Μάθετε τα πάντα για τη Στέβια – Η χρήση της σαν γλυκαντικό

Φαίνεται να είναι η πιο ασφαλής εναλλακτική γλυκαντική λύση

Αρχική » Μαγειρική & Συνταγές » Μάθετε τα πάντα για τη Στέβια – Η χρήση της σαν γλυκαντικό

Αν ήταν να κάνω μια και μόνη υπόδειξη  για τα γλυκαντικά θα ήταν να προσπαθήστε να απαλλαγείτε ολοκληρωτικά από την καταδυνάστευσή τους!

Από το να ψάχνετε δηλαδή σαν junkies κάτι γλυκό για να ηρεμήσετε το μυαλό σας!

Αλλά ξέρω ότι λίγοι μπορούν να το πετύχουν αυτό,να είναι δηλαδή τελείως αδιάφοροι στη γλυκιά γεύση,ενώ η συντριπτική πλειοψηφία δοκιμάζει κάθε πιθανή λύση.

Από τότε που έγινε πασίδηλη η καταστροφική,σωρευτική επίδραση της ζάχαρης στο σώμα μας, o κόσμος άρχισε να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις.

Ο λευκός,απόλυτα εθιστικός θάνατος  είναι διαβόητος για το πόσο ύπουλα,βαθμιαία και γλυκά σκοτώνει τα όργανά μας, αρχίζοντας από το συκώτι,πηγαίνοντας μετά στο πάγκρεας και στα νεφρά και στο τέλος στην καρδιά.

Άσχημα παιχνίδια με τον εγκέφαλο,ανεξέλεγκτη παχυσαρχία,μεταβολικό σύνδρομο και τελικά διαβήτης ενηλίκων.

Ο κόσμος σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί από τη ζάχαρη, στράφηκε στα συνθετικά γλυκαντικά,σε έναν πολλά υποσχόμενο παράδεισο που σύντομα αποδείχτηκε κι αυτός κόλαση.

Σακχαρίνη,ασπαρτάμη,σουκραλόζη,ακεσουλφάμη,νεοτάμη….

Όλα επικίνδυνα για τον άνθρωπο,όλα περιέργως εγκεκριμένα.

Αλλά ίσως όχι τόσο περιέργως αν αναλογιστεί κανείς τι συμφέροντα δισεκατομμυρίων κρύβονται πίσω από την ανθούσα,κραταιά και εκπληκτικά κερδοφόρα βιομηχανία των συνθετικών γλυκαντικών – και δεν μιλάμε για καμία παγκόσμια συνομωσιολογία.

Μηδέν θερμίδες,άπειρες ορατές αλλά κυρίως αόρατες απειλές.

Η στέβια είναι ένα φυσικό προϊόν  που προέρχεται από θαμνώδη φυτά – Stevia rebaudiana – που ενδημούν στη Βραζιλία και στην Παραγουάη αλλά και άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Βέβαια πλέον καλλιεργείται σε πολλές χώρες για εμπορική εκμετάλλευση και μάλιστα καλλιεργείται και στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μερίδιο  της παγκόσμιας αγοράς το κατέχει σήμερα η Κίνα.

Η γλυκιά γεύση των φύλλων της οφείλεται στους γλυκοζίτες της στεβιόλης και κυρίως σε δύο από αυτούς: στη στεβιοσίδη που πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για την κάπως περίεργη επίγευση της στέβιας και στη ρεμπαουδιοσίδη Α που είναι και το πιο γλυκό συστατικό της στέβιας, μέχρι και 400 φορές περίπου πιο γλυκό από τη ζάχαρη ενώ το συνολικό προϊόν είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη.

Η στέβια φαίνεται τη στιγμή αυτή να είναι η πιο ασφαλής εναλλακτική γλυκαντική λύση.

Χρησιμοποιείται για  πολλούς αιώνες από τους αυτόχθονες των περιοχών όπου ενδημεί και για αρκετές δεκαετίες στην Ιαπωνία, την πρώτη χώρα που την υιοθέτησε σε μαζικό επίπεδο.

Έχει μεγάλη σταθερότητα στο ψήσιμο,στο μαγείρεμα,σε υψηλές θερμοκρασίες και σε ευρύ φάσμα pH.

Η αίσθηση κορεσμού που δίνει είναι πολύ καλή σε σχέση με τα συνθετικά γλυκαντικά.

Στέβια και μεταγευματικό σάκχαρο
Δείτε μια πολύ ενδιαφέρουσα σύγκριση μεταξύ στέβιας,ασπαρτάμης και ζάχαρης:
Tα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η στέβια μείωσε σημαντικά τα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου σε σχέση με τη ζάχαρη και τα επίπεδα της μεταγευματικής ινσουλίνης σε σχέση με τη ζάχαρη και την ασπαρτάμη.
Για την ασπαρτάμη είναι γνωστό ότι ο ρόλος της στην αύξηση του μεταγευματικού σακχάρου συναρτάται στενά με την κατάσταση της πανίδας του γαστρεντερικού.
Από πλευράς κορεσμού τόσο η στέβια όσο και η ασπαρτάμη έδειξαν καλύτερη συμπεριφορά σε σχέση με τη ζάχαρη λαμβανομένων υπόψη των θερμίδων.
Η στέβια μπορεί λοιπόν να θεωρείται ασφαλής για τους διαβητικούς αλλά θα πρέπει πάντα να παίρνετε το πράσινο φως από το γιατρό σας .
Στέβια και έλεγχος του βάρους
Mη ποντάρετε στη στέβια αν θέλετε να χάσετε ή να ελέγξετε το βάρος σας. Μπορεί απλά να έχει μια μικρή συνεισφορά όταν αντικαθιστά κάποια κουταλάκια ζάχαρης στη δίαιτα.
 
Στέβια και χοληστερόλη
H στέβια δεν αυξάνει τη χοληστερόλη και τα άλλα λιπίδια. Απεναντίας υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν το αντίθετο.
 
Κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να τονίσουμε:
Επειδή η στέβια είναι φυσικό προϊόν και δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος να το πατεντάρει και να αποκομίσει τα ανάλογα κέρδη,δεν υπάρχει και ιδιαίτερο κίνητρο/δέλεαρ για να χρηματοδοτηθούν ακριβές έρευνες μεγάλης κλίμακας.
 Γι αυτό ότι υπάρχει σαν πληροφορία τη στιγμή αυτή, πρέπει να το βλέπουμε με επιφύλαξη και κάποια περίσκεψη.
 Στο μέλλον θα ακούμε όλο και περισσότερα θετικά και αρνητικά μηνύματα.
Ήδη υπάρχουν κάποια αρνητικά ή και θετικά ευρήματα σε σχέση με τη γονιμότητα των αντρών και κυρίως των γυναικών,με ορμονικές παρεμβολές,με καρκίνο,με γονιδιοτοξικότητα,ευρήματα που απαιτούν μεγαλύτερο ψάξιμο και είναι παρακινδυνευμένο να αναφέρονται χωρίς περισσότερη τεκμηρίωση.
 
Στέβια και αρτηριακή πίεση
Καμία ουσιαστική  επίδραση σε άτομα με κανονική αρτηριακή πίεση. Υπάρχουν όμως κάποιες μελέτες που αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να τη μειώσει σε άτομα που πάσχουν από υπέρταση.
 
Στέβια και τερηδόνα
Η στέβια σε αντίθεση με την ζάχαρη δεν προάγει την τερηδόνα γιατί δεν δίνει τροφή στα διαβόητα βακτήρια streptococcus mutans.
Να είστε υγιείς,αισιόδοξοι και πάντα με ένα χαμόγελο!
Χρήστος Στρογγύλης
Φίλος και συνοδοιπόρος σας

https://www.facebook.com/totalfitness.christos
http://totalfitness-christos.blogspot.com/

Κοινοποίηση:

Σχολιάστε αυτό το άρθρο

σχόλια