EWG: «Κλειδώνει» η συμφωνία για το πολυνομοσχέδιο των 5,4 δισ. ευρώ - OlaDeka

EWG: «Κλειδώνει» η συμφωνία για το πολυνομοσχέδιο των 5,4 δισ. ευρώ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Έντονη φημολογία πως «κλείδωσε» η συμφωνία για το πολυνομοσχέδιο των 5,4 δισ. ευρώ ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές υπάρχει στις Βρυξέλλες λίγο πριν τη συνεδρίαση του Euroworking Group (19:00 ώρα Ελλάδας) .

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επιτελεία του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών φέρεται να έδωσαν το «πράσινο φως» για την επικύρωση της Συμφωνίας Επί της Αρχής για την επικαιροποίηση του Μνημονίου που αφορά την αξιολόγηση και όχι το χρέος.

Οι ίδιες πηγές λένε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ στη συγκεκριμένη απόφαση.

Το κείμενο της συμφωνίας εξετάζεται από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης, ενώ περιέχει και την πρόβλεψη για τον εφεδρικό μηχανισμό περικοπής δημοσιονομικών δαπανών, τον λεγόμενο και αλλιώς «κόφτη».

Oλα θα κριθούν στην αποψινή συνεδρίαση του Euro Working Group, που θα αρχίσει στις 18:00 τοπική ώρα (19:00 ώρα Ελλάδας). Εκεί, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε τεχνικό επίπεδο η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Τα τεχνικά κλιμάκια των υπουργείων οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να έρθουν σε συμφωνία στις αποψινές τους διαβουλεύσεις για το πρώτο πακέτο ύψους 5,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία και στον μηχανισμό εφεδρικών μέτρων ύψους 3.6 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε ανακοινώσει ήδη από την Δευτέρα την αρχική συμφωνία που υπήρχε για την ελληνική πρόταση του μηχανισμού «κόφτη» και πλέον παρέμενε να συζητηθούν και να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες του.

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν πως το πρώτο θέμα συνεδρίασης των τεχνικών κλιμακίων στις Βρυξέλλες θα είναι το ελληνικό χρέος και θα λάβουν μέρος και η Κομισιόν αλλά και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM). Ο διάλογος τους θα επικεντρωθεί γύρω από την πρόταση του ESM για αγορά μέρους των δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ με υψηλό επιτόκιο, στον ESM.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς ανακοίνωσε για αύριο τη διεξαγωγή ενημέρωσης με αντικείμενο την εφαρμογή της συμφωνίας από τον επικεφαλής της Κομισιόν στην Τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο στις 13:30.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria