Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη - OlaDeka

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ανακτά την εμπιστοσύνη

«ΝΑΙ» ΣΤΗ ΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΠΟΥΝΤΕΣΤΑΓΚ

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει την πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκτησης εμπιστοσύνης της αγοράς» πρόσθεσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ακόμη ότι η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται περαιτέρω κίνητρα από την δημοσιονομική πολιτική, και αντίθετα ότι οι χώρες θα πρέπει να εστιάζουν στο να μειώνουν τα επίπεδα του χρέους σου.

Την αισιοδοξία του ότι η Αθήνα θα υλοποιήσει το τρίτο πρόγραμμα εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ, ο οποίος δήλωσε ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν ήταν βίαιο, αλλά ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα τονίζοντας ότι δεν ήταν -ούτε είναι- εφικτή άλλη λύση.

«Δεν ξέρω ποιος λέει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ήταν βάναυσο. Η γερμανική κυβέρνηση δεν το είπε ποτέ – και δεν ήταν. Ήταν ανάλογο με τη δύσκολη κατάσταση της Ελλάδας. Και μια άλλη λύση δεν ήταν τότε και ούτε είναι σήμερα δυστυχώς δυνατή», δήλωσε ο κ. Γέγκερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για να προσθέσει: «Και μια που το αναφέρετε, με κάθε μετριοπάθεια μπορούμε να επισημάνουμε ότι όλες οι υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα και μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση ολοκλήρωσαν στο μεταξύ τα δικά τους προγράμματα επιτυχώς. Η Ελλάδα προσπαθεί αυτή την στιγμή με ζήλο να εφαρμόσει το τρίτο πρόγραμμα και ελπίζουμε -και είμαστε πολύ αισιόδοξοι για αυτό- ότι θα το εφαρμόσει».

Αναφερόμενος στην αποδέσμευση της επόμενης δανειακής δόσης, δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε τώρα την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος (…) Η Επιτροπή Προϋπολογισμού της Γερμανικής Βουλής σήμερα το πρωί έλαβε γνώση εγκρίνοντας ότι έτσι είναι η κατάσταση και για αυτό μπορεί ο Γερμανός διοικητής στο Συμβούλιο των Διοικητών του ESM την επόμενη εβδομάδα, όταν θα συζητηθεί η απόφαση εκταμίευσης της επόμενης δόσης, να δώσει, με βάση αυτή τη διαδικασία, τη δική του έγκριση».

«Ja» από τη γερμανική Βουλή
Το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την αποδέσμευση μιας νέας δόσης ευρωπαϊκών δανείων για την Ελλάδα, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταβολή 7,5 δισεκ. ευρώ στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Η επιτροπή Προϋπολογισμού της Μπούντεσταγκ, της κάτω βουλής του γερμανικού κοινοβουλίου, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το πρωί, «απέσχε από το να πάρει θέση» αναφορικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη Μαΐου στο επίπεδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και προβλέπει την αποδέσμευση νέων οικονομικών αρωγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Μπούντεσταγκ.

Η επιτροπή, η γνώμη της οποίας αποτελεί στην προκειμένη περίπτωση γνώμη ολόκληρου του κοινοβουλίου, δεν ψηφίζει επισήμως για την αποδέσμευση αυτών των δανείων, αλλά θα μπορούσε να αντιταχθεί σ’ αυτή. Το γεγονός ότι δεν λαμβάνει θέση ισοδυναμεί με έγκριση.

Το Eurogroup συνεδριάζει στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο και, αν επικυρώσει την αποδέσμευση των πιστώσεων προς την Ελλάδα, τις οποίες αποφάσισε στις 24 Μαΐου και οι οποίες ανέρχονται συνολικά σε 10,3 δισεκ. ευρώ, η πρώτη από τις δόσεις, ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων, μπορεί να αποδεσμευθεί στις 17 Ιουνίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria