Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση για το χρέος - OlaDeka

Τσακαλώτος: Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση για το χρέος

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει σύντομα «μία αρκετά καλή λύση» για το χρέος εμφανίστηκε, μιλώντας στη Βουλή, στη συνεδρίαση των συναρμόδιων επιτροπών για το πολυνομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος

«Είμαστε κοντά σε μία αρκετά καλή λύση. Είναι πολύ σημαντικό ότι όλοι πια κατανοούν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο των υφεσιακών μέτρων, τα οποία οδηγούσαν σε νέα ύφεση και νέα μέτρα προσαρμογής» ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος σημείωσε ότι ο οδικός χάρτης που είχε σχεδιαστεί το καλοκαίρι μετά την υπογραφή της συμφωνίας, προέβλεπε ότι θα προηγηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα ακολουθήσει η πρώτη αξιολόγηση, για την οποία αναγνώρισε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις, και στη συνέχεια θα έρθει η συμφωνία για το χρέος. «Τώρα βλέπουμε μία παράλληλη συζήτηση της αξιολόγησης και του χρέους», τόνισε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι η συζήτηση θα περιλάβει το βραχυπρόθεσμο χρέος με βελτιώσεις στη διαχείρησή του, το μεσοπρόθεσμο, όπου μπορεί να ληφθούν πιο ριζικά μέτρα το 2019, εάν παραμένουμε εντός προγράμματος, και το μακροπρόθεσμο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακαλώτος, η σκέψη ότι θα ληφθούν μέτρα για το χρέος «εάν χρειαστεί», υπάρχει από το 2012, αλλά τώρα παίρνει σάρκα και οστά και για πρώτη φορά θα ορίζεται τι σημαίνει «εάν χρειαστεί».

Επίσης, χαρακτήρισε «σημαντικό» ότι για πρώτη φορά το ΔΝΤ βλέπει μία «συμμετρία» μεταξύ του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης και ενός αυτόματου μηχανισμού για το χρέος. «Αυτό αλλάζει πολύ το τοπίο και μας δίνει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούμε» είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχει σημασία η τεχνική λύση, αλλά το αποτέλεσμα. Να γίνει αποδεκτό ότι η Ελλάδα άλλαξε σελίδα και πρέπει να υπάρχει ένας καθαρός, πολιτικός, οικονομικός και επενδυτικός διάδρομος και οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν χωρίς το επιπλέον ρίσκο της χρεοκοπίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Τσακαλώτος εκτίμησε ότι εάν «κλείσει η αξιολογηση θα μπούμε στο σύστημα ποσοτικής χαλάρωσης με την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, το οποίο είναι μία μορφή μείωσης του χρέους και σοβαρό αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria