act4Greece: Η πρώτη πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) στην Ελλάδα - OlaDeka

act4Greece: Η πρώτη πλατφόρμα συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) στην Ελλάδα

Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργείται μια ηλεκτρονική πλατφόρμα,που δίνει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πόρων από το «πλήθος»,δηλαδή από κάθε ενδιαφερόμενο σε κάθε γωνιά του πλανήτη,πόροι που στη συνέχεια διοχετεύονται σε συγκεκριμένα έργα που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν φορείς υλοποίησης. Η μέθοδος αυτή συμμετοχικής χρηματοδότησης, γνωστή διεθνώς ωςcrowdfunding, έχει στο πυρήνα της φιλοσοφίας της την ευαισθητοποίηση και ενθάρρυνση των συμπολιτών μας, για να εισφέρουν ό,τι ο καθένας μπορεί, ώστε να υλοποιηθούν έργα που έχει ανάγκη η Ελληνική κοινωνία και ο Ελληνισμός.

  • Τι είναι το crowdfunding

Η συμμετοχική χρηματοδότηση, δηλαδή το crowdfunding, είναι μια απλή, διεθνώς αναγνωρισμένη πρακτική χρηματοδότησης, όπου κάθε πολίτης, εταιρεία, φορέας και γενικά οποιοδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, ανάλογα με τις δυνατότητές του, μπορεί να συνεισφέρει, με χρήματα ή σε είδος, στη στήριξη ποικίλων πρωτοβουλιών, στους τομείς της  κοινωνικής πρόνοιας, της αλληλεγγύης και της επιχειρηματικότητας, με έμφαση στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Τα τελευταία χρόνια, τo crowdfunding έχει μετατραπεί σε ένα πολύτιμο εργαλείο στήριξης Φορέων, ΜΚΟ και εταιρειών, ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη οικονομική βοήθεια για την επίτευξη στόχων, όπως είναι η πραγματοποίηση δράσεων πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, η υλοποίηση καινοτόμων επιχειρηματικών ιδεών ή η κάλυψη λειτουργικών αναγκών. Η πρακτική της χρηματοδότησης έργων από ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων, από το πλήθος όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αναδύθηκε στο περιθώριο του παραδοσιακού χρηματοπιστωτικού συστήματος και μπορεί να επιτευχθεί στις μέρες μας πιο αποτελεσματικά μέσω του διαδικτύου. Εκτός από την ταχύτητα και την αμεσότητα που παρουσιάζει η πρακτική αυτή για την παρουσίαση μιας ιδέας και τη δικτύωση του φορέα υλοποίησής της, διαθέτει τα πλεονεκτήματα του χαμηλού λειτουργικού κόστους και της ευρείας κάλυψης και προβολής των προς χρηματοδότηση έργων.

  • Τι είναι το act4Greece

Το Πρόγραμμα act4Greece αποτελεί μια καινοτόμο πρωτοβουλία για την προώθηση της κοινωνικής και αναπτυξιακής τραπεζικής.

Το πρόγραμμα καλύπτει έργα σε 7 άξονες:

1) πρόνοια, υγεία και αλληλεγγύη,

2)κοινωνική οικονομία και επιχειρηματικότητα,

3) πολιτισμός και πολιτιστική επιχειρηματικότητα,

4) νεανική και καινοτόμος επιχειρηματικότητα,

5) περιβάλλον και αειφορία,

6) έρευνα, εκπαίδευση και κατάρτιση

και 7) αθλητικές δραστηριότητες.

Οι πολλαπλές δράσεις του act4Greece υλοποιούνται από φορείς με εμπειρία και αξιοπιστία στον τομέα τους και μέσω της  ιστοσελίδας www.act4greece.gr γίνεται αξιοποίηση του σύγχρονου εργαλείου συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding).

Οι χρηματικοί πόροι που συγκεντρώνονται μέσω του act4Greece είναι δωρεές, και στο μέλλον, αφού υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, θα μπορούν να συγκεντρώνονται χρήματα και για δανεισμό (κυρίως μικροδάνεια), αλλά και για συμμετοχή στο ίδιο κεφάλαιο μιας εταιρείας, στηρίζοντας νεοφυείς καινοτόμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

  • Ποια η προστιθέμενη αξία του act4Greece

Το act4Greece δίνει μια διέξοδο, ώστε από την Ελλάδα της κρίσης να περάσουμε στην Ελλάδα της ελπίδας, της αλληλεγγύης και της προοπτικής.

Με την Ελληνική κοινωνία να βιώνει τα τελευταία χρόνια μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με προβλήματα και ανάγκες πιεστικές και αυξημένες, είναι η στιγμή να αποδείξουμε ότι, αν όλοι συνεισφέρουμε από λίγο, μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Με το πρόγραμμα act4Greece ανοίγεται ένα τεράστιο πεδίο υποδοχής πόρων, χρηματικών και μη, από το «πλήθος», τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το εξωτερικό και τη διασπορά.

Πρωτίστως, όμως, το act4Greece, με το μοντέλο συμμετοχικής χρηματοδότησης που εισάγει, επιχειρεί να αλλάξει την κουλτούρα και τη νοοτροπία της κοινωνίας μας. Η συνεισφορά του κάθε πολίτη, όσο μικρή κι αν είναι, είναι πολύτιμη, όταν υπάρχει ένας συγκεκριμένος στόχος και έργο να υλοποιηθεί και κυρίως όταν υπάρχουν εχέγγυα διαφάνειας και λογοδοσίας.

  •  Ποιοι συμμετέχουν στο “act4Greece”

Το Πρόγραμμα act4Greece πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και τη στρατηγική συνεργασία με φορείς και ιδρύματα εγνωσμένου κύρους και προσφοράς, όπως το Ίδρυμα Ωνάση, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Λάτση, το Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ελληνικό Δίκτυο για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Καθένας από αυτούς τους φορείς συνεισφέρει με την τεχνογνωσία του, αλλά μπορεί και να αξιοποιεί την πλατφόρμα, ως ένα σύγχρονο εργαλείο συμμετοχικής χρηματοδότησης (crowdfunding) για να διευρύνει και να πολλαπλασιάσει πόρους για έργα ή δράσεις που ούτως ή άλλως υποστηρίζει.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria