Εκλογικός νόμος: Ψήφος στα 17, απλή αναλογική και διατήρηση του ορίου 3% - OlaDeka

Εκλογικός νόμος: Ψήφος στα 17, απλή αναλογική και διατήρηση του ορίου 3%

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

Ψήφο στα 17, απλή αναλογική με συνακόλουθη κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα και διατήρηση του 3% ως ορίου για είσοδο στη Βουλή προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Η κυβερνητική πρόταση, που τιτλοφορείται «Αναλογική εκπροσώπηση των Πολιτικών Κομμάτων, Διεύρυνση του Δικαιώματος Εκλέγειν και άλλες Διατάξεις περί Εκλογής Βουλευτών», προτείνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που καθιερώθηκε με το νόμο 3231/2004 σε συνδυασμό με τον ν. 3636/2008 και προβλέπει οι 300 έδρες του Κοινοβουλίου να κατανέμονται με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται.

Διατηρείται, όμως, το πλαφόν του 3% επί των έγκυρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας για είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.

Για να καθοριστούν οι έδρες που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 300 και στη συνέχεια το γινόμενό τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην επικράτεια οι σχηματισμοί.

Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης.

Σε περίπτωση που  το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 300, τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

«Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα», σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.

 
Εκλογικός νόμος: Ψήφος στα 17, απλή αναλογική και διατήρηση του ορίου 3%

Την ίδια ώρα, τονίζεται επίσης «κρίνεται επιτακτική η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα αποκαταστήσουν την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτό, με κορυφαία επιλογή στην κατεύθυνση αυτή την καθιέρωση του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, για το σύνολο των εδρών του κοινοβουλίου, χωρίς διακριτική μεταχείριση των μεγαλύτερων και δυνάμει κυβερνητικών κομμάτων έναντι των μικρότερων. Άλλωστε, η πρόσφατη εμπειρία στη χώρα μας αποδεικνύει ότι η κυβερνητική σταθερότητα δεν στηρίζεται σε νομικές ρυθμίσεις ούτε μπορεί να προκύπτει αποκλειστικά ως απότοκος του όποιου εκλογικού συστήματος, αλλά προϋποθέτει την ανάληψη ουσιαστικών πολιτικών πρωτοβουλιών που θα εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και ειρήνη, ως προϋπόθεση της ομαλής ένταξης των πολιτών στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι, και θα διαμορφώνουν τα θετικά εκείνα προτάγματα, που θα είναι σε θέση να συσπειρώνουν και να ενεργοποιούν τις κοινωνικές δυνάμεις».

Ψήφος στα 17 

Η κυβερνητική πρόταση δίνει στους 17χρονους το δικαίωμα του εκλέγειν, αντί για τα 18 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Όπως τονίζει η αιτιολογική έκθεση, το νέο όριο ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. Παράλληλα σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε με ψήφισμά της τα κράτη-μέλη του οργανισμού να μειώσουν την εκλογική ηλικία στα 16 έτη.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων 

Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές, τότε θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 του συνόλου της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λάβει 200 θετικές ψήφους. Σε περίπτωση που περάσει με απλή πλειοψηφία (από 151 έως 199 ψήφους) τότε θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. 

Μάλιστα, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης, η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για εκλογικό νόμο-οπερέτα. 

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι κυβέρνηση είναι βαθιά απομονωμένη από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και αναζητά «συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της».

«Την ημέρα που σε εκατομμύρια Έλληνες πετσοκόβονται μισθοί και συντάξεις από την ανίκανη και ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή δίνει στη δημοσιότητα τις παρεμβάσεις της για τη διαμόρφωση ενός εκλογικού νόμου-οπερέτα» αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι η κυβερνητική πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης και κατέθεσε πέντε προτάσεις για την επίτευξη ευρύτατης συναίνεσης στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Μάλιστα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να ψηφίσει εκλογικό νόμο «με δόσεις». Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνησης ότι δημιούργησε και τροφοδότησε το κλίμα συναλλαγών και πολιτικού παζαριού, δημοσιοποίησε πρόταση αποσπασματική με επιμέρους ρυθμίσεις.

Τα πέντε σημεία

1) Πλήρη κατάργηση του μπόνους και να δίνεται μόνο σε κόμματα ή συνασπισμούς κομμάτων που λαμβάνουν το 42% σε εκλογές και θα ανέρχεται σε 25-30 έδρες.
2) Να διατηρηθεί το όριο 3% για είσοδο στη Βουλή.
3) Να σπάσουν οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες.
4) Να δοθεί ψήφος στα 17.
5) Να δοθεί ψήφος στους ομογενείς και Έλληνες κατοίκους εξωτερικού.

Η αιτιολογική έκθεση 

Το πλήρες κείμενο του Σχεδίου Νόμου και της αιτιολογικής έκθεσης αυτού έχει αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο http://www.opengov.gr/ypes/?p=3914 .

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα έως τη Δευτέρα 4 Ιουλίου στις 19:59 να υποβάλλουν τυχόν σχόλια και προτάσεις.

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria