«Όχι» της Γαλλίας στη συμφωνία ΤΤΙΡ - OlaDeka

«Όχι» της Γαλλίας στη συμφωνία ΤΤΙΡ

Την αντίθεσή της για το σχέδιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ εκφράζει η Γαλλία. Το Παρίσι προειδοποίησε ότι θα μπλοκάρει τη συμφωνία, εάν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσιγκτον.

«Ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά στην πρόσβαση στις δημόσιες αγορές» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.
«Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία λέει “όχι” στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών (ΤΤΙΡ ή TAFTA), καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες» τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, την επομένη της δημοσίευσης από την Greenpeace μυστικών εγγράφων σχετικά με τις συζητήσεις για την ΤΤΙΡ.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Ματιάς Φεκλ είχε προειδοποιήσει ότι η διακοπή των διαπραγματεύσεων είναι «η πιο πιθανή επιλογή» σήμερα.

Ο κ. Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ: «Δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Τη Δευτέρα, η Greenpeace δημοσίευσε απόρρητα έγγραφα για τις συνομιλίες, με ορισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις να εκφράζουν τον φόβο ότι αυτή η εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε μια γενικευμένη απορρύθμιση προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η Συμφωνία Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Συνεργασίας (ΤΤΙΡ) η οποία τελεί υπό διαπραγμάτευση από τα μέσα του 2013, έχει στόχο την κατάργηση των εμπορικών και κανονιστικών φραγμών στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ώστε να δημιουργηθεί μια μεγάλη ζώνη ελευθέρων συναλλαγών.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria