Απειλή η Deutsche Bank για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα - OlaDeka

Απειλή η Deutsche Bank για το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Από συνώνυμο της οικονομικής ευρωστίας και σήμα κατατεθέν της γερμανικής «ατμομηχανής», η Deutsche Bank τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε έναν διαρκή «κατήφορο» και πλέον χρίζεται από το ΔΝΤ ως η τράπεζα που ενέχει τους μεγαλύτερους κινδύνους για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την οποία επικαλείται η «Wall Street Journal», δημοσιοποιείται αμέσως μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κεντρικής Τράπεζας (Fed), ότι οι μόνες από τις 33 τράπεζες που απέτυχαν στον τελικό γύρο των stress tests που πραγματοποίησε ήταν η ισπανική Banco Santander και η πάλαι ποτέ κραταιά Deutsche Bank.

Ο Βρετανός διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν επιχειρεί τον τελευταίο χρόνο μια τεράστια αναδιάρθρωση της τράπεζας για την οικονομική της εξυγίανση και την αποκατάσταση του κύρους της, ωστόσο προς το παρόν τα αποτελέσματα δεν δείχνουν να είναι τα επιθυμητά
Ο Βρετανός διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν επιχειρεί τον τελευταίο χρόνο μια τεράστια αναδιάρθρωση της τράπεζας για την οικονομική της εξυγίανση και την αποκατάσταση του κύρους της, ωστόσο προς το παρόν τα αποτελέσματα δεν δείχνουν να είναι τα επιθυμητά

Τα… χαστούκια έρχονται το ένα μετά το άλλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Τζορτζ Σόρος πόνταρε 100 εκατομμύρια -και κέρδισε χρήματα- στην αδυναμία του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος να αντεπεξέλθει στις συνέπειες ενός Brexit. Η μετοχή της τράπεζας έχασε αμέσως περισσότερο από 3% της αξίας της, στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 30 χρόνων και δεν φαίνεται να είναι η τελευταία πτώση στο αμέσως επόμενο διάστημα. «Από τις παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες, η Deutsche Bank φαίνεται να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή σε συστημικούς κινδύνους» ανέφερε το πόρισμα του ΔΝΤ, που σημειώνει επίσης ότι το γερμανικό τραπεζικό σύστημα απειλεί περισσότερο το εξωτερικό με μετάδοση ενός σοκ, παρά το εσωτερικό της χώρας. «Ειδικότερα, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο βαθμό επιπτώσεων στο εξωτερικό, με βάση το μέσο ποσοστό απώλειας κεφαλαίων άλλων τραπεζικών συστημάτων εξαιτίας ενός σοκ στον τραπεζικό τομέα τους», αναφέρει το ΔΝΤ.

Δεύτερη χρονιά αποτυχίας

 Οσον αφορά, δε, τη δεύτερη κατά συνεχή χρονιά, που η ναυαρχίδα των γερμανικών τραπεζών αποτυγχάνει στο stress test της Fed, οι ελεγκτές εντόπισαν «ευρείες και σημαντικές αδυναμίες» στις εσωτερικές λειτουργίες των αμερικανικών μονάδων της τράπεζας, εστιάζοντας όχι στην κεφαλαιακή επάρκεια αλλά σε ποιοτικά προβλήματα, όπως η διαχείριση ρίσκου. Η αξιολόγηση της Fed σημαίνει ότι οι αμερικανικές μονάδες ττης γερμανικής τράπεζας δεν έχουν δικαίωμα να καταβάλουν μέρισμα στους μετόχους τους, να αυξήσουν το μετοχικό κεφάλαιό τους ή να επαναγοράσουν μετοχές τους, παρά μόνο εφόσον λάβουν ειδική έγκριση.

Επιπλέον, οι ελεγκτές έκαναν λόγο για προβλήματα στις εσωτερικές διαδικασίες ρίσκου και αυτοελέγχου, αλλά και ανεπαρκή πρόοδο στην προσπάθεια διόρθωσης των αδυναμιών της. Το σχόλιο αυτό είναι ένα ισχυρό πλήγμα στον διευθύνοντα σύμβουλο, Τζον Κράιαν, ο οποίος τον τελευταίο χρόνο επιχειρεί μια τεράστια αναδιάρθρωση της Deutsche Bank με στόχο την οικονομική της εξυγίανση και παράλληλα την αποκατάσταση του κύρους της διεθνώς.

Πέρυσι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας δαπάνησε 12 δισεκατομμύρια ευρώ για την καταβολή αποζημιώσεων εξαιτίας της εμπλοκής της στο σκάνδαλο χειραγώγησης των επιτοκίων Libor. Ταυτόχρονα, ο Κράιαν δεν κατάφερε να αυξήσει το περιθώριο κεφαλαίου της τράπεζας, που είναι στα 22 δισεκατομμύρια, ενώ δεν έχει πείσει τα χρηματιστήρια, όπου η αξία της μετοχής έχει μειωθεί κατά 50% από τότε που ο Βρετανός μάνατζερ ανέλαβε τα ηνία της Deutsche Bank.

Το αποτέλεσμα είναι να προχωρά σε μεγάλη συρρίκνωση των καταστημάτων της για να περιορίσει το κόστος. Στη Γερμανία φέρεται έτοιμη να κλείσει το 25% των καταστημάτων της -δηλαδή περίπου 200 από τα 723- και να ολοκληρώσει το σχέδιο περικοπών 9.000 θέσεων εργασίας που είχε προαναγγείλει το 2015. Το Brexit είναι ένας ακόμη κίνδυνος για την τράπεζα, καθώς το 19% των εσόδων της προέρχονται από τις δραστηριότητές της στο Σίτι του Λονδίνου.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria