Επίθεση στο Μόναχο: ξεκαθαρίζει το τοπίο - ένας ο μακελάρης, λέει η αστυνομία - OlaDeka

Επίθεση στο Μόναχο: ξεκαθαρίζει το τοπίο – ένας ο μακελάρης, λέει η αστυνομία

Ένας τελικά είναι ο μακελάρης του Μονάχου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση των Αρχών, 10 νεκροί, 21 τραυματίες

Λίγο μετά τις 3 τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας, ξεκίνησε η έκτακτη συνέντευξη τύπου στο Αρχηγείο της Αστυνομίας του Μονάχου. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Hubertus Andraes:

  • Ο αυτόχειρας και δράστης είναι ένας18χρονος Γερμανός ιρανικής καταγωγής
  • Τα κίνητρά του παραμένουν αδιευκρίνιστα
  • Δύο άτομα που συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν για πιθανή συμμετοχή στο μακελειό αποδείχτηκε ότι δεν είχαν σχέση
  • Οι νεκροί -του δράστη συμπεριλαμβανομένου- είναι 10
  • Τρεις εκ των 21 τραυματιών -ανάμεσά τους και παιδιά- νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση

epa05437069 Special police secures the area in the underground station Karlsplatz (Stachus) after a shootout in Munich, Germany, 22 July 2016. Several people were reported dead by the police and several more injured after a shooting in the Olympia shopping centre in Munich.  EPA/ANDREAS GEBERT

Οι αστυνομικές Αρχές του Μονάχου είχαν προϊδεάσει γι αυτές τις εξελίξεις -ότι, δηλαδή, δεν επρόκειτο για ομάδα εκτελεστών αλλά για ατομική πράξη- καθώς με ανάρτηση, λίγο νωρίτερα, στο twitter είχαν κάνει λόγο για «προσεκτική λήξη συναγερμού» ενώ επιβεβαίωναν ότι στην περιοχή της επίθεσης έχει βρεθεί το πτώμα άνδρα που αυτοκτόνησε.

Επεσήμαιναν, δε, ότι υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να πρόκειται για τον δράστη, ο οποίος, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών, έδρασε μόνος του.

Αυτό είναι το tweet με το οποίο η Αστυνομία πληροφορούσε ότι έχει εντοπίσει τη σωρό ενός αυτόχειρα και εκτιμά πως πρόκειται για τον μοναδικό δράστη του μακελειού στο εμπορικό κέντρο Olympia.

ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που ο δράστης ανοίγει πυρ στο Μόναχο

Ο άνδρας που φορά μαύρα, πυροβολεί αρκετές φορές, ενώ ακούγονται κραυγές ανθρώπων που βρίσκονται στο σημείο, έξω από ένα εστιατόριο McDonald’s. Ο άνθρωπος που βιντεοσκόπησε τη στιγμή της επίθεσης, τρέπεται έντρομος σε φυγή. Δείτε το βίντεο ντοκουμέντο:

Σύμφωνα με τον κ. ‘Αντρε, από την επίθεση υπάρχουν δέκα νεκροί, συμπεριλαμβανομένου του δράστη ο οποίος εικάζεται ότι αυτοκτόνησε, αφού προηγουμένως είχε δεχθεί και πυρά των δυνάμεων ασφαλείας. Μεταξύ των 21 τραυματιών υπάρχουν τρία άτομα σε σοβαρότερη κατάσταση, δήλωσε ο επικεφαλής της Αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία, σεβόμενος, όπως είπε, τις οικογένειές τους.

Αναφερόμενος στην ταυτότητα του δράστη, ο κ. ‘Αντρε περιορίστηκε να δηλώσει ότι ήταν κάτοχος και γερμανικής και ιρανικής υπηκοότητας, ενώ σε ό,τι αφορά τα κίνητρά του, τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθεί πρώτα η σχετική έρευνα στο οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Διευκρίνισε πάντως ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το λεγόμενον «Ισλαμικό Κράτος», αλλά θα διερευνηθούν όλες οι υποθέσεις.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί περισσότερων δραστών, ο Χουμπέρτους ‘Αντρε σημείωσε ότι αρχικά είχε θεωρηθεί ότι δύο άτομα τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο το οποίο εθεάθη να εγκαταλείπει με μεγάλη ταχύτητα το εμπορικό κέντρο σχετίζονταν με την επίθεση, κατόπιν ωστόσο διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για εσφαλμένη εντύπωση. «Λάθος συναγερμός» σήμανε δε, όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, σε πολλά σημεία της πόλης κατά τη διάρκεια της αποψινής επιχείρησης, τα οποία οφείλονταν κατά πάσα πιθανότητα στον πανικό κάποιων πολιτών.

Ερωτηθείς σχετικά με την γνησιότητα ερασιτεχνικού βίντεο που κυκλοφόρησε νωρίτερα στο διαδίκτυο, ο κ. ‘Αντρε επιβεβαίωσε ότι απεικόνιζε τον δράστη, ο οποίος ήταν οπλισμένος, λίγο πριν από τις 20.30 (τοπική ώρα), οπότε και εντοπίστηκε η σωρός του, σε δρόμο δίπλα στο εμπορικό κέντρο. Το σακίδιο που έφερε δεν περιείχε εκρηκτικά, ο δράστης ωστόσο είχε μαζί του αρκετές σφαίρες.

Στην αστυνομική επιχείρηση η οποία ξεκίνησε με την πρώτη ειδοποίηση της Αστυνομίας στις 17:50 (τοπική ώρα) συμμετείχαν, σύμφωνα με τον κ. ‘Αντρε 2300 άτομα, τόσο από τις δυνάμεις της Βαυαρίας όσο και από ειδικές μονάδες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και άλλων κρατιδίων. Κατά την διάρκεια των ερευνών, «προτάξαμε την ασφάλεια από την ταχύτητα και θέλαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν υπήρχαν άλλοι οπλισμένοι δράστες ελεύθεροι», δήλωσε ο κ. ‘Αντρε και τόνισε ότι, αν και δεν μπορεί να υπάρξει 100% ασφάλεια, δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να υποδεικνύουν ότι οι πολίτες του Μονάχου έχουν λόγο να αισθάνονται ανασφάλεια. Σημείωσε μάλιστα ότι οι διάφορες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες κανονικά και είχαν αρχικά ακυρωθεί μπορούν να πραγματοποιηθούν κανονικά, εκτός εάν οι διοργανωτές προτιμούν να τις αναβάλουν, σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα.

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΑΧΟ “τιμή” στον ακροδεξιό μανιακό δολοφόνο Μπρέβιεκ;

Την ημέρα που συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια από το αποτρόπαιο του ακροδεξιού Μπρέβιεκ στο νησί Ουτόγια της Νορβηγίας,η ακροδεξιά-νεοναζιστική τρομοκρατία ξαναχτυπά.Αυτή τη φορά στο Μόναχο της Γερμανίας.

Τι είχε γίνει πριν από πέντε χρόνια;

Το μεσημέρι της 22ας Ιουλίου το Όσλο συγκλονίστηκε από μια ισχυρότατη έκρηξη σε περιοχή όπου βρίσκονταν κυβερνητικά κτίρια και το γραφείο του Νορβηγού πρωθυπουργού.

Πριν οι αρχές προλάβουν να συνέλθουν ο Μπρέβιεκ ξαναχτυπά.

Ακριβώς δύο ώρες μετά τις εκρήξεις, στις 17.26, ένας άνδρας, ντυμένος αστυνομικός, εμφανίζεται στο νησί Ουτόγια, εκεί που βρίσκεται η κατασκήνωση της νεολαίας του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Μέχρι εκείνη την ώρα, το νησί έβριθε από ζωή. Μέσα σε δευτερόλεπτα, μετατρέπεται σε σκηνικό τρόμου και θανάτου. Ο υποτιθέμενος αστυνομικός δεν είναι άλλος από τον Μπρέιβικ που αρχίζει να πυροβολεί αδιακρίτως. Δύο ημέρες μετά, πεθαίνει στο νοσοκομείο το τελευταίο θύμα της επίθεσης, ανεβάζοντας τον απολογισμό στους 69 νεκρούς.

 Ο Μπρέβιεκ είχε δημοσιοποιήσει  μέσω διαδικτύου το ακροδεξιό του μανιφέστο, στο οποίο γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για ανάγκη να εκδιωχθούν οι μουσουλμάνοι από την Ευρώπη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria