Απολογισμός δράσεων του Λ.Παπαδημητρίου για τα έτη 2014 – 2015 - OlaDeka

Απολογισμός δράσεων του Λ.Παπαδημητρίου για τα έτη 2014 – 2015

Α.   ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ

  1. Μέσα στην Άνοιξη 2015 απεστάλη επιστολή στην Αντιπεριφέρεια Καστοριάς και στον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, υπογεγραμμένη από τον Δήμαρχο Καστοριάς και εμού, περιγράφοντας και τονίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση, λόγω και εποχικότητας και υπογραμμίζοντας την ευθύνη της Περιφέρειας στο να ληφθούν μέτρα εγκαίρως. Η αντίδρασή τους δεν ήταν η αναμενόμενη χρονικά. Να αναφέρουμε ότι η ευθύνη της λίμνης είναι αποκλειστικά της περιφέρειας.
  1. Φροντίσαμε ωστόσο να ενεργοποιηθεί το μηχάνημα κοπής χόρτων από αρχάς Ιουνίου, με περιορισμένη χρήση στηνπαράκτια ακτή της πόλης δεδομένου ότι το μηχάνημα απασχολήθηκε περίπου ένα μήνα για αποκατάσταση των στίβων κωπηλατικών αγώνων στο Μαύροβο και στην Καστοριά, λόγω αγώνων Πανελλήνιας εμβέλειας στους δύο κωπηλατικούς στίβους.
  2. Έγινε συστηματική κοπή και αποκομιδή των χόρτων από τη λίμνη με αποτέλεσμα η κατάσταση της λίμνης να είναι, κατά γενική ομολογία σε καλή-αποδεκτή κατάσταση σε όλη τη διάρκεια του 2015.
  3. Στην αρχή του καλοκαιριού του 2015 η αντιδημαρχία, σε συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Ν. Φωτιάδη, είχε παραγγείλει ένα μικρό μηχάνημα για απορρόφηση του πλαγκτόν (πρασινάδας). Το μηχάνημα αυτό χρησιμοποιήθηκε το φθινόπωρο του 2015 πειραματικά-πιλοτικά ώστε αν είμαστε ικανοποιημένοι να ενεργήσουμε ανάλογα τις επόμενες χρονιές. Τα αποτελέσματα των δοκιμών ήταν πολύ ικανοποιητικά.
  4. Κατά τους θερινούς και φθινοπωρινούς μήνες του 2015 προσελήφθη για τρεις μήνες ένας επί πλέον πολύ έμπειρος εργάτης για τη λίμνη και με μεγάλη εθελοντική προσφορά στην εξυγίανση της λίμνης. Η προσφορά του ήταν πολύτιμη από κάθε πλευρά.
  5. Υπάρχει επαφή με δύο ερευνητικές ομάδες (Βιολογία Α.Π.Θ. και Δημόκριτος) για μετρήσεις και πιθανές συνεργασίες σε ερευνητικά προγράμματα. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις νανοτεχνολογίας σε δείγματα νερού και πλαγκτόν από τη λίμνη και τα αποτελέσματα θα αποδοθούν στους κατά νόμο υπεύθυνους για τη λίμνη.

B. ΠΑΙΔΕΙΑ

  1. Στις αρχές Οκτωβρίου 2014 είχαμε και πάλι της “προγραμματισμένες” καταλήψεις λυκείων μας. Ενεργήσαμε άμεσα και σε 24 ώρες οι καταλήψεις έληξαν πάρα πολύ ήρεμα, κατά γενική ομολογία καθηγητών, γονέων αλλά και μαθητών. Στην αρχή οι μαθητές μας αρνούνταν κάθε επαφή και επικοινωνία ακόμη και τη χειραψία (υποθέτω βλέποντάς μας σαν αντιπρόσωπους της εξουσίας). Η μεγάλη κατάκτηση όλων μας ήταν ότι με τη λήξη των καταλήψεων όλοι (αρχές, καθηγητές γονείς, μαθητές-ναι μαθητές-) γίναμε όλοι φίλοι πραγματικοί. Η φιλία αυτή είναι συνεχής με τους μαθητές, τουλάχιστον από την πλευρά μας.
  2. Ξεκινήσαμε από το ΕΠΑΛ εκλαϊκευμένες ομιλίες σχετικές με σύγχρονες τεχνολογίες και δωρεά υλικών για τις τεχνολογίες αυτές. Οι ομιλίες αυτές ξεκίνησαν από εμένα προσωπικά και θα συνεχιστούν και στα άλλα λύκεια, ενδεχομένως και με άλλους ομιλητές.
  3. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς, εισηγήθηκα στο ΔΣ του Δήμου μας την ίδρυση δύο ειδικών και απαραίτητων Γυμνασίων στην πόλη μας. Το ένα για παιδιά με προβλήματα διαφόρων ειδών και το δεύτερο για παιδιά που έχουν διάθεση για μουσικές σπουδές. Το ΔΣ αποφάσισε να στηρίξει τα σχολεία αυτά με συγκεκριμένα κονδύλια και υποδομές. Δυστυχώς οι νέοι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Παιδείας ανακάλεσαν την αρχική πρόθεσή του και αναμένουμε νεώτερα εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας.
  4. Σε συνεργασία με τη διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς, οργανώθηκε το πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού σχολείου “Φιλαναγνωσία – Η φαντασία πάει ……σχολείο). Η συμμετοχή πολλών σχολείων του νομού μας, πολλών συγγραφέων κυρίως παιδικών βιβλίων, πολλών δασκάλων αλλά και γονέων είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη επιτυχία του προγράμματος.
  5. Συνεργασθήκαμε με την διεύθυνση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Καστοριάς και τους φέραμε σε επικοινωνία με σωματείο εθελοντικής αιμοδοσίας της Θεσσαλονίκης οι οποίοι γνωρίζουν και τρέχουν ειδικά προγράμματα ενημέρωσης για την αιμοδοσία σε μαθητές δημοτικών σχολείων. Το πρόγραμμα εφαρμόσθηκε πιλοτικά σε αρκετά σχολεία του νομού μας με προοπτική επέκτασης σε περισσότερα σε επόμενες σχολικές χρονιές. Απ’ ότι ενημερωθήκαμε η ανταπόκριση των σχολείων ήταν ικανοποιητική και τα αποτελέσματα πάρα πολύ καλά. Οι μαθητές στο τέλος παρουσίασαν και έκθεση έργων τους με θέμα την αιμοδοσία. Ο σκοπός του προγράμματος είναι νέοι άνθρωποι από μικρή ηλικία να ενημερώνονται και να συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα με προοπτική να γίνουν εθελοντές αιμοδότες όταν ενηλικιωθούν.
  6. Ενισχύσαμε ηθικά και με πολύ καλή συνεργασία με την υπεύθυνη του προγράμματος την εκπαιδευτική δραστηριότητα της “Διά Βίου Μάθησης”. Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες και για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα.
  7. Σε συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τη διεύθυνση του ειδικού δημοτικού σχολείου της πόλης μας φέραμε στην Καστοριά περίπου 10 φοιτητές οι οποίοι για περίπου μία βδομάδα ζωγράφισαν όλους τους κοινόχρηστους εσωτερικούς χώρους του σχολείου. Το αποτέλεσμα ήταν να εμψυχώσουμε το ηθικό των μαθητών.
  8. Σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία έργων έγινε σημαντική αποκατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου του ΕΠΑΛ.

Γ.  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

  1. Κατά τον εορτασμό της 11ης Νοεμβρίου 2014 της απελευθέρωσης της Καστοριάς αναλάβαμε την οργάνωση της παραδοσιακής εκδήλωσης των χορωδιών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο κατάμεστο αμφιθέατρο της ΕΔΗΚΑ. Για πρώτη φορά έλαβε μέρος και η παιδική χορωδία του Αθ. Χριστόπουλου η οποία και ενθουσίασε το κοινό. Ήταν γενικά μια πολύ πετυχημένη εκδήλωση.
  2. Από την αρχή του έτους ξεκινήσαμε μια σειρά ομιλιών – 15 συνολικά – προς το ευρύ κοινό της πόλης με διάφορες θεματικές. Οι ομιλητές είναι σχεδόν όλοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι πολύ γνωστοί στην επιστήμη τους.
  3. Συνεργαστήκαμε σε οργανωτικό και οικονομικό επίπεδο με τους καθηγητές του 1ουΛυκείου Καστοριάς για τις διάφορες εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων του ιστορικού Γυμνασίου Καστοριάς.
  4. Στο πλαίσιο των ομιλιών προς το ευρύ κοινό της πόλης φροντίσαμε να τιμηθούν επίλεκτα μέλη της κοινωνίας της Καστοριάς που μας άφησαν πρόσφατα. Την Νένη Τσαδήλα για την δραστηριότητά της και την προσφορά της στα πολιτιστικά της πόλης, και τον Κώστα Ισαακίδη για την προσφορά του σε δημοτικές δραστηριότητες του νομού μας αλλά κυρίως για την μεγάλη του προσφορά στον εθελοντισμό και ιδιαίτερα στην εθελοντική αιμοδοσία. Επίσης τιμήθηκε ο Καθηγητής Γεώργιος Χουρμουζιάδης για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ανάδειξη του Λιμναίου Οικισμού του Δισπηλιού. Έγινε δε πρόταση όπως ο δρόμος μπροστά από τον Λιμναίο Οικισμό πάρει το όνομά του.

Με δική μας εισήγηση τιμήθηκε σαν Επίτιμος Δημότης Καστοριάς ο διακεκριμένος επιστήμων, ομότιμος καθηγητής, ακαδημαϊκός και φιλόσοφος Θεοδόσης Τάσιος, οι ομιλίες του οποίου ενθουσίασαν το πολυπληθές κοινό.

  1. Έχουμε υποστηρίξει αρκετές εκδηλώσεις παρουσιάσεων βιβλίων συμπολιτών μας, αλλά και μη συμπολιτών μας, που επέλεξαν την πόλη μας για μια τέτοια εκδήλωση.
  2. Στηρίξαμε στο επίπεδο οργάνωσης και δημοσιότητας τον ομογενή συμπολίτη μας κιθαρίστα PAVLO για την πραγματοποίηση της αξέχαστης συναυλίας του στο θέατρο του βουνού και συνεχίζουμε τη συνεργασία ώστε να προωθηθεί αυτή περισσότερο μέσα στην Ελλάδα. Η προώθηση στο εξωτερικό είναι καθαρά δική του επιμέλεια.
  3. Ενισχύσαμε πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης μας κυρίως για τις καλοκαιρινές αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις τους, όπως τις εκδηλώσεις του Αθαν. Χριστόπουλου.
  4. Με συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου μας, του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Ε. Στεριόπουλου και εμού προσωπικά φροντίσαμε να υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προγραμματική συμφωνία μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του. Η προσπάθεια έχει και Εθνικό χαρακτήρα. Άλλωστε το μουσείο αυτό είναι το μόνο διαπιστωμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού στην πόλη μας.
  5. Κατά την τελευταία πανσέληνο του Αυγούστου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο της Παναγίας Κουμπελίδικης. Μια εκδήλωση που έχει καθιερωθεί με το άνοιγμα αρχαιολογικών χώρων. Η εκδήλωση περιείχε και ζωντανό μουσικό πρόγραμμα.
  6. Στην επέτειο απελευθέρωσης της Καστοριάς για το 2015 οργανώσαμε μία διπλή εορταστική εκδήλωση στο κατάμεστο αμφιθέατρο της ΕΔΗΚΑ.Α Τιμήσαμε κατ’ αρχάς την ΑΡΜΟΝΙΑ, τον μαέστρο Παύλο Φωτιάδη και όλους τους χορωδούς «Φίλοι της μουσικής» για την πολύχρονη προσφορά τους στους πολίτες αυτής της πόλης αλλά και για την διαφήμιση που προσέφεραν στην Καστοριά συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις και στο εξωτερικό. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το κοινό της κατάμεστης αίθουσας απήλαυσε μια θαυμάσια μουσική βραδιά.

 

Δ. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ

Είναι μια δραστηριότητα που για πρώτη φορά εμπίπτει επισήμως στη δραστηριότητα μιας αντιδημαρχίας. Ήταν λοιπόν για μας μια ιδιαίτερη πρόκληση να ασχοληθούμε με ένα τόσο σοβαρό θέμα της πόλης μας.

  1. Ύστερα από την ένταξη των περιοχών Ντολτσού και Απόζαρι στο πρόγραμμα της EYROPA NOSTRA για περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο, συνεργασθήκαμε πολύ αρμονικά και αποδοτικά με την επιτροπή που είχε ορίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για την υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα αυτό. Η συνεργασία αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να αποστείλουμε στους τεχνικούς-επιστήμονες της EYROPA NOSTRA τα πολλά και δύσκολα να βρεθούν στοιχεία που χρειάζονταν για την μελέτη τους στους δύο αυτούς οικισμούς. Η όλη προσπάθεια κατέληξε σε μία μακροσκελή και λεπτομερή μελέτη από τον Ισπανό Αρχιτέκτονα Pedro Ponce de Leon ο οποίος μας κατευθύνει σε επέμβαση και στις δύο περιοχές, οι οποίες επεμβάσεις θα καλύψουν το 10% κάθε μιας περιοχής. Οι περιοχές αυτές, που ονομάζονται πυρήνες, έχουν σαν επίκεντρο κάποια βυζαντινή εκκλησία που περιβάλλεται από διατηρητέα κτήρια. Όλα μαζί σχηματίζουν μια αξιόλογη περιοχή που θα απολαμβάνουν και οι Καστοριανοί και οι επισκέπτες-τουρίστες μας. Η όλη προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί με ολοκληρωμένες τεχνικές μελέτες, πριν μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ανακατασκευές. Οι μελέτες είναι ένα δύσκολο μέρος της όλης προσπάθειας γιατί και κοστίζουν αρκετά και δύσκολα καλύπτονται από προγράμματα. Είναι απαραίτητες όμως και αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε σ’ αυτή τη δραστηριότητα. Η όλη δουλειά θα χρειασθεί προσπάθεια, κόπο και χρονική υπομονή από όλους μας
  2. Με προσωπική μου επιμονή αναμείξαμε στην όλη προσπάθεια στο να αναδείξουμε και τα δύο εναπομείναντα ισλαμικά μνημεία της πόλης μας, τον Μεντρεσέ και το Τζαμί. Κατά την γνώμη μας είναι ιδιαίτερης αρχαιολογικής αξίας και, θέλουμε δεν θέλουμε, είναι  μέρος της ιστορίας μας. Η ανάδειξη τους δε μπορεί να προσφέρει ενδιαφέροντα πολιτιστικά στοιχεία και κέντρα στην πόλη μας.
  3. Τον Μάϊο του 2015 πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας, και συγκεκριμένα στο Αρχοντικό Βέργουλα, ημερίδα με θέμα “Θεσμικό Πλαίσιο & Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών”. Στην Ημερίδα παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά η εργασία του Ισπανού Pedro Ponce de Leon για τις περιοχές Ντολτσό και Απόζαρι. Έλαβαν όμως μέρος σαν ομιλητές πολλοί αξιόλογοι γνώστες του αντικειμένου και είχαμε συμμετοχή και από αρκετούς άλλους Δήμους της Ελλάδος. Ο σκοπός της ημερίδας ήταν κυρίως να εντοπισθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα για την αδειοδότηση ανακατασκευής των διατηρητέων κτηρίων, ώστε να δοθεί η ευκαιρία πίεσης προς τις αρχές, κυρίως προς την Αρχαιολογικές Υπηρεσίες, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες. Η ημερίδα έγινε με συνεργασία του Δήμου μας και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με την εξ’ ολοκλήρου οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Λεβέντη.
  4. Έχουμε έρθει σε επαφή και συνομιλίες με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα με το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Τμήμα που ασχολείται με συντήρηση και αποκατάσταση διατηρητέων μνημείων. Οι αρχικές επαφές οδήγησαν στην επί τόπου επίσκεψη των ενδιαφερομένων με δικά τους οικονομικά έξοδα. Η συνεργασία, που ευελπιστούμε να συναποφασίσουμε και υπογράψουμε, θα είναι στο να δοθούν στους μεταπτυχιακούς φοιτητές πτυχιακές εργασίες μελέτης κτηρίων και περιοχών της πόλης μας. Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε κάποιες μελέτες, μέχρις ενός σημείου, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε στην αποκατάσταση των διατηρητέων μνημείων. Αυτή η δραστηριότητα δεν θα βαρύνει οικονομικά τον δήμο, εκτός  της φιλοξενίας των φοιτητών κατά τις ημέρες της μελέτης τους στην πόλη μας στον ξενώνα του Δήμου Καστοριάς που ευελπιστούμε να αξιοποιηθεί και περαιτέρω.
  5. Ξεκινήσαμε την ανάδειξη του σημαντικού μνημείου της πόλης μας των Ιουστινιάνειων κάστρων με την έγκριση και επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καστοριάς. Για το έργο αυτό  έχουμε συνεργαστεί άριστα με τον Αντιδήμαρχο έργων κ. Δ. Κωτούλα και τον Αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Ν. Φωτιάδη και καθαρίσαμε μέρος των βυζαντινών κάστρων στη περιοχή του Δημαρχείου. Κόπηκαν ολόκληρα δέντρα και δενδρύλια που είχαν φυτρώσει για εκατοντάδες χρόνια πάνω στα κάστρα. Το ριζικό σύστημα αυτών των δέντρων είναι επικίνδυνο για τη στατικότητα των κάστρων και θα πρέπει να προσεχθεί η επέμβαση στο ριζικό σύστημα γιατί οι λύσεις είναι δίκοπο μαχαίρι. Σύντομα θα προχωρήσουμε στον επαναφωτισμό των κάστρων, εκεί που δεν λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό.
  6. Πρόκειται σύντομα να τοποθετηθούν ενημερωτικοί καλαίσθητοι πίνακες μπροστά από σημαντικά μνημεία της πόλης μας. Στους πίνακες θα υπάρχουν πληροφορίες για τα μνημεία – με την έγκριση της Εφορίας Αρχαιοτήτων – στα Ελληνικά και Αγγλικά όπως και φωτογραφίες και διαγράμματα, ανάλογα τι χρειάζεται κατά περίπτωση. Το κόστος θα καλυφθεί από δωρεά κάποιου επιστημονικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού. Πληροφορίες θα δοθούν παρακάτω.
  7. Η συνεργασία μας με την Πολυτεχνική Σχολή του Α.Π.Θ. έχει ήδη ευδοκιμήσει και δύο φοιτητές αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν μελέτη αποκατάστασης του Κουρσούμ Τζαμί. Η εργασίες τους θα ξεκινήσουν εντός του 2016.
  8. Έχει πραγματοποιηθεί από Αρχιτέκτονα, που δούλεψε στον Δήμο μας για πέντε μήνες, προκαταρτική μελέτη αποκατάστασης ενός διαδρόμου που βρίσκεται μεταξύ του Μεντρεσέ και του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Ο διάδρομος θα καταλήγει στην πλατεία Δαβάκη και θα αναδείξει και κάποιο “ξεχασμένο” μεγάλο μέρος των βυζαντινών κάστρων.
  9. Έχει πραγματοποιηθεί μία προμελέτη για επαγγελματικό φωτισμό διαφόρων μνημείων της πόλης, όπως τειχών, εκκλησιών και διατηρητέων κτιρίων. Η προμελέτη έγινε από ειδικό επιστήμονα-τεχνικό ο οποίος έχει εργασθεί σε ανάλογη δουλειά στην Ακρόπολη των Αθηνών. Η προμελέτη αυτή προσπαθούμε να υλοποιηθεί μέσω προγραμμάτων.

Ε. ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ-ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

  1. Ο αντιδήμαρχος Λ. Παπαδημητρίου έχει επισκεφθεί το Υπουργείο Παιδείας για προώθηση του θέματος της ίδρυσης των δύο ειδικών Γυμνασίων στην πόλη μας και για υποστήριξη της κάλυψης σχολικών εξόδων (καύσιμα θέρμανσης, μικροκατασκευές, επιδιορθώσεις κ.α.) κάθετα και όχι οριζόντια με τη λογική των πραγματικών αναγκών ανά περιοχή, ιδίως για τα καύσιμα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ευχαριστημένος με το κλίμα που αντιμετώπισα στο Υπουργείο Παιδείας. Ασχολούνται με άλλα σοβαρά…… θέματα που όλοι γνωρίζουμε!!!
  2. Επισκέφθηκε δε δύο φορές το Υπουργείο Πολιτισμού. Το κλίμα ήταν τελείως διαφορετικό, με μεγάλη διάθεση συνεργασίας και καθοδήγησης. Ευελπιστούμε ότι αυτή η συνεργασία κάποια στιγμή θα αποδώσει καρπούς.
  3. Η καθοδήγηση από το Υπουργείο Πολιτισμού μας έδωσε την ευκαιρία να επισκεφθούμε και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με τον οποίο συζητήσαμε πολλά θέματα της Αντιδημαρχίας. Το κλίμα ήταν άριστο, η προοπτική συνεργασίας φαίνεται να είναι πολύ καλή. Μείναμε δε σύμφωνοι ότι όποιος έχει κάτι νέο, ή σε εξέλιξη, να ξανασυναντηθούμε για να προωθήσουμε με κοινές ενέργειες σοβαρά προβλήματα της πόλης μας.
  4. Στα τέλη Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε ένα διεθνές συνέδριο Βιοτεχνολογίας στην πόλη μας. Το συνέδριο αυτό οργανώνεται εδώ και 15-16 χρόνια στην Ελλάδα από κάποιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό, με βάση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και με αρχηγούς επίλεκτους Έλληνες επιστήμονες και  επιχειρηματίες της διασποράς. Διοργανώνεται κάθε χρόνο αποκλειστικά στην Ελλάδα, σε τοποθεσίες εξαιρετικού πολιτιστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος και προσελκύει περίπου 150 συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο  Μετά την Λίνδο, την Κνωσό, τις Μυκήνες, την Επίδαυρο, την Βεργίνα, την Αρχαία Μεσσήνη οι αδελφικοί φίλοι οργανωτές αποφάσισαν να γίνει φέτος στην Καστοριά. Η επιτυχία ήταν πάρα πολύ μεγάλη αλλά και η προσφορά των οργανωτών στην πόλη τεράστια. Εκτός της ενίσχυσης της οικονομίας της πόλης – προϋπολογισμός συνεδρίου υψηλός – προσέφεραν και τα εξής:

α) Με δικά τους έξοδα καθαρίσθηκε και βάφτηκε ο χώρος γύρω από το παλαιό εστιατόριο της Παναγίας της Μαυριώτισσας που ήταν σε πολύ κακή κατάσταση.

β) Με δικά τους έξοδα αγοράσθηκαν ανταλλακτικά κατεστραμμένων φωτιστικών στην Πλατεία Ντολτσού, τα οποία αποκαταστάθηκαν με τη φροντίδα υπηρεσιών του Δήμου.

γ) Η απόφασή τους δε να δωρίσουν στο Δήμο μας το ποσό των 10.000 Ευρώ ήταν άκρως συγκινητική. Η Αντιδημαρχία έχει αναλάβει την υποχρέωση προς τους δωρητές να αξιοποιηθεί κατάλληλα η χορηγία. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν καλαίσθητοι ενημερωτικοί πίνακες μπροστά από τα πιο αξιόλογα παραδοσιακά μας μνημεία (βυζαντινές εκκλησίες, κάστρα, διατηρητέα κτήρια) με ιστορικά δεδομένα κάθε μνημείου, σε Ελληνικά και Αγγλικά, με φωτογραφίες και διαγράμματα, ότι χρειάζεται η κάθε περίπτωση. Η όλη διαδικασία θα γίνει σε πλήρη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Καστοριάς. Είναι ένα έργο που θα μείνει στην υπηρεσία των συμπολιτών μας και των επισκεπτών μας για πολλά χρόνια.

Ο  Αντιδήμαρχος

Λεωνίδας Παπαδημητρίου

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria