Live: Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης η συζήτηση για το ασφαλιστικό - OlaDeka

Live: Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης η συζήτηση για το ασφαλιστικό

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση για το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία μετά τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ήταν ιδιαίτερα τεταμένη και το Σάββατο όταν «κυριάρχησαν» οι σφοδρότατες αντιπαραθέσεις, που ουκ ολίγες φορές πήραν και προσωπικό χαρακτήρα.

Τόσο η ΝΔ όσο και το ΚΚΕ έχουν προαναγγείλει ότι σκοπεύουν να καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

Σήμερα, η συζήτηση ξεκίνησε με μια έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύης Χριστοφιλοπούλου, με αφορμή το χτεσινό επεισόδιο μεταξύ συνδικαλιστών δικηγόρων και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο εντευκτήριο το Σάββατο.

Ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε στημένο και απαράδεκτο το χτεσινό λεκτικό επεισόδιο και τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει να επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα. Από την πλευρά της, η κ. Χριστοφιλοπούλου είχε υποστηρίξει ότι η Βουλή «αστυνομοκρατείται» χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την εικόνα κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς να συνοδεύονται από τη φρουρά του Κοινοβουλίου στο εντευκτήριο, την ώρα που έχουν ραντεβού με κόμματα.

«Χθες συνέβη ένα απαράδεκτο γεγονός στο εντευκτήριο, όπου συνδικαλιστές δικηγόροι εστράφησαν εναντίον βουλευτών, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση στα όρια bullying», επισήμανε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε:«Είναι στα όρια του «γκροτέσκου» να απειλούνται βουλευτές ανάλογα με το τι ψηφίζουν. Δεν έδωσα καμία σημασία, παρότι είχαν πλημμυρίσει τα site και ήταν στημένο το επεισόδιο. Επίτηδες δεν έδωσα συνέχεια, είμαι έμπειρος και δημοκρατικός, για να μην δώσουμε τροφή.


Έντονη κόντρα σημειώθηκε και μεταξύ του Πάνου Σκουρλέτη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, απαντώντας στον Χρήστο Παππά, ανέφερε ότι «εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες σας γνωρίζει καλά ο λαός» στον βουλευτή της ΧΑ ο οποίος είχε έκανε λόγο «για ιδεολογήματα τα οποία στηρίχθηκαν σε εκατομμύρια νεκρούς και στα γκούλακ», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συντάσσεται με τις δυνάμεις κατοχής των δανειστών».

«Είστε υμνητές της δικτατορίας, υπερασπίζεστε ότι τα κρεματόρια, τις διώξεις και ότι επαχθές έχει υπάρξει στην ιστορία. Εσείς οι ίδιοι ενέχεστε σε δολοφονίες σας γνωρίζει καλά ο λαός» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Σκουρλέτης και τόνισε ότι «αυτές οι μαύρες κραυγές δεν θα πνίξουν τη φωνή της δημοκρατίας».

Χουλιαράκης: Προτεραιότητά μας η αποκατάσταση της σταθερότητας

Από το βήμα της Βουλής, ο Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της σταθερότητας με τρόπο κοινωνικά δίκαιο. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του και αναφερόμενος στις φορολογικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών θα πληρώσει μικρότερο φόρο απ’ ότι παλαιότερα ενώ παράλληλα εξήγησε ότι η μεγάλη πλειονότητα του αγροτικού πληθυσμού δεν θα πληρώσει φόρο.

Μάλιστα, έκανε λόγο για ήπια δημοσιονομική προσαρμογή με ορίζοντα τριετίας, κάτι το οποίο θα επιβαρύνει τα νοικοκυριά λιγότερο. Ο κ. Χουλιαράκης άσκησε έντονη κριτική στο βασικό επιχείρημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το 2014 υπήρχαν σημαντικοί ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης οι οποίοι εν συνεχεία ανακόπηκαν, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν αναιμικός και θα οδηγούσε σε βάθεμα της ύφεσης.

Συνεχίζοντας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ήταν 0,7% και ο στόχος για το 2015 ήταν η επίτευξη πλεονάσματος 3%. (Αναλυτικά ΕΔΩ)

Σταθάκης: Δεν αλλάζει το πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

«Στα θέματα της προστασίας των δανειοληπτών δεν αλλάζει στο ελάχιστο ότι ισχύει και για το σημερινό προστατευτικό πλαίσιο, καθώς εξασφαλίζει τη προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν συνδέσει τα δάνειά τους με αυτή και αυτό θα φανεί όταν έλθει η συμφωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταθάκης, που παράλληλα χαρακτήρισε «τομή» τη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό.

«Εισάγει ενιαίους κανόνες, λειτουργεί αναδιανεμητικά και δίνει έμφαση στην εξισορρόπηση των εισφορών και των παροχών με δίκαιο τρόπο σε όλες τις κοινωνικές ομάδες» είπε ο υπουργός Οικονομίας.

Σε αντίστοιχο κλίμα κινήθηκε και η χτεσινή ομιλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση έκανε αυτά που υποσχέθηκε με λύσεις που είναι «εφικτές» και δημιουργούν ένα «καθαρό δρόμο» για τους πολίτες και τους επενδυτές. Αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονταν στη συμφωνία του καλοκαιριού –κάτι το οποίο αναγνωρίζουν όλοι εκτός του ΔΝΤ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria