Τα πρώτα βιολιά στην οπερέτα των "Τσάμηδων" - OlaDeka

Τα πρώτα βιολιά στην οπερέτα των “Τσάμηδων”

Η ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΚΡΟΔΕΞΙΩΝ

Οι εικόνες των διαφόρων δημόσιων ενεργειών τους συχνά παραπέμπουν σε… τσίρκο, όμως δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει κανείς με ελαφρότητα.

Γιατί γύρω από αυτές στοιχίζονται διάφορα ακραία εθνικιστικά στοιχεία, τόσο στην αλβανική ομογένεια όσο και στο Κόσοβο και στην ίδια την Αλβανία, με επικίνδυνες επιδιώξεις. Στοιχεία που προβάλλουν την ιδέα της… Μεγάλης Αλβανίας -κάποιοι βλέπουν ακόμη και ανάλογους UCKάδες- και έχουν στο στόχαστρό τους την Ελλάδα, προβάλλοντας αλυτρωτικές θέσεις και επιχειρώντας να δημιουργήσουν θέμα «Τσάμηδων».

Ενδεικτικά είναι όσα έγιναν στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου και επαναλήφθηκαν στα μέσα Μαΐου στη Χάγη της Ολλανδία μπροστά από το κτίριο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Στήθηκε μια φιέστα από έναν μικρό αριθμό ατόμων, αλβανικής καταγωγής, που κρατούσαν αλβανικές σημαίες με επικεφαλής κάποιον Φεστίμ Λάτο. Η εικόνα μπορεί να μην ενέπνεε καμία σοβαρότητα, όμως παρουσιάστηκε και προβλήθηκε ως προσφυγή των ομογενειακών αλβανικών οργανώσεων της διασποράς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας για… γενοκτονία των Τσάμηδων στην Ηπειρο το 1948.

Της προσφυγής φέρεται να πρωταγωνιστεί κάποιο «Δημοκρατικό Ιδρυμα της Τσαμουριάς» (Democratic Fountation of Chameria) με έδρα τη Χάγη, πρόεδρος του οποίου είναι ο Φεστίμ Λάτο, με γραμματέα έναν Αλβανό, τον Λισιέν Μπασκούρτι, ένθερμο υποστηρικτή του UCK και της ηγεσίας του Κοσόβου.

Η δημόσια εικόνα του Φεστίμ Λάτο απέχει πολύ από την όποια σοβαρότητα και οι αναρτήσεις του στο Διαδίκτυο είναι ενδεικτικές. Πρόκειται για ένα παραληρηματικό άτομο, που εμφανίζεται με στρατιωτική στολή παραλλαγής να κρατάει όπλα με προφανή σημειολογία, ενώ το σχετικό βίντεο συνοδεύεται από ένα τραγούδι για τον… Τσάμη στρατηγό (komandant Camin) που παραπέμπει στον ίδιο. Ενδεικτικά είναι τα σχόλια που συνοδεύουν την ανάρτηση που συγχαίρουν και αποθεώνουν τον… komandant, ρίχνοντας δηλητήριο κατά της Ελλάδας. Σε άλλες εικόνες ο Αλβανός από τον Αυλώνα όπως δηλώνει -στην περιοχή αγνοούν εντελώς την ύπαρξή του- εμφανίζεται να φιλά τη σημαία των ΗΠΑ!

 
Τα πρώτα βιολιά στην οπερέτα των  Τσάμηδων

Παραρτήματα
Η αλβανική διασπορά κυριαρχείται κυρίως από ακραία εθνικιστικά στοιχεία, ενώ δίπλα στο αποκαλούμενο «Δημοκρατικό Ιδρυμα της Τσαμουριάς» φέρεται να δημιουργήθηκε και το «Διεθνές Συμβούλιο της Τσαμουριάς» με 50 μέλη από τις ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ, ενώ ιδιαίτερη δραστηριότητα παρουσιάζει η ΜΚΟ Albanian American Organization Chameria με έδρα το Σικάγο στις ΗΠΑ. Το περασμένο φθινόπωρο δημιουργήθηκε στην Πρίστινα το «Διεθνές Συμβούλιο της Τσαμουριάς για το Κόσοβο και την κοιλάδα του Πρέσεβο», με 74 πολιτικές και άλλες προσωπικότητες. Επίσης εμφανίζεται να έχει δημιουργήσει παραρτήματα στη Γερμανία στο Ντόρντμουντ, στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, στο Βέλγιο κ.ά.

Η φερόμενη προσφυγή από τον Φεστίμ Λάτο στην Χάγη είναι μάλλον μια θολή υπόθεση και πολλοί κάνουν λόγο για επιχείρηση… οπερέτα. Παρουσιάστηκε με τυμπανοκρουσίες συνοδευόμενος ο ίδιος από έναν απίθανο θίασο να έχει καταθέσει και μάλιστα δύο φορές στις 11 Φεβρουαρίου και στις 17 Μαΐου φάκελο σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), ζητώντας την αναγνώριση της γενοκτονίας των «Τσάμηδων», τον επαναπατρισμό των απελαθέντων και την επιστροφή της ακίνητης περιουσίας τους, ενώ επιπλέον έκανε λόγο για διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας από τις ελληνικές κυβερνήσεις της περιόδου 1913-1945.

Πολιτικοί στα Τίρανα που έχουν ασχοληθεί με το θέμα λένε στο «Εθνος» ότι στην πραγματικότητα η προσφυγή πολύ πιθανόν να μην έχει καν κατατεθεί. «Οι λεγόμενοι «Τσάμηδες» του Λάτο δεν πέρασαν την πόρτα του δικαστηρίου», διαβεβαιώνουν στελέχη της μειονότητας. «Απλώς φωτογραφήθηκαν έξω από αυτό». Εκτιμούσαν μάλιστα ότι η «παρέα των γραφικών», όπως αποκαλούσαν όσους φωτογραφήθηκαν έξω από το δικαστήριο, «δεν αποκλείεται να είναι απόγονοι Αλβανών που εκδιώχθηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από την Αλβανία και γι’ αυτό τα ονόματά τους είναι άγνωστα». Αξιοσημείωτο είναι ότι και στη σελίδα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης δεν υπάρχει καμία αναφορά για παρόμοια προσφυγή, κανένα αποδεικτικό ούτε κάποια άλλη πληροφορία σχετική με το θέμα.

 
Τα πρώτα βιολιά στην οπερέτα των  Τσάμηδων

Ακραίο κόμμα
Στην Αλβανία, το όποιο θέμα περί «Τσάμηδων» επιχειρεί να συντηρήσει ένα ακραίο εθνικιστικό κόμμα, το PDIU (Κόμμα Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας), με επικεφαλής έναν τυχοδιώκτη της πολιτικής σκηνής, τον 49χρονο Σπετίμ Ιντρίζι. Το PDIU, που μπήκε για πρώτη φορά στη Βουλή το 2009, είναι ένα ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα το οποίο έχει ως προγραμματικό στόχο του, όπως αναφέρει, να αναδείξει τα θέματα των Αλβανών στο Κόσοβο, στην ΠΓΔΜ, στο Μαυροβούνιο, στην κοιλάδα του Πρέσεβο και ιδιαίτερα το θέμα των «Τσάμηδων» και στοχεύει στην εθνική ενότητα όλων των Αλβανών και τη δημιουργία της Μεγάλης Αλβανίας. Ο Σπετίμ Ιντρίζι έχει να παρουσιάσει μια πολιτική διαδρομή γυρολόγου. Την περίοδο 1998-2004 είχε στενές σχέσεις με τον Φάτος Νάνο. Το 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Ράμα, για να μεταπηδήσει και να συνεργαστεί το 2013 με το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα. Στις εκλογές εκείνες το PDIU πήρε 2,61% και 4 έδρες. Σήμερα προστέθηκε και μία πέμπτη βουλευτίνα, η Μεσίλα Ντότα, που είχε εκλεγεί με το ακραίο κόμμα του Λουλζίμ Μπάσα, που θεωρείται κάτι ανάλογο με τη Χρυσή Αυγή στην Αλβανία. Ομως τον Μάιο του 2015 ο Ιντρίζι -λίγο μετά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνάντηση- βρέθηκε να αλλάζει και πάλι στρατόπεδο και από την αντιπολίτευση να μεταπηδά και να γίνεται κυβερνητικός εταίρος του Εντι Ράμα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Αυτή συνοδεύθηκε με την εκλογή του στη θέση του αντιπροέδρου της αλβανικής Βουλής, ενώ ένα εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος του PDIU, ο Χαλίλ Χισένι, τοποθετήθηκε στη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών ως αρμόδιος για τα θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Η μεθόδευση του Εντι Ράμα να συνεργαστεί με το ακραίο και εθνικιστικό PDIU συνδέεται και με τη γενικότερη στροφή στον εθνικισμό του ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ ο ίδιος ο Σπ. Ιντρίζι με αναβαθμισμένο τον ρόλο του στην πολιτική σκηνή της Αλβανίας προχώρησε σε μια εμπρηστική δήλωση κατά της Ελλάδας. «…Οταν οι Αλβανοί της Τσαμουριάς στην Ελλάδα (!) θα κερδίσουν τα δικαιώματά τους, σύντομα θα έχουμε και Τσάμη αντιπρόεδρο στη Βουλή της Ελλάδας», ανέφερε.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ – ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

 

Ταξίδια στην Τουρκία
Ο Σπετίμ Ιντρίζι επισκέπτεται συχνά την Τουρκία, άλλοτε ως πολιτικός, άλλοτε ως μέλος ΜΚΟ, προβάλλοντας μια ρητορική που έχει έντονα ανθελληνικά στοιχεία. Μάλιστα την περασμένη Δευτέρα τέθηκε επικεφαλής συγκέντρωσης περίπου 150 ατόμων έξω από το υπουργείο Εξωτερικών στα Τίρανα για να αποδοκιμάσουν ακόμη και να εμποδίσουν την άφιξη του Ελληνα υπουργού, Νίκου Κοτζιά.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria