Γιλντιρίμ: Οι στασιαστές συνελήφθησαν - OlaDeka

Γιλντιρίμ: Οι στασιαστές συνελήφθησαν

Σύμφωνα με την Σαμπάχ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπ. Γιλντιρίμ δήλωσε πως οι λίγοι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος συνελήφθησαν. Επίσης ο αρχηγός του στρατού έδωσε εντολή στους στρατιώτες να επιστρέψουν στις βάσεις τους.

Το πραξικόπημα απωθήθηκε, δήλωσε ο εκπρόσωπος Tύπου της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Νουχ Γιλμάζ, στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

Ο Γιλμάζ είπε επίσης ότι αυτοί που αποπειράθηκαν να επιβάλουν πραξικόπημα, θα δικαστούν με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Η απόπειρα διάπραξης στρατιωτικού πραξικοπήματος απέτυχε και οι πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται τώρα δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Bουλής Ισμαήλ Καχραμάν ανέφερε στον ίδιο σταθμό ότι το Kοινοβούλιο της χώρας θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα Σάββατο, έπειτα από την απόπειρα του πραξικοπήματος.

Τί προηγήθηκε: οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό

Τουλάχιστον 17 αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην Αγκυρα, στο αρχηγείο των Ειδικών Δυνάμεων, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής από ανεξάρτητη πηγή μέχρι στιγμής.

Στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους στην Κωνσταντινούπολη και υπάρχουν τραυματίες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο ενώ αεροσκάφος F-16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας κατέρριψε στρατιωτικό ελικόπτερο των πραξικοπηματιών πάνω από την πρωτεύουσα Αγκυρα, μεταδίδει το τουρκικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Αρματα μάχης περικύκλωσαν το κτίριο της τουρκικής εθνοσυνέλευσης και άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Iσχυρή έκρηξη ακούστηκε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πετούν πάνω από την Αγκυρα, μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του RIA Novosti, αλλά και το Reuters, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά ακούστηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ ενώ πετούσε στην πρωτεύουσα της Τουρκίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο αυτόπτη μάρτυρα.

Το ερώτημα είναι αν τα τανκς και οι στρατιώτες που δείχνουν οι τηλεοπτικές εικόνες να βρίσκονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης βρίσκονται στην υπηρεσία των πραξικοπηματιών ή τελούν υπό τις εντολές της κυβέρνησης.

Πολύ σκληρή ανακοίνωση που κάνει λόγο για προδοσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβάστηκε πριν από λίγο από τα κανάλια της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης, με την οποία ανακοινώθηκε ότι ο στρατός ανέλαβε την εξουσία και επέβαλε στρατιωτικό νόμο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη τη χώρα.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η πολιτική εξουσία κατάργησε το λαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα. Αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα ανοίξουν τον δρόμο για τη σύνταξη συντάγματος που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως φυλετικών, θρησκευτικών ή γλωσσικών διαφορών.

Αναφέρεται ότι η νέα διοίκηση θα σεβαστεί όλες τις υποχρεώσεις της Τουρκίας που απορρέουν από τις σχέσεις της με τον ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όσοι ευθύνονται για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Παρά την ανακοίνωση, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι συγκεχυμένη. Ο υπουργός άμυνας Φικρί Ισίκ δήλωσε πως «πρόκειται για πειρατική ανακοίνωση».

Ο προσκείμενος στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Αμπντουλκαντίρ Σελβί μιλώντας σε τηλεοπτικά κανάλια υποστηρίζει ότι πρόκειται για ανακοίνωση μιας χούντας», δηλαδή μια ομάδας των ενόπλων δυνάμεων.

Ο τουρκικός στρατός είχε ανακοινώσει το βράδυ της Παρασκευής πως κατέλαβε την εξουσία στην χώρα για να προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας, ενώ κλείνουν τα αεροδρόμια της χώρας, μετέδωσε το τουρκικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.

Στρατιωτικοί εισήλθαν στο κτίριο του δικτύου της κρατικής ραδιοφωνίας και τηλεόρασης της Τουρκίας, του TRT, σύμφωνα με ανταποκριτή του που μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Αγκυρα.

Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Και το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μεταδίδει την πληροφορία ότι ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ κρατείται όμηρος από ομάδα αξιωματικών στο γενικό επιτελείο.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ασφαλής, σύμφωνα με το CNN TURK

Δημοσιογράφος του NTV ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε στο πρακτορείο Reuters πως όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ακυρώθηκαν.

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της νύχτας εν μέσω απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας προέτρεψε τους γάλλους υπηκόους στην Τουρκία να μην κυκλοφορούν στους δρόμους εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην Αγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο Κε ντ’ Ορσέ.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπινάλι Γιλντιρίμ δήλωσε πως μια ομάδα εντός του τουρκικού στρατού αποπειράθηκε να ανατρέψει την κυβέρνηση και ζητήθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο».

«Κάποιοι άνθρωποι παρανόμως πραγματοποίησαν μια παράνομη ενέργεια εκτός ιεραρχίας», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε σχόλια που μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV .

«Αυτή η κυβέρνηση είναι εκλεγμένη από το λαό. Αυτή η κυβέρνηση θα αποχωρήσει όταν ο λαός το αποφασίσει».

Πρόσθεσε πως όσοι βρεθούν υπεύθυνοι για αυτό που χαρακτήρισε ως απόπειρα πραξικοπήματος από παράταξη εντός του στρατού θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη στρατιωτών σε Τραπεζούντα και Αττάλεια.

Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Μαχμούτ Τανάλ σε μήνυμά του στο «twitter» αναφέρει ότι αεροσκάφη πετούν πάνω από την εθνοσυνέλευση και πως επικρατεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η πρόσβαση στους γνωστότερους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, υπόκειται σε περιορισμούς στην Τουρκία, σύμφωνα με εταιρείες που παρακολουθούν την κίνηση στο Διαδίκτυο.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria