Πυκνό μυστήριο για το αιγυπτιακό αεροσκάφος - OlaDeka

Πυκνό μυστήριο για το αιγυπτιακό αεροσκάφος

Αλλη μία τραγωδία στη Μεσόγειο με οσμή τρομοκρατίας προκαλεί έντονες ανησυχίες διεθνώς για την ασφάλεια των πτήσεων

ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

Αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής της πτήσης MS804 της EgyptAir, που τα ξημερώματα της Πέμπτης κατέπεσε νότια της Καρπάθου με 66 επιβαίνοντες, ωστόσο φαίνεται να προκρίνεται το σενάριο της τρομοκρατικής επίθεσης.

Πρώτες οι αιγυπτιακές αρχές αναφέρθηκαν στο ενδεχόμενο της τρομοκρατικής ενέργειας ως το πιο πιθανό σενάριο για την πτώση του αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από το Παρίσι προς το Κάιρο. Ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου δήλωσε ότι είναι πιο πιθανό μια τρομοκρατική επίθεση να ευθύνεται για την πτώση του αεροπλάνου της EgyptAir παρά μια τεχνική βλάβη. Και ο διευθυντής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB), Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ανέφερε πως «είναι εξαιρετικά ατυχές που σήμερα ένα ακόμη επεισόδιο συνέβη με αεροπλάνο της Egyptian Airlines. Φαίνεται πως αυτή είναι τρομοκρατική ενέργεια».

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Το κύριο στοιχείο που υποδεικνύει επίθεση είναι το γεγονός ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Ο Ζαν Πολ Τροντέκ, πρώην επικεφαλής της γαλλικής υπηρεσίας διερεύνησης αεροπορικών ατυχημάτων, εξήγησε ότι «ένα τεχνικό πρόβλημα, φωτιά ή μηχανική βλάβη, δεν προκαλεί άμεσα μπλακ άουτ και το πλήρωμα έχει χρόνο για κάποια αντίδραση. Το πλήρωμα δεν είπε τίποτα, δεν αντέδρασε, οπότε πιθανότατα είμαστε μπροστά σε ένα βίαιο γεγονός, πράγμα που μας επιτρέπει να σκεφτόμαστε την τρομοκρατική ενέργεια».

assets_LARGE_t_420_54678818_type13145

Ενα ακόμη στοιχείο που ενδεχομένως συνηγορεί στη θεωρία της κακόβουλης ενέργειας είναι και το γεγονός ότι το Airbus Α320 πραγματοποίησε απότομες στροφές στον αέρα πριν χάσει απότομα ύψος.

Ανακοίνωση της Airbus ανέφερε ότι το αεροσκάφος παραδόθηκε στις αιγυπτιακές αερογραμμές το 2003 και είχε συνολικά 48.000 ώρες πτήσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το ίδιο αεροσκάφος είχε υποχρεωθεί τον Ιούνιο του 2013 να κάνει αναγκαστική προσγείωση ενώ εκτελούσε πτήση από το Κάιρο στην Κωνσταντινούπολη, λόγω ανόδου της θερμοκρασίας σε μία από τις μηχανές. Για τους πιλότους δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες, εκτός από το ότι είχαν εμπειρία 7.000 και 2.800 ωρών πτήσης αντίστοιχα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ απέφυγε να διατυπώσει κάποια υπόθεση για το τι συνέβη στο μοιραίο αεροσκάφος, ωστόσο ενδεικτική της ανησυχίας στη χώρα ήταν η τρίτη κατά σειρά παράταση του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης, που εγκρίθηκε από το γαλλικό Κοινοβούλιο χθες, λίγες ώρες μετά την τραγωδία.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που επιβλήθηκε μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, παρατάθηκε εν όψει και του Euro 2016 και του ποδηλατικού Γύρου Γαλλίας. Και ο Λευκός Οίκος ανέφερε χθες το απόγευμα ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα αίτια της συντριβής.

Δραματικές οι στιγμές στο αεροδρόμιο του Καΐρου όπου επρόκειτο να προσγειωθεί η πτήση MS804
Δραματικές οι στιγμές στο αεροδρόμιο του Καΐρου όπου επρόκειτο να προσγειωθεί η πτήση MS804

Από τους 66 επιβαίνοντες (56 επιβάτες και 10 άτομα πλήρωμα) οι 30 ήταν Αιγύπτιοι και οι 15 Γάλλοι, ενώ ανάμεσά τους βρίσκονταν ένα παιδί και δύο βρέφη. Η συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους δεν συνέβη σε μια οποιαδήποτε περιοχή, αφού είχε μόλις εισέλθει στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, μια ζώνη όπου άλλα δύο αεροσκάφη έχουν δεχθεί τρομοκρατικές επιθέσεις: μία πτήση από το Σαρμ ελ Σεΐχ στην Αγία Πετρούπολη κατέπεσε στη Χερσόνησο του Σινά τον Οκτώβριο του 2015 με 224 νεκρούς, ενώ σε μία άλλη, από το Μογκαντίσου στο Τζιμπουτί τον περασμένο Φεβρουάριο, εξερράγη βόμβα στoν αέρα ανοίγοντας τρύπα στην άτρακτο και σκοτώνοντας έναν άνδρα.

Οι έρευνες
Σύγχυση επικρατούσε μέχρι χθες το βράδυ σχετικά με τα συντρίμμια του αεροσκάφους, με την EgyptAir να ανακοινώνει μέσω Twitter ότι ταυτοποιήθηκαν συντρίμμια στα ανοιχτά της Καρπάθου, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Αθανάσιος Μπίνης, ανέφερε αργότερα ότι «μία αξιολόγηση των ευρημάτων δείχνει ότι δεν ανήκουν σε αεροπλάνο».

Οι έρευνες συνεχίζονται από τις αιγυπτιακές, τις ελληνικές και τις γαλλικές αρχές για την ανεύρεση τμημάτων του αεροσκάφους και των μαύρων κουτιών που θα οδηγήσουν σε ασφαλέστερα συμπεράσματα για το τι συνέβη στη μοιραία πτήση.

ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria