Ρεπορτάζ της Νέας Καστοριάς για την 41η Έκθεση Γούνας Καστοριάς - OlaDeka

Ρεπορτάζ της Νέας Καστοριάς για την 41η Έκθεση Γούνας Καστοριάς

Της Θεοδώρας Ζήση Κωτσοπούλου

Σύνδεσμος Γουνοποιών Ο Προφήτης Ηλίας: Πλώρη για την 41ηΔιεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς με τη συμμετοχή 103 εκθετών

Μια τέχνη με ιστορία που ξεκινά από τον 13ο αιώνα και ένας από τους πιο εξωστρεφείς κλάδους της ελληνικής οικονομίας συναντιούνται αυτές τις ημέρες στην 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς, η οποία ξεκινάει στις 5 Μαΐου και ολοκληρώνεται στις 8 Μαΐου στην ακριτική μας περιοχή.

«Η 41η Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς  είναι μια κυψέλη που αναδεικνύει την δυναμική και τις ικανότητες της επιχειρηματικότητας στην περιοχή, αλλά και την προοπτική του κλάδου της Γούνας, των ανθρώπων της, της Καστοριάς, των Δυτικομακεδόνων, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας .

Αγκάθι ωστόσο αποτελεί για  τους  Έλληνες γουναράδες η “βουτιά” που σημειώνει ο κλάδος, έχοντας μάλιστα βρεθεί πολλές φορές μεταξύ… Σκύλλας και Χάρυβδης, ωστόσο είναι αποφασισμένοι να βρουν διεξόδους στην κρίση. 

Στόχος του Συνδέσμου Γουνοποιών Ο Προφήτης Ηλίας είναι  να καλύψει τις προσδοκίες όλων των γουνοποιών σε μια  κρίσιμη περίοδο λόγω τις οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα  μας και τις  δύσκολες καταστάσεις που περνά ο  γουνοποιητικός κλάδος. Παρά την κατάσταση  που επικρατεί στον κλάδο της γούνας, μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που καταγράφεται από πελάτες που θέλουν να επισκεφθούν την 41ηέκθεση Καστοριάς .

Η Καστοριά της «γούνας» και του «εμπορίου» έρχεται στο επίκεντρο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών γούνας για άλλη μια χρονιά 

Η φετινή 41η διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς μας εισάγει σε ένα  μαγικό κόσμο. Σε ένα κόσμο που η φαντασία συναντά το όνειρο, ο ρεαλισμός το εξωπραγματικό και όλα μπορούν να συμβούν!

Σε αυτόν τον ξεχωριστό, μαγικό κόσμο η γούνα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Προσφέρει ζεστασιά, προστασία αλλά και αγκαλιάζει με μοναδικό στιλ. Γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο, μια προσιτή πολυτέλεια που όλοι μπορούν να αποκτήσουν και να εντάξουν στη δική τους προσωπική «ιστορία».

Μέσα από τον υπέροχο αυτό μαγικό κόσμο λοιπόν, η Καστοριά της «γούνας» και του «εμπορίου» έρχεται στο επίκεντρο των διεθνών εμπορικών συναλλαγών γούνας για άλλη μια χρονιά. Ισχυροποιεί τη θέση της στο διεθνή κόσμο του εμπορίου της γούνας και συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων αγορών και συνεργασιών όχι μόνο τοπικά, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Από την Ασία και την Ευρώπη μέχρι τη Β. Αμερική η γούνα γίνεται ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ανθρώπων, αλλά και εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και ανάκαμψης των τοπικών κοινωνιών. Γίνεται το «μαγικό» ρούχο που βοηθάει τους επαγγελματίες να πραγματοποιήσουν το δικό τους επιχειρηματικό όνειρο, αλλά και τους επισκέπτες να γίνουν οι πρωταγωνιστές ενός παραμυθιού που τους αγκαλιάζει με στιλ και ζεστασιά.

Τα μέλη του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς “Ο Προφήτης Ηλίας”, έχουν καταβάλει σημαντική προσπάθεια προκειμένου όλα να είναι άψογα και σε οργανωτικό επίπεδο στην 41η έκθεση γούνας, ενώ και φέτος το άνοιγμα της αυλαίας θα συνοδευτεί από το καθιερωμένο Gala, που θα λάβει χώρα σε αίθουσα του ξενοδοχείου DEDIS με τη συμμετοχή  12  γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

Όλα έτοιμα για την 41η έκθεση

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών κ. Γιάννης Κορεντσίδης σε συνέντευξή του στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ έδωσε το στίγμα της εφετινής Διεθνούς Έκθεσης Γούνας Καστοριάς. Εμφανώς αισιόδοξος επεσήμανε πως δημιουργήθηκαν και επιπλέον εγκαταστάσεις (όπως ο χώρος με την ιστορία της γούνας) ώστε να αξιοποιηθεί στο σύνολο του το Εκθεσιακό Κέντρο. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην 41η έκθεση θα συμμετάσχει  ένας πολύ σημαντικός  αριθμός  επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα συμμετέχουν 103 επιχειρήσεις οι 74 από αυτές είναι καθαρά γουνοποιητικές, εκ των οποίων οι 21 είναι καινούριες, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε έκθεση, ενώ επανήλθαν και πολλές επιχειρήσεις που απουσίαζαν χρόνια από τα δρώμενα της έκθεσης.

“Έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε στην 41η έκθεση γούνας Καστοριάς 103 εκθέτες. Από πλευράς συμμετοχών και μόνο ο αριθμός αυτός κρίνεται επιτυχημένος στη δύσκολη αυτή εποχή που βιώνει ο κλάδος”,δήλωσε ο κΚορεντσίδης

Όσον αφορά τώρα στις προσδοκίες τις έκθεσης όπως τόνισε μια έκθεση για να κριθεί επιτυχημένη δεν χρειάζεται μόνο συμμετοχές αλλά χρειάζονται και εμπορικές πράξεις πάνω σε  αυτό το κομμάτι πάντως ο σύνδεσμος  όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κινητοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Αναμένονται σύμφωνα με τον πρόεδρο ένας μεγάλος αριθμός εμπορικών επισκεπτών  από την ευρύτερη περιοχή της Ρωσίας περίπου στα 250 άτομα. Στην έκθεση θα παρευρεθεί και μια αποστολή από την Κορέα, ενώ 40 περίπου εμπορικοί επισκέπτες, αναμένονται μετά από την συνεργασία «Προφήτη Ηλία» με τον Σύνδεσμο Γουνοποιών Τουρκίας. Επιπλέον την έκθεση θα επισκεφτεί αντιπροσωπεία από την Ρωσική ένωση γούνας που είναι ο μεγαλύτερος φορέας γούνας στην Ρωσία Επίσκεψη στην 41η έκθεση θα υπάρχει και από Αμερική, Καναδά αλλά και από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες που ανήκουν στο γουνοποιητικό κλάδο.

Ευελπιστούμε με εφαλτήριο τη Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς να ξεκινήσει κάτι καλύτερο

Πάντως ο σύνδεσμος γουνοποιών Ο Προφήτης Ηλίας όπως δήλωσε ο πρόεδρος, τόσο η προηγούμενη διοίκηση όσο και η νέα, κρατάνε χαμηλούς τόνους. «Παρόλο  που αναμένουμε μια  μεγάλη συμμετοχή από εμπορικούς επισκέπτες, γεγονός που μας γεμίζει αισιοδοξία και ικανοποίηση, μέχρι να τελειώσει η έκθεση και δούμε τα αποτελέσματα δεν μπορούμε να μιλήσουμε. Το 2016 θα είναι και πάλι μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον κλάδο, όμως ευελπιστούμε με εφαλτήριο την 41η  Διεθνή Έκθεση Γούνας Καστοριάς να ξεκινήσει κάτι καλύτερο», δήλωσε ο κ. Κορεντσίδης, επισημαίνοντας ότι η ημερομηνία που γίνεται η έκθεση αποδεικνύεται εξαιρετικά καλή, διότι θα είναι η τελευταία διεθνής έκθεση που γίνεται στον κλάδο και τα μηνύματα που είχαμε από προηγούμενες εκθέσεις που έγιναν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο στις άλλες περιοχές, οι επισκέπτες έδειξαν ενδιαφέρον να επισκεφθούν την έκθεση γούνας Καστοριάς για να ολοκληρώσουν τις παραγγελίες τους ή να δώσουν το οκ για να πραγματοποιηθούν οι παραγγελίες που έδωσαν σε προηγούμενες εκθέσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την έκθεση, που τα εγκαίνια της  θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 5 Μάιου στις 12 μ., στηρίζουν τέσσερα δημοπρατήρια ενώ φέτος  θα είναι μόνο για εμπορικούς επισκέπτες. «Δε θα  υπάρξει  εισιτήριο. Θεωρούμε ότι το να βάλουμε 5 ευρώ εισιτήριο δεν είναι  πρέπον. Πρέπει να αφήσουμε  τους εκθέτες να κάνουν την δουλειά τους. Δεν αποκλείουμε τον κόσμο της Καστοριάς να επισκεφθεί την έκθεση, διότι οι περισσότεροι είναι επιχειρηματίες, απλά δε θα γίνει το “πανηγύρι” που γινόταν τις άλλες φορές».

Ας μην ξεχνάμε τέλος, ότι Καστοριά και γούνα πορεύονται ανά τους αιώνες, από την εποχή του Βυζαντίου ακόμα και παρά τις αντιξοότητες και τον τρομακτικό ανταγωνισμό διεθνώς. Η Καστοριά έχει μακροχρόνια παράδοση στην επεξεργασία της γούνας, από τα βυζαντινά χρόνια και φτάνει ως τις μέρες μας. Με δημιουργίες άριστης ποιότητας και τεχνικής επεξεργασίας αναγνωρισμένες διεθνώς. Δεν είναι τυχαίο ότι τα γούνινα ενδύματα ιδιαίτερα αναγνωρισμένα φτάνουν σε όλες τις γωνίες του πλανήτη.  Η  ιστορία και το μεράκι  των γουνοποιών, δεν φτάνει για να τελειοποιηθεί περαιτέρω το προϊόν και να προωθηθούν τα γουναρικά της περιοχής σε ανταγωνιστικότερες και αποδοτικότερες αγορές, παράγοντας κέρδους για την εθνική οικονομία και μοχλός ανάπτυξης για την Δυτική Μακεδονία.

 

Εφημερίδα ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria