Δημόσια επιστολή στον Άρειο Πάγο για τη θανάτωση των ροτβάιλερ στην Κοζάνη - OlaDeka

Δημόσια επιστολή στον Άρειο Πάγο για τη θανάτωση των ροτβάιλερ στην Κοζάνη

Επιστολή έστειλε η ΠΦΠΟ την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016 στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου με θέμα τις δολοφονίες ζώων στην Κοζάνη. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης

Αξιότιμη κα Εισαγγελέα,

Αφού πρωτίστως σας συγχαρούμε για την ανάληψη του ανώτατου αξιώματος στην Εισαγγελία του Α.Π. επιτρέψτε μας παρακαλούμε να σας απασχολήσουμε με ένα θέμα, που προβληματίζει την φιλοζωική κοινότητα της χώρας.

Επικοινωνούμε μαζί σας ζητώντας την δική σας παρέμβασή για τα τεκταινόμενα στον Δήμο Κοζάνης σε σχέση τόσο γενικότερα με τα θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων όσο και για την δολοφονία τεσσάρων σκύλων ράτσας rottweiler.

Προφανώς θα είστε ενήμερη για το τραγικό περιστατικό του θανάτου ενός μικρού παιδιού στην Κοζάνη που προκλήθηκε από δεσποζόμενα ζώα.

Τα οκτώ σκυλιά που είχε στην κατοχή του ο ιδιοκτήτης τους μετά από εντολή απομάκρυνσης που εξέδωσε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, μεταφέρθηκαν στο Δημοτικό Κυνομείο.

Τα δυο ζώα που εμπλέκονται στον θάνατο του παιδιού βρίσκονται εν ζωή στο Δημοτικό Κυνοκομείο Κοζάνης.

Ο ιδιοκτήτης των ζώων αυτών είχε στη κατοχή του ακόμα έξι σκυλιά -συνολικά 8- τα οποία ωστόσο δεν είχαν καμία συμμετοχή στο συμβάν, ήταν δε απολύτως υγιή και διόλου επικίνδυνα, όπως η έκθεση του εκπαιδευτή ζώων του Δήμου, καταδεικνύει.

Ο Δήμαρχος κ. Ιωαννίδης και η αρμόδια Αντιδήμαρχος κα Τασοπούλου ωστόσο, κατά παράβαση κάθε νομιμότητας και ηθικής, προέβησαν σε ευθανασία τεσσάρων εξ αυτών.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε μία παραπομπή στον Νόμο ο οποίος σαφέστατα ορίζει στο τελευταίο εδάφιο της Παρ. 4 του Άρθρου 9 του Ν.4039/2012, ότι ευθανασία σε ζώα που έχουν κριθεί επικίνδυνα από τις αρμόδιες επιτροπές, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία αρνηθούν να αναλάβουν την ευθύνη τους (ήτοι, εποπτεία, φροντίδα, διαδικασία υιοθεσίας τους).

Να αναφέρουμε επίσης εδώ, ότι πιθανότατα ελέγχεται ακόμη και η νομιμότητα της απόφασης της 3μελούς επιτροπής για την τύχη των ανωτέρω ζώων.

Προκειμένου ο Δήμαρχος να μην τα παραδώσει στο φιλοζωικό σωματείο της Κοζάνης, για λόγους αντιδικίας του με τα φιλοζωικά σωματεία, όπως θα αναφέρουμε παρακάτω, προχώρησε στην ευθανασία τεσσάρων υγειών ζώων που εκ του Νόμου δεν είχε δικαίωμα να σκοτώσει, αφού το σωματείο όχι απλά είχε ζητήσει, όπως εδικαιούτο -σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο του Νόμου στις σχετικές συνεδριάσεις της 5μελούς επιτροπής- να παραλάβει τα εν λόγω ζώα, αλλά είχε καταθέσει και γραπτώς ολοκληρωμένη πρόταση διαχείρισής τους από ειδικό εκπαιδευτή και σε αδειοδοτημένο χώρο εκπαίδευσης. Η πρόταση αυτή έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου 19588/13-05-2016.

Είναι απολύτως σαφές από τα παραπάνω, ότι το σωματείο ενήργησε απολύτως νόμιμα, έκανε γνωστή την πρόθεσή του, τόσο προφορικά στα πλαίσια της επιτροπής όσο και γραπτά, παρόλα αυτά ο Δήμος αρνήθηκε να τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες και εν τέλει δολοφόνησε τέσσερα υγιή ζώα.

Ο λόγος της αντιδικίας και της εκδικητικής συμπεριφοράς του Δημάρχου και της αρμόδιας Αντιδημάρχου προς τα φιλοζωικά σωματεία εδράζεται στο γεγονός, οτι τα φιλοζωικά σωματεία αντέδρασαν ασκώντας κριτική, όταν ο Δήμος στα πλαίσια της διαχείρισης αδέσποτων ζώων, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 9 του Ν.4039/2012 καθώς και στην τροποποίησή του με το άρθρο 46 του Ν.4235/2014, δεν ενήργησε σύμφωνα με τον Νόμο, με αποτέλεσμα 150 περίπου ζώα εντός και εκτός του δημοτικού κυνοκομείου να πεθάνουν ως αποτέλεσμα κακής διαχείρισης. Σχετικές καταγγελίες έχουν υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης.

Η εκδικητική αυτή τακτική του Δήμου απέναντι στο φιλοζωικό σωματείο Κοζάνης τεκμηριώνεται απολύτως από το γεγονός, ότι διοικητικά πρόστιμα, που βεβαιώθηκαν κατά του εθελοντή προέδρου του σωματείου ύψους 56.000 ευρώ μετά από σύσκεψη των εμπλεκομένων μερών στο Δήμο Κοζάνης ακυρώθηκαν χθες από την Περιφέρεια Κοζάνης με το αιτιολογικό, ότι δεν υφίσταντο οι λόγοι της βεβαίωσής τους.

Εν κατακλείδι, από τα έξι ζώα που απέμεναν και είχε αιτηθεί το σωματείο την διαχείρισή τους, δύο ο Δήμος τα έδωσε για υιοθεσία σε κάποιον ιδιώτη, ενώ για τα υπόλοιπα τέσσερα προτίμησε να τους αφαιρέσει την ζωή παρά να τα δώσει στο σωματείο, ως ο Νόμος ορίζει.

Αξιότιμη κα Εισαγγελέα,
Ζητάμε την παρέμβασή σας, τόσο για τα ζητήματα της αυθαίρετης και αδιαφανούς διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Κοζάνης που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο 150 ζώων, όσο και για την άδικη και πέραν κάθε λογικής, ηθικής και νομιμότητας δολοφονία των τεσσάρων αυτών ζώων.

egkaddssd

 

 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria