Αλβανικό «φάουλ» με πανό - πρόκληση στο Euro - OlaDeka

Αλβανικό «φάουλ» με πανό – πρόκληση στο Euro

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ

Να διεθνοποιήσουν ένα θέμα που δεν υφίσταται, στο πλαίσιο μιας επιθετικά ανθελληνικής στρατηγικής που κλιμακώνεται, επιχειρούν ομάδες Αλβανών εθνικιστών… πλέον και από τις κερκίδες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου.

«Η Ελλάδα είναι ένοχη. Θυμηθείτε τη γενοκτονία της Τσαμουριάς. 100.000 Αλβανοί θύματα», ανέφερε το πανό που ανάρτησε ομάδα Αλβανών οπαδών, κατά παραβίαση των κανονισμών της UEFA και παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, την ώρα του ματς Ελβετία-Αλβανία το Σάββατο στο Σταντ Μπολάρ Ντελελί.

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν άμεση και πολυδιάστατη, με αυστηρά διαβήματα προς Παρίσι, Τίρανα και UEFA. Προκλητική ήταν ωστόσο και η «ανταπάντηση» του αλβανικού ΥΠΕΞ με τον εκπρόσωπο Γκ. Ντερβίσι «να εκφράζει τη λύπη που η Ελλάδα δεν επικεντρώνεται στο αγωνιστικό κομμάτι, να χαρακτηρίζει υποδειγματική τη συμπεριφορά των Αλβανών οπαδών, και να επιμένει στο ζήτημα της Τσαμουριάς που είναι βασικό για τις διμερείς σχέσεις και για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Είναι σαφές ότι κάποιοι επιχειρούν το τελευταίο διάστημα, κατά τρόπο επιθετικό, να επιβάλουν «θέμα Τσάμηδων» στην ατζέντα των ελληνοαλβανικών επαφών.

Η μπάλα του αλυτρωτισμού που επέλεξε να παίξει ομάδα Αλβανών οπαδών το περασμένο Σάββατο έρχεται στον απόηχο σειράς ανάλογων προκλήσεων. Υπενθυμίζεται η «θερμή υποδοχή» που επιφύλαξαν 200 Τσάμηδες διαδηλωτές στον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά κατά την τελευταία επίσκεψή του στα Τίρανα στις 6 Ιουνίου. Υπενθυμίζονται επίσης τα σχεδόν καθημερινά αλυτρωτικά παραληρήματα του κυβερνητικού εταίρου Σπετίμ Ιντρίζι, οι εθνικιστικές κορώνες του πρωθυπουργού Εντι Ράμα περί «Μεγάλης Αλβανίας», αλλά και η διακηρυχθείσα πρόθεση Αλβανικών οργανώσεων της «Τσαμουριάς» να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας για τη «γενοκτονία των Τσάμηδων» στην Ηπειρο πριν από το 1945.

«Ασφαλώς και δεν υπήρξε γενοκτονία των Tσάμηδων, αντίθετα οι ηγέτες των Tσάμηδων στην Ελλάδα συνεργάστηκαν με τον Γερμανό κατακτητή, ίδρυσαν τα κομιτάτα στους νομούς της Ηπείρου που προσπάθησαν να υποκαταστήσουν το ελληνικό κράτος, λειτούργησαν ως δωσίλογοι και εγκληματίες πολέμου και γι’ αυτό αποχώρησαν από μόνοι τους, διότι τα Δικαστήρια θα τους καταδίκαζαν σε θάνατο…

Δικαστικές αποφάσεις
Στο τσάμικο έχουμε ήδη δικαστικές αποφάσεις που επέτρεψαν ή επέβαλαν την κατάσχεση περιουσιών από τους εγκληματίες του πολέμου», απάντησε χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». Ο κ. Κοτζιάς προχώρησε μάλιστα ακόμη παραπέρα σημειώνοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένες δυνάμεις στην Αλβανία… που πάνε να αποτρέψουν να διαμορφωθεί ένα καλό κλίμα» με την Ελλάδα. Στη «μάχη» απέναντι στις εν λόγω δυνάμεις και στα προκλητικά τους πανό, ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν φείδεται διπλωματικών όπλων. Κάθε άλλο μάλιστα.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής απέστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα της UEFA Θεόδωρο Θεοδωρίδη, την οποία κοινοποίησε και στη FIFA, εκφράζοντας «την εντονότατη διαμαρτυρία της ελληνικής κυβέρνησης» για όσα συνέβησαν στο Σταντ Μπολάρ Ντελελί το Σάββατο.

Η πρέσβης της Ελλάδας στη Βέρνη προχώρησε επίσης σε διάβημα προς τον κ. Θεοδωρίδη. Οι πρεσβείες μας σε Τίρανα και Παρίσι προχώρησαν σε αυστηρές παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τα εκεί υπουργεία Εξωτερικών, με την Αθήνα να καλεί ειδικότερα την αλβανική κυβέρνηση να καταδικάσει το περιστατικό. Παράλληλα, εκλήθησαν στην Αθήνα για διαβήματα οι πρέσβεις Γαλλίας και Αλβανίας. Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ κ. Ευθυμίου μίλησε για «θρασύτατη ενέργεια» που «καταφανώς παραβιάζει τους κανονισμούς της UEFA». Κάλεσε την Ενωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών «να λάβει άμεσα μέτρα για την τιμωρία των υπευθύνων» και διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «αναμένει εξηγήσεις γιατί, παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, δεν απετράπη η είσοδος του συγκεκριμένου προκλητικού πανό».

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που Αλβανοί προκαλούν κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα… με την είσοδο αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και τον Οκτώβριο του 2014, όταν τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι με τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» προσγειώθηκε στο γήπεδο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι… τερματίζοντας πρόωρα τον αγώνα Σερβίας-Αλβανίας και δίνοντας το έναυσμα για σειρά διπλωματικών επεισοδίων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria