Τουσκ: Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ - OlaDeka

Τουσκ: Δεν μπορεί να υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ «27»

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ενιαία αγορά α λα καρτ», διαμηνύοντας παράλληλα ότι οι «27» είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητά τους μετά το Brexit.

Μετά την ιστορική συνάντηση των «27», την πρώτη συζήτηση στην οποία δεν συμμετείχε η Βρετανία, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την βαθιά λύπη τους για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας.

Σύμφωνα με την απόφαση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται.

«Οι ηγέτες ξεκαθάρισαν ότι η πρόσβαση στην ενιαία αγορά απαιτεί την αποδοχή και των τεσσάρων ελευθεριών -ανάμεσά τους και της ελευθερίας μετακίνησης. Δεν θα υπάρξει ενιαία αγορά α λα καρτ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τουσκ, μετά τη συνάντηση των ηγετών των «27».

Για άλλη μια φορά, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επανέλαβε ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση με την Βρετανία εάν δεν ενεργοποιηθεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για να ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία εξόδου από την Ε.Ε.

Ιδιαίτερα ανυπόμονος εμφανίζεται ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που κάλεσε σήμερα το Λονδίνο –για άλλη μια φορά- να ξεκινήσει τη διαδικασία του «διαζυγίου» από την Ε.Ε.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι έγινε μια «ήρεμη συζήτηση» μεταξύ των «27» σήμερα και ενημέρωσε τους ηγέτες ότι έχει δώσει οδηγία στους Ευρωπαίους Επιτρόπους να μην προβούν σε καμία διαπραγμάτευση με τη Βρετανία μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» συμφώνησαν στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι να προστεθούν και άλλες.

Συμφώνησαν, επίσης, ότι δεν χρειάζεται αλλαγή Συνθηκών και καμία εμβάθυνση της ΕΕ, χωρίς περισυλλογή. «Χρειαζόμαστε εφαρμογή και όχι καινοτομία» ανέφερε ο Γιούνκερ.

Παρά τις πιέσεις των Ευρωπαίων, ο Ντέιβιντ Κάμερον έχει ξεκαθαρίσει ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα γίνει από τον διάδοχό του και όταν το Λονδίνο θα είναι πλέον έτοιμο. Μάλιστα, μιλώντας σήμερα στο Βρετανικό Κοινοβούλιο τόνισε ότι οι συζητήσεις για το Brexit με το διάδοχό του μπορούν να ξεκινήσουν «νωρίτερα».

«Εκείνοι λένε “όχι διαπραγμάτευση, χωρίς γνωστοποίηση” (της πρόθεσης) αλλά δεν νομίζω ότι αυτό αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συζήτησης μεταξύ του νέου πρωθυπουργού με τους εταίρους του ή ακόμα και με τους θεσμούς προκειμένου να συνεχίσουμε να πορευόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κάμερον.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών

 

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η Άνγκελα Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξουν το ρόλο που τους αντιστοιχεί κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης για τις μελλοντικές τους σχέσεις.

 

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία πρέπει να τηρεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μετά το «διαζύγιο», εάν φυσικά θέλει να διατηρήσει την πρόσβασή της στην ενιαία αγορά. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι αμυντικές και ενεργειακές συμφωνίες με τη Βρετανία θα συνεχίσουν να ισχύουν και μετά την αποχώρησή της, φέρνοντας ως παράδειγμα το σχέδιο κατασκευής του σταθμού παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στο Χίνκλεϊ Πόιντ.

Σε ισχύ θα παραμείνει και η διμερής συμφωνία Γαλλίας-Βρετανίας για τα σύνορα των δύο χωρών αφού, όπως είπε, «δεν έχει νόημα» να τερματιστεί.

Στο μεταξύ, σημείωσε, οι άλλες χώρες-μέλη πιθανότατα θα πρέπει να αυξήσουν τις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις τους για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στην ανάπτυξη.

 

Τσίπρας: Πρέπει να υπάρξει νέα συμφωνία στην Ευρώπη  

 

Για ένα «ιστορικό γεγονός» που συγκλονίζει έκανε λόγο ο Έλληνας πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας της άτυπης συνάντησης των «27».

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΕΕ μικραίνει, ο χάρτης αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως «βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή». Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως πρέπει να «συνειδητοποιήσουμε ποιος είναι ο λόγος» που οι Βρετανοί ψήφισαν με αυτόν τον τρόπο και ταυτόχρονα να «αναρωτηθούμε» αν γινόντουσαν δημοψηφίσματα με το ίδιο ερώτημα σε όλες τις χώρες, πόσες πιθανότητες θα είχαμε να βλέπαμε το ίδιο αποτέλεσμα και αλλού. «Πρέπει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε γιατί η ΕΕ δεν εμπνέει τους λαούς της», είπε και τόνισε την ανάγκη «να δημιουργήσουμε μια πιο “ελκυστική” ΕΕ».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα με τον πιο οδυνηρό τρόπο επισήμανε, πέρυσι, τις δυσλειτουργίες και τα ελλείμματα της ΕΕ. «Σήμερα επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει κοινωνικό και δημοκρατικό έλλειμμα» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα έκανε για λόγο για «φορτισμένο κλίμα» στη χθεσινή συνεδρίαση, υπογραμμίζοντας πως «αργά η γρήγορα» η Ευρώπη θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα «δυο δρόμους». «Είτε θα συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, είτε θα αποφασίσουμε τη δημιουργία μια καλύτερης Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ συμπλήρωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται «σε κατάσταση νευρικής και πολιτικής κρίσης». (Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ΕΔΩ)

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Η επισήμανση ότι στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη μελλοντική σχέση του με την ΕΕ «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες» προστέθηκε στην τελική δήλωση των «27» Ευρωπαίων ηγετών σε σχέση με το προσχέδιο που είχε διαρρεύσει νωρίτερα.

Επιπρόσθετα, στην τελική δήλωση ξεκαθαρίζεται πως «η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών». Τέλος, εξειδικεύοντας τη δήλωση για την πολιτική συζήτηση που ξεκινάει για το μέλλον της ΕΕ των «27», οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν λόγο για δράση που θα δώσει «ώθηση» για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της Στρατηγικής Ατζέντας» και «στη ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη».

 

1. Λυπούμαστε βαθιά για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά σεβόμαστε τη βούληση που εκφράζεται από την πλειοψηφία του βρετανικού λαού. Μέχρι να φύγει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ, το ευρωπαϊκό δίκαιο εξακολουθεί να ισχύει στο Ηνωμένο Βασίλειο με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται.

2. Υπάρχει ανάγκη να οργανωθεί η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ με μεθοδευμένο τρόπο. Το άρθρο 50 της ΕΕ προβλέπει τη νομική βάση για τη διαδικασία αυτή. Εναπόκειται στη βρετανική κυβέρνηση, αμέσως μόλις είναι έτοιμη να το ενεργοποιήσει και να ενημερώσει σχετικά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ένωση. Θα ήταν προτιμότερο να το κάνει το συντομότερο δυνατό. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία διαπραγμάτευση πριν να λάβει χώρα η εν λόγω κοινοποίηση.

3. Όταν η κοινοποίηση ληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις μιας συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο και στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωβουλή θα διαδραματίσουν το ρόλο τους σύμφωνα με τις συνθήκες.

4. Στο μέλλον, ελπίζουμε να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως στενό εταίρο της ΕΕ και αναμένουμε να εκδηλώσει τις προθέσεις του στο θέμα αυτό. Οποιαδήποτε συμφωνία, που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Η πρόσβαση στην ενιαία αγορά προϋποθέτει την αποδοχή των τεσσάρων ελευθεριών.

5. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του 21ου αιώνα και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει από την τρέχουσα κατάσταση.

6. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο. Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν δυσαρέσκεια με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε είναι σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο. Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, όταν πρόκειται για την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να το πετύχουμε αυτό, αν μη τι άλλο για το συμφέρον των νέων.

7. Αυτός είναι ο λόγος που από σήμερα ξεκινάμε μια πολιτική συζήτηση για να δώσουμε ώθηση σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στη γραμμή της Στρατηγικής Ατζέντας και στην ανάπτυξη της ΕΕ με 27 κράτη-μέλη. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria