Στάγειρα: Ο Ρωμύλος Μαντζούρας ξενάγησε 240 επιστήμονες στον τάφο του Αριστοτέλη - OlaDeka

Στάγειρα: Ο Ρωμύλος Μαντζούρας ξενάγησε 240 επιστήμονες στον τάφο του Αριστοτέλη

ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΟΥ

Ο Καστοριανός ξεναγός Ρωμύλος Μαντζούρας και τρεις ακόμη συνάδελφοί του ξενάγησαν 240 επιστήμονες, αριστοτελιστές από όλο τον κόσμο, στα Στάγειρα στη γενέτειρα του Αριστοτέλη του αρχαίου Έλληνας φιλόσοφου και πολυεπιστήμονα.

Οι 250 καθηγητές πανεπιστημίου βρέθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το ΑΠΘ για τα 2.400 χρόνια από τη γέννησή του.

Η ξενάγηση συνέπεσε με τις επίσημες ανακοινώσεις του αρχαιολόγου κ. Κωνσταντίνου Σισμανίδη για την ταυτοποίηση του τάφου του Αριστοτέλη.

Να σημειώσουμε ότι τη διοργάνωση όλου του συνεδρίου ανάλβε και έφερε εις πέρας με επιτυχία από την εταιρεία Simvoli, της Καστοριανής Καίτης Παπαδημητρίου.

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα που ακολουθούν είναι από το Facebook του κ. Μαντζούρα.

Το Φούιτ τον ευχαριστεί για την παραχώρησή τους

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση από τον Αρχαιολόγο κ.Κ. Σισμανιδη στο συνέδριο του Α.Π.Θ. για το έτος Αριστοτέλη, ότι ταύτισε το αψιδωτό κτίσμα των Σταγείρων με το Αριστοτέλειον, τον τάφο δηλαδή του φιλόσοφου, επισκεφτήκαμε την χερσόνησο “Λιοτόπι” στην οποία βρίσκονται τα ερείπια της αρχαίας πόλης και ξεναγήσαμε τους συνέδρους στο χώρο.

1-19

Η αφίσα του συνεδρίου στην είσοδο του Αρχαιολογικού χώρου.

 

2-1

250 περίπου σύνεδροι από όλο τον κόσμο, αφού θαύμασαν μέσα από τα λεωφορεία την πανέμορφη ορεινή Χαλκιδική, κατευθύνονται στα Αρχαία Σταγειρα.

 

3-3

Οι γυναίκες του διπλανού χωριού Ολυμπιάδα μοιράζουν παγωμένο νερό και προσφέρουν χειροποίητα γλυκά στους επισκέπτες.

 

4-2

Εντός του Αρχαιολογικού χώρου και πάνω στην μερικώς αναστυλωμένη στοά της Αγοράς των Σταγείρων έγινε μια σύντομη τοποθέτηση για τον Αριστοτέλη από διάσημους καθηγητές του εξωτερικού.

 

6-1

Το χορευτικό της Αρναίας παρουσίασε ένα σύντομο πρόγραμμα με χορούς της περιοχής. Οι σύνεδροι δεν έφυγαν…πήγαν στη σκιά.

 

7-3

Μετά τις παρουσιάσεις ξεναγήσαμε τους συνέδρους στο χώρο. Εδώ τα ερείπια του αψιδωτού κτιρίου που ο αρχαιολόγος Κ. Σισμανίδης ταύτισε με το μνημείο- τάφο του Αριστοτέλη.

 

8-1

Η είσοδος του τάφου με μαρμαροθετήματα και τη θέση που υπήρχε βωμός. Όλο το κατασκεύασμα είχε ενσωματωθεί σε Βυζαντινό πύργο.

 

13327398_10154204769608850_3117338105639752714_n

Η περιοχή που περιβάλει τα Αρχαία Στάγειρα είναι πανέμορφη.

 

9-2

Μικρή παραλία κάτω από τα τείχη των Αρχαίων Σταγείρων…Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει…

 

11α

Ο αρχαιολόγος Κ. Σισμανίδης εξηγεί στα ΜΜΕ τη σημασία του χώρου και των μνημείων του, την επομένη της ανακοίνωσης του για το ταφικό μνημείο του Αριστοτέλη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria