Στο σφυρί από ελικόπτερα μέχρι... ζυγαριές! - OlaDeka

Στο σφυρί από ελικόπτερα μέχρι… ζυγαριές!

«ΞΕΠΑΓΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ

«Ξαναπαίρνουν εμπρός» οι μηχανές των πλειστηριασμών, «εξοπλισμένες» πλέον και ηλεκτρονικά, μετά την επιστροφή και των συμβολαιογράφων στα καθήκοντά τους (αφού έληξε η πολύμηνη αποχή), ενώ στα σχετικά «δελτία δημοσιεύσεων» συνωστίζονται εκθέσεις κατασχέσεων για κάθε είδους ακίνητα αλλά και κινητά περιουσιακά στοιχεία.

Την εβδομάδα αυτή ξεκίνησε και επίσημα η λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται πλέον αποκλειστικά όλα τα εκπλειστηριαζόμενα περιουσιακά στοιχεία, ενώ από τον Ιούλιο τα «χτυπήματα» και οι προσφορές θα γίνονται ψηφιακά, μέσω Διαδικτύου και ειδικών κωδικών.

Οικόπεδα, διαμερίσματα, εξοχικά (με πισίνες αλλά και με εκκλησάκια μαζί), χώροι όπου λειτουργούν επιχειρήσεις (ξενοδοχείο, καφετέριες, fast food κ.λπ.) βρίσκονται υπό διαδικασίες κατάσχεσης που έχουν κινήσει τράπεζες, ιδιώτες, δημόσιες υπηρεσίες (ΔΟΥ) κ.λπ. για χρέη σημαντικά ή και ασήμαντα, ενώ «στο σφυρί» προγραμματίζεται να βγουν και πολλά κινητά περιουσιακά στοιχεία, από ΙΧ (Mερσεντές κλπ.), φορτηγά, εκσκαφείς μέχρι σκάφη αναψυχής (κότερα), φορτηγά πλοία και ελικόπτερα!

Αναδιφώντας κανείς στον ατέλειωτο κατάλογο των κινητών περιουσιακών στοιχείων διαπιστώνει ότι πολλές φορές κατάσχονται και βγαίνουν «στο σφυρί» καρέκλες, τραπέζια, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, εκτυπωτές, φωτοτυπικά μηχανήματα κ.λπ., μέχρι φούρνοι μικροκυμάτων, ζυγαριές, αρώματα, ακόμα και φιάλες οξυγόνου!

Ενώ η κυβέρνηση «παλεύει» ακόμα το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των ξένων funds, έχοντας πάρει και μια σειρά προστατευτικών μέτρων για την πρώτη κατοικία, την ίδια στιγμή ξανακινούνται και όλες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην υλοποίηση των «παγωμένων» εδώ και καιρό πλειστηριασμών, σε εκτέλεση και του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (που έχει κατ’ επανάληψη αποδοκιμαστεί από τον νομικό κόσμο). Ετσι πριν από λίγες μέρες είχε «πρεμιέρα» η ηλεκτρονική πλατφόρμα deltio.tnomik.gr, όπου πλέον θα «φιλοξενούνται» όλες οι κατασχετήριες εκθέσεις και οι περιλήψεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς. Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, «με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες για ενημέρωση γύρω από τους μελλοντικούς πλειστηριασμούς από όλη την Ελλάδα και παρέχεται ευκολία στους χρήστες (σ.σ.: δικαστικούς επιμελητές, συμβολαιογράφους κ.λπ.) για δημοσίευση κειμένων κατευθείαν από τον χώρο εργασίας τους»?

Παράλληλα, δημοσιεύθηκαν πρόσφατα δύο διατάγματα που ανακαθόρισαν και «διόρθωσαν» τις αμοιβές που θα έχουν οι δικαστικοί επιμελητές για κάθε επίδοση, έκθεση κατάσχεσης κ.λπ., ανάλογα και με τις αποστάσεις, τις ημέρες απασχόλησής τους (και εκτός έδρας), ενώ επίκειται και η δημοσίευση του διατάγματος που προβλέπει ότι από 1ης Ιουνίου για την κατάσχεση και πλειστηριασμό ακινήτων θα λαμβάνεται πλέον υπόψη, όχι η αντικειμενική (και συνήθως πολύ υψηλότερη στα χρόνια της οικονομικής κρίσης) αξία τους αλλά η εμπορική αξία, όπως αυτή θα προσδιορίζεται από ειδικό εκτιμητή (τον οποίο θα διορίζει ο δικαστικός επιμελητής), με βάση διεθνείς εκτιμητικούς κανόνες και με αμοιβή που θα μετακυλίεται στον ιδιοκτήτη που χάνει το ακίνητο.

Ψηφιακά «χτυπήματα»
Σε δεύτερη φάση, από τον Ιούλιο (σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις, αν και πιθανολογείται ότι θα δοθεί κάποια παράταση, γιατί δεν φαίνεται να είναι έτοιμα τα σχετικά συστήματα), οι διαδικασίες των πλειστηριασμών θα προχωρήσουν στο ψηφιακό επίπεδο και θα διεξάγονται διαδικτυακά, αφού πρώτα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα εχέγγυα για λόγους ασφαλείας των συναλλαγών, με τη χρήση κατάλληλων κωδικών κ.λπ.

Αλλωστε, η επόμενη μέρα των ψηφιακών αλλαγών θα οδηγήσει και στα «χτυπήματα» και στις πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών διαδικτυακά.

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Ποιοι προστατεύονται και ποιοι είναι στη «μαύρη λίστα»

Οι τράπεζες από την άλλη έχουν εντοπίσει γύρω στους 30.000 δανειολήπτες (που με βάση στοιχεία που συνέλεξαν) τους κατατάσσουν στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές», που ενώ διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία αποφεύγουν εσκεμμένα να καταβάλουν τα οφειλόμενα και σχεδιάζουν να στραφούν εναντίον τους το αμέσως επόμενο διάστημα, κινώντας διαδικασίες πλειστηριασμών, στη λογική της γεωγραφικής κατανομής ανά νομό.

Οι ιδιοκτήτες έχουν από την πλευρά τους ως «ασπίδα προστασίας» τη δυνατότητα προσφυγής στη Δικαιοσύνη (μέσω ανακοπής), ενώ για όσους πρόλαβαν να ενταχθούν στον νόμο για τα «υπερχρεωμένα νοικοκυριά» έχει δοθεί παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου για την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, ώστε να μπορέσουν να έχουν δικαστικές αποφάσεις που θα περιορίσουν τις οφειλές (σε συγκεκριμένες δόσεις) με προστασία της α’ κατοικίας.Παράλληλα αναμένεται να προωθηθεί και το διάταγμα για την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, που θα αναλάβει ανά την επικράτεια την ενημέρωση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους καταναλωτές-δανειολήπτες, με τη σύσταση 30 σχετικών κέντρων.

Ακίνητα-φιλέτα
Οι πρώτες ηλεκτρονικές αναρτήσεις κατασχέσεων έγιναν για εταιρεία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών που όρισε πλειστηριασμό, το φθινόπωρο, ενός ακινήτου 78 τ.μ. στην Καλλιθέα (επιβαρημένου και με τραπεζικές προσημειώσεις υποθήκης) για χρέος 33.900 ευρώ και τιμή α’ προσφοράς 63.560 ευρώ, αφού προηγουμένως το επισκεφθούν οι επίδοξοι πλειοδότες, σε προκαθορισμένη ημερομηνία, για να διαπιστώσουν κατά πόσον τους ενδιαφέρει.

Αντίστοιχα, στις πρώτες ηλεκτρονικές καταχωρίσεις συμπεριλαμβάνεται άλλη κατασχετήρια έκθεση για πλειστηριασμό ονομαστικών μετοχών (γνωστού επιχειρηματία, που αντιμετώπισε πρόσφατα μεγάλα οικονομικά προβλήματα) που παραδόθηκαν σε τράπεζα, που επισπεύδει τη σχετική διαδικασία (η απαίτηση ανέρχεται σε 14,2 εκατ. ευρώ και η πρώτη προσφορά για τις μετοχές θα είναι 300.000 ευρώ). Ψηφιακή είναι και η επίσπευση κατασχετήριας έκθεσης από τράπεζα (για απαίτηση 200.000 ευρώ) που βγάζει «στο σφυρί» ακίνητο ιδιώτη οφειλέτη στη Θεσσαλία συνολικά 242 τ.μ. (με διάφορες αυθαιρεσίες, για τις οποίες εκκρεμούν διαδικασίες τακτοποίησης), με πρώτη προσφορά που ξεπερνά τα 260.000 ευρώ (με αποθήκες και γκαράζ) και το οποίο βαρύνεται, όμως, με μεγάλες τραπεζικές υποθήκες, που ξεπερνούν τα 750.000 ευρώ.

Στις επαναλαμβανόμενες (λόγω των μέχρι πρόσφατα αποχών) διαδικασίες πλειστηριασμών, που ξανακινούνται μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, αλλά μέσα στο επόμενο δίμηνο (σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα) συναντά κανείς και ακίνητα-φιλέτα σε «ακριβές» περιοχές, όπως σε Ψυχικό-Φιλοθέη, Βουλιαγμένη, Κολωνάκι κ.λπ.

Παράλληλα εντοπίζονται διαδικασίες κατάσχεσης ακινήτων και για πολύ μικρές οφειλές της τάξης των 5.000 ευρώ, που έχουν κινηθεί από ιδιώτες και επιχειρήσεις, ακόμα και από κάποιες οργανώσεις κοινωφελούς χαρακτήρα. Μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες και εβδομάδες πρόκειται να «βγουν στο σφυρί» μεταξύ άλλων:

• Διαμέρισμα 135 τ.μ. στο Ψυχικό με πρώτη προσφορά στα 400.000 ευρώ, λόγω οφειλών 19.500€ κυπριακής εταιρείας που εμφανίζεται ως ιδιοκτήτρια.

• Ακίνητο 440 τ.μ. στην παραλιακή ζώνη, όπου στεγάζεται ξενοδοχείο και καφέ-εστιατόριο για χρέη 162.000 ευρώ, που βαρύνεται και με τραπεζικές υποθήκες και α’ προσφορά στα 360.000€.

• Μεζονέτες τεχνικής εταιρείας με πισίνα στη Ν. Μάκρη, με α’ προσφορές στα 307.000 και 227.000€.

• Μονοκατοικία στον Διόνυσο για χρέη προς τράπεζα ύψους 2 εκατ. €.

• Ακίνητο στο κέντρο λόγω χρέους 72.500€ προς επισπεύδουσα τράπεζα και ενώ εκκρεμεί και κατάσχεση ΔΟΥ, με α’ προσφορά στα 80.000€.

• Αποθήκη πολυκατοικίας αξίας 2.115€ από τους διαχειριστές της, για οφειλή 3.300€ του ιδιοκτήτη για κοινόχρηστα.

• Διώροφη εξοχική κατοικία στη Λαυρεωτική σε αγρόκτημα 8 στρεμμάτων με ιδιοκτήτρια λιβεριανή εταιρεία, με α’ προσφορά στο 1,3 εκατ. €.

• Αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων στην Αττική με σπίτι 200 τ.μ. και πισίνα, που νοικιάζεται σε αλλοδαπό, για χρέος μόλις 7.500€, αλλά βαρυνόμενο με τραπεζική υποθήκη 1,3 εκατ. €.

• Αγροτεμάχια στην Αττική μαζί με κατοικία και εκκλησάκι για χρέος 14.500€, αξίας 60.000 ευρώ.

• Ελικόπτερο AGUSTA, χωρητικότητας 8 ατόμων, για χρέη της ιδιοκτήτριας ΑΕ (βαρύνεται και με υποθήκες 360.000€), αξίας 1,5 εκατ. € και α’ προσφορά στο 1 εκατ. ευρώ.

• Διαμέρισμα 117 τ.μ. με γκαράζ στο Κολωνάκι με α’ προσφορά στα 377.000€.

• Ακίνητο 155 τ.μ., όπου στεγάζεται καφετέρια στην παραλιακή ζώνη της Αν. Αττικής, με α’ προσφορά στα 66.000€ και επιβαρημένο με τραπεζικές υποθήκες και κατάσχεση από ΔΟΥ.

• Μονοκατοικία στη Γλυφάδα αντικειμενικής αξίας 87.500€ για χρέος 10.000€, με τιμή α’ προσφοράς στα 44.000€ και επισήμανση ότι αυτά ισχύουν μέχρι την επικείμενη έκδοση του διατάγματος, που θα καθορίζει πλειστηριασμό με την εμπορική αξία? ? Ξύλινο σκάφος αναψυχής μήκους 25 μ., που εκτιμήθηκε στα 160.000€, που «χτυπά» ΑΕ με δραστηριότητες εμπορικές και εκμετάλλευσης νυκτερινών κέντρων, για χρέος 33.000€.

• Διαμέρισμα 90 τ.μ. στο Ιλιον για χρέος 5.500€, βαρυνόμενο με τραπεζική υποθήκη, αξίας 83.000€.

ΑΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ… ΦΙΑΛΗ ΟΞΥΓΟΝΟΥ
Ανάμεσα στα κινητά που κατασχέθηκαν και εκπλειστηριάζονται αλλά και σε περιουσιακά στοιχεία πτωχευμένων επιχειρήσεων, που εκποιούνται σε διάφορες περιοχές της χώρας, συγκαταλέγονται βιβλιοθήκες, γραφεία, συρταριέρες, πίνακες ζωγραφικής, ξένα βιβλία, χάρτες, Η/Υ και εκτυπωτές, πολυθρόνες, φωτιστικά, ψυγεία, φούρνοι μικροκυμάτων, εκσκαφείς, ψησταριές, απορροφητήρες, αρώματα, ζυγαριές, ακόμα και φιάλη οξυγόνου…

Αλεξανδρος Αυλωνίτης

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria