«Το λιβάδι της λίμνης» - OlaDeka

«Το λιβάδι της λίμνης»

Ελένη  Ψωμαδάκη

Συνέντευξη του αντιδημάρχου Καστοριάς Λεωνίδας Παπαδημητρίου στη «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ»

Tι αναφέρει για το «λιβάδι της λίμνης» αλλά και για την πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Καστοριάς στο INTERREG Ελλάδας – Αλβανίας.

Λίμνη και παραδοσιακές περιοχές της Καστοριάς αφορούσαν οι συναντήσεις που είχε πρόσφατα στην Αθήνα ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Παιδείας – Προγραμματικής Ανάδειξης Παλιάς Πόλης και Εξυγίανσης  Λίμνης, Λεωνίδας Παπαδημητρίου.

Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος»  το οποίο όπως είναι  γνωστό,  ύστερα από πρωτοβουλία του κ. Παπαδημητρίου, είχε πραγματοποιήσει  μετρήσεις στη λίμνη.

Σκοπός των συνάντησης αυτή τη φορά ήταν η ένταξη του Δήμου Καστοριάς σε ερευνητική πρόταση που σκοπεύει να υλοποιήσει το συγκεκριμένο κέντρο  σε λίμνες και ποτάμια της Ελλάδας.

«Θα  κάνουν πχ μετρήσεις κι εμείς, τα αποτελέσματα των μετρήσεων θα προσπαθήσουμε κυρίως μέσω της Περιφέρειας,  να τα εφαρμόσουμε», δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Ο Αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε και στην εικόνα που παρουσιάζει αυτό το  διάστημα στη λίμνη της Καστοριάς  σε πολλά σημεία της οποίας έχει αναπτυχθεί χόρτο, λέγοντας ότι δικαιώθηκαν οι απόψεις που είχε  αναπτύξει κατά τη διάρκεια της  συνέντευξης που  παραχώρησε  πριν από ένα δίμηνο και είχε αναφερθεί στην  κατάσταση  που θα επικρατούσε στη λίμνη, κατά τους καλοκαιρινούς  μήνες.

«Είχα πει πριν από  λίγο καιρό σε συνέντευξή μου ότι η λίμνη μας το καλοκαίρι μπορεί να γίνει λιβάδι. Αυτή τη στιγμή σε ορισμένες περιοχές μοιάζει με λιβάδι.  Δυστυχώς επιβεβαιώθηκα.

Λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα, αλλά και του καλού καιρού αυτό το διάστημα,  εμφανίστηκαν ίχνη πλαγκτόν από τον Μάιο. Συνήθως εμφανιζόταν τέλη Αυγούστου. Φέτος έχουμε ίχνη πλαγκτόν. Φοβάμαι ότι η φετινή  χρονιά δεν θα είναι τόσο καλή χρονιά από πλευράς πλαγκτόν.

Δεν θέλω να είμαι προάγγελος ανησυχητικών ειδήσεων, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Εάν δεν κάνουμε κάποιες σοβαρές κινήσεις θα έχουμε πρόβλημα»,τόνισε.

Δήλωσε ακόμη ότι κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο έχει γίνει ο ίδιος αποδέκτης αιτημάτων από  συλλόγους και  φορείς  οι οποίοι του ζητούν να χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα που διαθέτει ο Δήμος, προκειμένου να κοπούν χόρτα από διάφορα σημεία της λίμνης.

«Επειδή πέρσι άκουσα πολλά, δεν αρνήθηκα σε κανέναν. Αλλά  βλέπετε που έφτασε η κατάσταση της λίμνης αυτή τη στιγμή.

Το μηχάνημα καταπονείται και είναι πάνω από 30 χρονών. Φοβάμαι ότι δεν θα μας βγάλει τη  χρονιά. Δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, γι΄αυτό και έκανα κάποια πρόταση για την προμήθεια δυο μικρών μηχανημάτων. Εγώ θα κάνω ότι μπορώ αλλά σίγουρα θα μας μείνει πάλι στη μέση της λίμνης.

Εμείς και πέρσι είχαμε τέτοια προβλήματα . Παρόλα αυτά τα καταφέραμε και δώσαμε μια λίμνη σε πολύ καλή κατάσταση. Φέτος εγώ θα κάνω  πάλι την  προσπάθεια γιατί οι συμπολίτες μας υποφέρουν από την κατάσταση της λίμνης αλλά φοβάμαι ότι δεν θα ανταπεξέλθουμε». Είπε και  ζήτησε από τους  αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους .

«Θα πρέπει να λάβουν τις ευθύνες τους αυτοί που πρέπει να τις αναλάβουν.  Δεν μπορεί να σέρνεται αυτή η κατάσταση», σημείωσε.

 

Δημιουργία  γραφείου με νέους αρχιτέκτονες και πολιτικούς μηχανικούς  θα περιλαμβάνει η πρόταση που θα υποβάλει ο Δήμος Καστοριάς στοINTERREG Ελλάδας – Αλβανίας

Η δεύτερη συνάντηση που είχε ο Αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παπαδημητρίου στην Αθήνα, αφορούσε την ένταξη της Καστοριάς και των αλβανικών πόλεων Αργυρόκαστρο και Μπεράτι,  στο νέο πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας – Αλβανίας.

Για τον σκοπό αυτό και με  τη συμβολή της Ελληνικής Εταιρείας Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ο Δήμος Καστοριάς ήρθε σε επαφή με τους  δυο Δήμους καθώς και με ένα Πανεπιστήμιο της Αλβανίας.

«Οι τρεις πόλεις δηλαδή Καστοριά, Αργυρόκαστρο και Μπεράτι έχουν παρόμοιες κληρονομιές ας το πούμε. Το στυλ των πόλεων  είναι παρόμοιο. Έχουμε που να  βασιστούμε για να συνεργαστούμε.

Εμείς από την πλευρά μας, θα προτείνουμε να  λειτουργήσει στην πόλη της Καστοριάς ένα  γραφείο με νέους αρχιτέκτονες και μηχανικούς  οι οποίοι θα επιβλέπονται από κάποιον πιο έμπειρο. Αυτοί θα υλοποιήσουν  συνολική μελέτη  για τις περιοχές   Ντολτσό και το Απόζαρι οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί από την Europa Nostra  ως ιστορικές.

Εκεί είναι που πάσχουμε, δεν έχουμε μελέτες.   Δυστυχώς οι μελέτες δεν ενισχύονται από το κράτος και από προγράμματα και όποια πόρτα χτυπάμε,   μας λένε αν έχετε μελέτες να πάμε στην υλοποίηση. Αλλά μελέτες δεν έχουμε.

Έχουμε βέβαια και την εξής ιδιομορφία και  οι δυο πλευρές. Το Αργυρόκαστρο και το Μπεράτι έχουν χαρακτηριστεί πόλεις UNESCO . Η δε δική μας, έχει χαρακτηριστεί πόλη  Europa Nostra. Άρα έχουμε δυο ισχυρά στοιχεία τα οποία θα μας βοηθήσουν να περάσουμε αυτή την πρόταση.

Όταν έχεις αυτά τα χαρακτηριστικά, σημαίνει ότι υπάρχει μια προηγούμενη δουλειά, άρα λοιπόν δεν βαδίζουμε στον αέρα. Το δεύτερο στοιχείο είναι τα νέα προγράμματα που έχουν βγει προβλέπουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εμείς με το να δημιουργήσουμε για  δυο χρόνια ένα γραφείο με πέντε – έξι νέους επιστήμονες οι οποίοι θα κάνουν τη  μελέτη είναι ένα  δεύτερο ισχυρό στοιχείο. Βαδίζουμε σε κάποια προγραμματισμένη δουλειά ούτως ώστε να έχουμε μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στο πρόγραμμά μας», τόνισε.

Η πρόταση για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα υποβληθεί το επόμενο  διάστημα.

 

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria