Κλαίνε με "μαύρο δάκρυ" στην Τουρκία: Άφαντοι οι Ρώσοι τουρίστες - Επιλέγουν Ελλάδα και Κύπρο - OlaDeka

Κλαίνε με “μαύρο δάκρυ” στην Τουρκία: Άφαντοι οι Ρώσοι τουρίστες – Επιλέγουν Ελλάδα και Κύπρο

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ

Κλαίνε με “μαύρο δάκρυ” στην Τουρκία λόγω του εμπάργκο που επιβλήθηκε από την Ρωσία στον τουρισμό. Θερινά θέρετρα έχουν υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης, ενώ πολλές ακόμη δεν άνοιξαν. Κι αυτό όχι μόνο του ρωσικού εμπάργκο, αλλά και της έκρυθμης κατάστασης στο εσωτερικό της Τουρκίας μετά τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις.

Το τουρκικό θέρετρο της Αττάλειας που άλλοτε έσφυζε από Ρώσους τουρίστες φέτος είναι άδειο. Ο αριθμός τους, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μειώθηκε κατά 98%, ενώ ο συνολικός αριθμός των τουριστών αντιστοιχεί με το 59% των περυσινών.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του Ρ. Τ. Ερντογάν που έχει αντιπαρατεθεί με την Μόσχα αγνοώντας τις συνέπειες των πράξεων του όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο (και αυτό έχει αρχίσει να φαίνεται), αλλά και σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Η Τουρκία έχει υποστεί μία μεγάλη ήττα και αυτό φάνηκε στη συνέχεια της κατάρριψης του Su-24 στη Συρία.

Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα του τουρισμού, ιδιαίτερα εμφανής στα θέρετρα της γειτονικής χώρας είναι οι παραθεριστές από την Ουκρανία. Είναι η χώρα την οποία η Άγκυρα στήριξε στον πόλεμο κατά της Ρωσίας και συνεχίζει. Πληρώνει όμως και το σχετικό αντίτιμο, αφού οι Ουκρανοί τουρίστες είναι πολύ λιγότεροι και βεβαίως δεν έχουν τα χρήματα να ξοδέψουν όπως οι Ρωσοι.

«Έχουμε τουρίστες μόνο από την Ουκρανία αυτό το έτος. Πολλές επιχειρήσεις κατά πάσα πιθανότητα θα είναι κλειστές. Μερικά καταστήματα έχουν κλείσει, το ίδιο έκαναν και ορισμένα ξενοδοχεία. Τα υπόλοιπα λειτουργούν με πολλά προβλήματα», ανέφερε ο οδηγός από την Αττάλεια, Αλίμ Σακίμ,

Οι εκπρόσωποι της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας λένε ότι προσπαθούν να προωθήσουν τις εναλλακτικές αγορές πακέτων μετά την κρίση στις τουρκο-ρωσικές σχέσεις. Ωστόσο, τα σχέδια δεν φαίνονται ελκυστικά λόγω των πολλών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Η τουρκική εφημερίδα «Hürriyet Daily News» αναφερόμενη στο θέμα, έχει τίτλο «Η Ατάλλεια βιώνει το “Μαύρο Ιούνιο” χωρίς τους Ρώσους» και σημειώνει ότι η μείωση των Ρώσων τουριστών σε σχέση με πέρυσι έχει φθάσει στο 98,5%.

Κερδισμένη από την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας βγαίνει η Ελλάδα, αλλά και η Κύπρος που βλέπουν τον τουρισμό να ενισχύεται με τους Ρώσους να τις προτιμούν ολοένα και περισσότερο για να περάσουν τις διακοπές τους. Ειδικά προορισμοί όπως η Χαλκιδική και νησιά των Κυκλάδων έχουν κατακλυστεί από τουρίστες.

Αν δε, είχαν επιλυθεί τα προβλήματα με την χορήγηση βίζας στους Ρώσους τουρίστες νωρίτερα τώρα τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Σε κάθε περίπτωση πάντως γίνεται λόγος για ρεκόρ αφίξεων από την Ρωσία και όχι μόνο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria