Ομπάμα για το μακελειό στο Ορλάντο:«Τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους» - OlaDeka

Ομπάμα για το μακελειό στο Ορλάντο:«Τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους»

AMAQ NEWS: ΤΟ ISIS ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ

Η τρομοκρατική οργάνωση που αποκαλείται «Ισλαμικό Κράτος» ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο στην Φλόριντα των ΗΠΑ, με τους 50 νεκρούς, σύμφωνα με το AMAQ NEWS που πρόσκεται στην οργάνωση. Το ενδεχόμενο αυτό ερευνούσαν από την ώρα που έγινε το μακελειό οι αρχές των ΗΠΑ, ενώ, όπως ανακοινώθηκε, ο δράστης ονομάζεται Ομάρ Ματίν. Πρόκειται για Αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος, πριν σκοτωθεί κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, προκάλεσε την πιο αιματηρή ένοπλη επίθεση στην ιστορία  της χώρας.

O πρόεδρος των ΗΠΑ,  Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκασε απόψε το μακελειό στο Ορλάντο, κάνοντας λόγο για μια «τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους».

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους επισήμανε ότι «καμία τρομοκρατική ενέργεια, (καμία ενέργεια) μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε» σε μια σύντομη ανακοίνωση από τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το FBI ηγείται των ερευνών για την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, στο Ορλάντο και τόνισε ότι προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα ακριβή κίνητρα του δράστη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την κοινότητα των ΛΟΑΔ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διεμφυλικοί) και υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών.

Σύμφωνα με το AMAQ NEWS, η τρομοκρατική οργάνωση  Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό.

Ο Ματίν, όπως  μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, τηλεφώνησε στην αστυνομία πριν από το μακελειό και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

 
Ομπάμα για το μακελειό στο Ορλάντο:«Τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους»

Σε μια ανάρτηση στον ιστότοπό του, το MSNBC επισήμανε ότι ο Ματίν δήλωσε πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Την ίδια ώρα, το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, επικαλούμενο πηγές που δεν κατονόμασε, μετέδωσε ότι ο Ματίν ήταν γνωστός στο FBI από το 2013. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών είχε ανοίξει φάκελο για τον Ομάρ Ματίν.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες προκύπτει ότι ο Ματίν είχε προσχεδιάσει την ενέργειά του και είχε επιλέξει το συγκεκριμένο νυχτερινό κέντρο όπου σύχναζαν ομοφυλόφιλοι.

Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών του Κογκρέσου δήλωσε ότι οι τοπικές αρχές στο Ορλάντο πιστεύουν ότι ο ύποπτος για το μακελειό δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Το γεγονός ότι η επίθεση διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και ότι η ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους στη Ράκα καλεί τους υποστηρικτές του να εξαπολύσουν επιθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, (το γεγονός ότι) στοχοθετήθηκε ένα νυχτερινό κέντρο, όπου συχνάζουν ομοφυλόφιλοι, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Gay Pride και- εφόσον επιβεβαιωθεί- το ότι σύμφωνα με τις τοπικές αρχές επιβολής της τάξης ο ένοπλος δήλωσε πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, όλα αυτά καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια εμπνευσμένη από το Ισλαμικό Κράτος» επισήμανε ο βουλευτής Άνταμ Σιφ σε μια ανακοίνωση.

Tο μακελειό  είναι «ξεκάθαρα μια τρομοκρατική ενέργεια», διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρικ Σκοτ.

«Όταν κάποιος εισβάλει κατ’ αυτόν τον τρόπο και αρχίζει να πυροβολεί και σκοτώνει τόσους ανθρώπους και τραυματίζει τόσους άλλους, πρόκειται ξεκάθαρα για μια τρομοκρατική ενέργεια» επισήμανε ο κυβερνήτης σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

 
Ομπάμα για το μακελειό στο Ορλάντο:«Τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους»

Ο φερόμενος δράστης του μακελειού  τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προτού επιτεθεί εναντίον των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου, μετέδωσε το  τηλεοπτικό δίκτυο NBC NEWS.

Σε λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που φέρεται να συνδέεται με την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναρτήθηκε φωτογραφία ενός άνδρα, ο οποίος, όπως υποστηρίζεται είναι ο Ομάρ Ματίν, που έχει αναγνωριστεί ως ο δράστης του μακελειού σε νυχτερινό κέντρο του Ορλάντο, μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το μακελειό «δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» δήλωσε ο πατέρας του φερόμενου δράστη, ο οποίος σύμφωνα με τα αμερικανικά MME είναι ένας Αμερικανός με καταγωγή από το Αφγανιστάν.

«Δεν έχει ουδεμία σχέση με την θρησκεία» είπε ο Μιρ Σεντίκε, πατέρας του Ομάρ Σεντίκε Ματίν. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο άνδρας υποστήριξε ότι ο γιος του είχε εξοργιστεί καθώς πριν από λίγο καιρό είδε δύο άνδρες να φιλιούνται μπροστά στη γυναίκα και τον γιο του.

 
Ομπάμα για το μακελειό στο Ορλάντο:«Τρομοκρατική ενέργεια, (μια ενέργεια) μίσους»

«Δεν γνωρίζουμε τίποτα. Βρισκόμαστε σε κατάσταση σοκ όπως ολόκληρη η χώρα» πρόσθεσε ο πατέρας, αφού ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους της οικογένειάς του.

Αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, επισήμαναν ότι επιδιώκουν στην παρούσα φάση να ανακαλύψουν εάν ο φερόμενος δράστης είχε οποιουδήποτε είδους επαφές με κάποια εξτρεμιστική οργάνωση.

Η επίθεση του ενόπλου «εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Μίνα. «Γύρω στις 5 το πρωί, ελήφθη η απόφαση να σώσουμε τους ομήρους που βρίσκονταν μέσα», συνέχισε, κάνοντας λόγο για «πολλούς νεκρούς στο εσωτερικό», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

«Δυστυχώς, κάποιοι άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες μέσα στο ναϊτκλάμπ», είπε από την πλευρά του ο Χάρπερ.

Οι  τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε τρια κοντινά νοσοκομεία.

«Η Πολιτεία της Φλόριντας κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού. Η πόλη του Ορλάντο επίσης κηρύχθηκε σε κατάσταση συναγερμού» επιβεβαιώνει το αστυνομικό τμήμα του Ορλάντο σε έναν λογαριασμό στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Σύμφωνα με τις αρχές, ένας αστυνομικός που εργαζόταν ως φύλακας ασφαλείας μέσα στο κλαμπ, αντάλλαξε πυρά με τον ύποπτο γύρω στις 2 τα ξημερώματα, τοπική ώρα. Πολύ γρήγορα, η επίθεση εξελίχθηκε σε κατάσταση ομηρείας και οι ειδικές δυνάμεις επενέβησαν για να απελευθερώσουν τους ομήρους, μπήκαν στο κλαμπ και σκότωσαν τον δράστη ο οποίος είχε κλειστεί στις τουαλέτες μαζί με τους ομήρους. Είναι αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής αν τα θύματα πυροβολήθηκαν από τον ένοπλο.

Ο Μίνα υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί με τις ενέργειές τους έσωσαν τουλάχιστον 30 ζωές.

Ο ύποπτος ήταν οπλισμένος με ένα επιθετικό τουφέκι, ένα πιστόλι και μια άγνωστου τύπου «συσκευή».
Ενημερώθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για την επίθεση σε ένα ναϊτκλάμπ του Ορλάντο, από τη σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας Λάιζα Μόνακο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε να ενημερώνεται τακτικά για τις νεώτερες εξελίξεις μιας από τις χειρότερες σφαγές που έχουν σημειωθεί ποτέ στις ΗΠΑ και διέταξε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση “να παράσχει κάθε αναγκαία βοήθεια” στις τοπικές αρχές.

“Ο πρόεδρος ζήτησε να έχει τακτική ενημέρωση ενόσω το FBI και οι άλλοι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με την αστυνομία του Ορλάντο για να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες”, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

“Οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Ο βουλευτής Πιτ Κινγκ, ο πρόεδρος της Υποεπιτροπής αντιτρομοκρατίας και πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανακοίνωσε ότι ο ένοπλος που επιτέθηκε στο ναϊτκλάμπ Pulse του Ορλάντο καταγόταν από το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τον Κινγκ, ο δράστης είχε εκπαιδευτεί στον χειρισμό όπλων.

Ο βουλευτής Άλαν Γκρέισον, μιλώντας στο CNN, επιβεβαίωσε ότι ο δράστης ονομάζεται Όμαρ Ματίν και είναι Αμερικανός πολίτης.

Η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε τη θλίψη της για την επίθεση. “Ξυπνήσαμε με ανησυχητικά νέα από τη Φλόρινα (…) Η σκέψη μου είναι με εκείνους που επλήγησαν από αυτήν την τραγική ενέργεια”, έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια “βρόμικη” επίθεση, σημειώνοντας ότι η αστυνομία ερευνά την πιθανότητα να πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Los Angeles Times έγραψε ότι οι αρχές συνέλαβαν έναν άνδρα στη Σάντα Μόνικα ο οποίος είχε στην κατοχή του αυτόματα τουφέκια, σφαίρες και πιθανόν εκρηκτικές ύλες.

Ο ύποπτος υποστήριξε ότι κατευθυνόταν στο φεστιβάλ Gay Pride του Λος Άντζελες.

Ελληνικό ΥΠΕΞ:Εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας και τον αποτροπιασμό μας
«Εκφράζουμε την απερίφραστη καταδίκη μας και τον αποτροπιασμό μας για την πολύνεκρη επίθεση που έλαβε χώρα στο Ορλάντο της Πολιτείας της Φλόριντα των ΗΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δεκάδων αθώων» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.«Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας και τη συμπαράστασή μας στην αμερικανική κυβέρνηση και στο φίλο αμερικανικό λαό. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων» αναφέρει.

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria