Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στη «σκιά» του Brexit - OlaDeka

Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στη «σκιά» του Brexit

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Προσερχόμενος στην συνάντηση, ο κ. Κάμερον επανέλαβε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην Ε.Ε., αντίθετα πρέπει να επιδιώξει όσο το δυνατόν στενότερη σχέση με αυτή. Την ίδια ώρα, ο Κάμερον ανέφερε ότι ελπίζει πως  συνομιλίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι όσο το δυνατόν «πιο εποικοδομητικές».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες με μείζον ζήτημα πότε θα ξεκινήσει το «διαζύγιο». Ο Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τους Ευρωπαίους πολιτικούς για το δημοψήφισμα και στη συνέχεια θα αναχωρήσει από τη Σύνοδο –κάτι που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια.

 

 Σε μια εμφανή προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη να βλέπει τη Βρετανία ως φίλη και εταίρο. Ξεκαθάρισε, όμως, για άλλη μια φορά ότι δεν θα γίνει καμία διαπραγμάτευση για το Brexit πριν η βρετανική κυβέρνηση ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, εκκινώντας και επίσημα τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ένωση.
 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να ξεκινήσει και σήμερα τη διαπραγμάτευση. Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τον Σεπτέμβριο οι «27» θα συνεδριάσουν στη Μπρατισλάβα για το μέλλον της Ένωσης –μια συνάντηση στην οποία δεν θα παρευρίσκεται η Βρετανία. Προσέθεσε, όμως, ότι εναπόκειται στη Βρετανική κυβέρνηση να ενεργοποιήσει τη διαδικασία της αποχώρησής της και πως πρέπει  «να κάνουμε υπομονή».

Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο 

Πιο «βιαστικός» από την Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ εμφανίζεται για άλλη μια φορά ο Φρανσουά Ολάντ, που προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

 

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα σεβαστεί τη βούληση του λαού της» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ, που παράλληλα προσέθεσε ότι η Ε.Ε. έχει ξεκαθαρίσει πως η Βρετανία θα πρέπει να ενημερώσει το συντομότερο δυνατό τις Βρυξέλλες για τις επόμενες κινήσεις της. «Τα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ευρώπη μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας» ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο και για πιο δημοκρατική οργάνωση της ευρωζώνης.

Τσίπρας: Η Ευρώπη να λάβει τολμηρές αποφάσεις ώστε να γίνει πιο ελκυστική

 

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ελπίδα το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος να αφυπνίσει την Ευρώπη. Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι. «Και φτάσαμε σε μια προβλέψιμη κρίση λόγω του δημοκρατικού ελλείμματος, της έλλειψης κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης». Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να λάβει τολμηρές αποφάσεις έτσι ώστε να γίνει «πιο ελκυστική για τους πολίτες». (Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού) 

Σκληρό πόκερ 

Οι δηλώσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών καταδεικνύουν την έντονη ενόχλησή τους για την καθυστέρηση της Βρετανίας να προχωρήσει τη διαδικασία αποχώρησής της από την Ένωση. Μεταξύ αυτών και ο Μαρκ Ρούτε, πρωθυπουργός της Ολλανδίας, που προσερχόμενος στην συνάντηση δήλωσε ότι η Βρετανία έχει καταρρεύσει πολιτικά, συνταγματικά και οικονομικά μετά το δημοψήφισμα. Από την πλευρά του, ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν μπορεί να παραμείνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Παντρεμένοι ή διαζευγμένοι αλλά όχι κάτι ανάμεσα στο δύο» είπε ο κ. Μπετέλ, και συνέχισε: «Δεν είμαστε στο Facebook να γράψουμε στο στάτους μας ότι η σχέση μας είναι περίπλοκη»

O Μάρτιν Σούλτς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιέζει εδώ και αρκετές ημέρες για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας. «Δεν πρέπει να περιμένουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να λύσει τα εσωτερικά του προβλήματα. Μια ολόκληρη ήπειρος δεν μπορεί να περιμένει».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria