S.O.S. για τον Βιολογικό Καθαρισμό των Κορεστείων - OlaDeka

S.O.S. για τον Βιολογικό Καθαρισμό των Κορεστείων

Ρεπορτάζ

Η κατάσταση επιδεινώνεται με τα λύματα να οδεύουν προς το ρέμα της Κορομηλιάς όπου βρίσκεται το υδραγωγείο  από όπου υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς

Σε τριτοκοσμικές συνθήκες λειτουργεί εδώ και επτά μήνες ο Βιολογικός Καθαρισμός στα Κορέστεια, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον Νέο Οικισμό. Υπάρχει πρόβλημα με τις αντλίες του, καθώς υπερχειλίζουν τα λύματα, με αποτέλεσμα να απλώνονται και να μολύνουν την περιοχή. Η κατάσταση επιδεινώνεται με τα λύματα να οδεύουν προς το ρέμα της Κορομηλιάς όπου βρίσκεται το υδραγωγείο  από όπου υδροδοτείται η πόλη της Καστοριάς. 

IMG_20160613_172443

 

Τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας από την παύση λειτουργίας

Την ανάγκη να προχωρήσει επιτέλους το έργο κατασκευής του βιολογικού  καθαρισμού ο οποίος  δεν λειτουργεί εδώ και πάρα πολύ καιρό, επεσήμανε  μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς  κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος στο περιθώριο της επίσκεψης που πραγματοποίησε  στην περιοχή Κορετσείων.

 «Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τις αντλίες, υπερχειλίζουν τα λύματα και δεν ξέρω κατά πόσο έχουν σχέση και με τον υδροβιότοπο της περιοχής. Πήγαμε το είδαμε με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ κ. Ζαχαρία Παύλου, ενώ ταυτόχρονα ενημέρωσα και τον κ. Περιφερειάρχη, ώστε να δώσουμε λύση και να λειτουργεί σωστά, για να μην υπάρξει περεταίρω πρόβλημα υγείας στην περιοχή», δήλωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Αδαμόπουλο ο βιολογικός καθαρισμός Κορεστείων είναι κατασκευασμένος από ειδικά με καλάμια, τα οποία έχουν πέσει, γεγονός που επιβάλλεται όπως είπε να ξαναγίνει ουσιαστικά από την αρχή. «Πρέπει ως Περιφέρεια  να βοηθήσουμε και εμείς για  να γίνει από την αρχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης. Από την πρώτη στιγμή που  πήγα να δω το πρόβλημα (εδώ και επτά μήνες)  εκτίμησα ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνο και επείγει. Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο τα λύματα να πάνε στο ρέμα της Κορομηλιάς».

Η  Π.Ε. Καστοριάς αναζητά τρόπους για  να εντάξει το έργο, για να αποφύγουμε τα χειρότερα .«Αναμένω τη σχετική χρηματοδότηση που θα μας λύσει τα χέρια. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό εκτιμώ ότι θα χρειαστούν 100 χιλιάδες ευρώ».

Ο κίνδυνος για την υγεία ανθρώπων και ζώων είναι άμεσος. Οι συναρμόδιες αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν και να ελέγξουν ότι ο βιολογικός καθαρισμός θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και ότι εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να διευθετηθεί το πρόβλημα.

Από όσα γνωρίζουμε, η δημοτική αρχή παρόλο που γνωρίζει εδώ και 7 μήνες το πρόβλημα, ωστόσο δεν έχει λάβει ακόμη κανένα από τα προληπτικά μέτρα που προβλέπονται. Θα πρέπει να μεριμνήσει ώστε να επαναλειτουργήσει σωστά ο Βιολογικός και να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Δώρα Κωτσοπούλου

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria