό» γιαούρτι ή  «ελληνικού τύπου» που προωθεί η Τσεχία  είναι αντίθετες  στον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι oι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria