Πλήρης συμφωνία για δόση - χρέος - OlaDeka

Πλήρης συμφωνία για δόση – χρέος

ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΠΝΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ-ΘΡΙΛΕΡ 11 ΩΡΩΝ

Πράσινο φως για την εκταμίευση 10,3 δισ. σε δύο φάσεις. Παραμένει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ. Οδικός χάρτης για την ελάφρυνση του χρέους σε τρία στάδια. Ποια θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ποια παραπέμπονται για το 2018.

«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους μας. Η εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση που είχε κλονιστεί πέρυσι, σήμερα αποκαταστάθηκε». Αυτή η φράση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, την οποία επανέλαβε και ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, αντικατοπτρίζει το κλίμα που επικράτησε μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στις Βρυξέλλες.

Υστερα από έντεκα ώρες διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαίων, ΔΝΤ και ελληνικών Αρχών, η συμφωνία υπήρξε «πλήρης» και συμπεριλαμβάνει, πέρα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευσης της δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ, και συγκεκριμένα μέτρα για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Για «σημαντική μέρα για την Ελλάδα» μίλησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ηταν σαφές πως Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιθυμούσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, εντοπίζοντας τη «χρυσή τομή», καθώς οι απόψεις των δύο πλευρών ήταν εκ διαμέτρου αντίθετες για το ποια μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν και πότε. Ολα έδειχναν ότι θα υπήρχε τελικά συμφωνία επί της αρχής, όπως είχε «προαναγγείλει» κατά την είσοδό του στο Eurogroup ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δίνοντας τη γραμμή και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ομολογους του. Σημαντική ήταν και η δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε πως «πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ δεν αποτελεί επιλογή».

Παρά το προχωρημένο της ώρας, η αίθουσα Τύπου γέμισε από δημοσιογράφους –κυρίως Ελληνες, Γερμανούς και Αμερικανούς- που ανέμεναν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Παρόντες ήταν εκτός από τον επικεφαλής του Eurogroup και τον Π. Μοσκοβισί, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξουν εμπροσθοβαρείς δεσμεύσεις από την Ευρωζώνη για το χρέος
Ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι για να μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξουν εμπροσθοβαρείς δεσμεύσεις από την Ευρωζώνη για το χρέος

Αναμφισβήτητα, ο… σταρ της συνέντευξης Τύπου ήταν ο εκπρόσωπος του Ταμείου, ο οποίος δέχθηκε και τις περισσότερες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, προκειμένου να διευκρινίσει το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αυτά που συμφωνήσαμε σήμερα δεν θα τα φανταζόμουν πριν μερικούς μήνες, γνωριζοντας το Eurogroup και την κυβέρνησή μου», είπε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας ότι «έχουμε πλήρη συμφωνία στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων. Οι θεσμοί θα κάνουν τελικό έλεγχο. Υπάρχει και ο μηχανισμός έκτακτης ανάγκης (κόφτης). Μιλάμε για 10,3 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν σε διαφορετικές φάσεις. Είναι πολύ καλά νέα αυτά».

Υπευθυνότητα
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι πρόκειται για «μια καλή συμφωνία, καθώς και ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα. Η συζήτηση δεν ήταν εύκολη», ανέφερε ο Π. Μοσκοβίσι και τόνισε πως «θέλουμε η Ελλάδα να έρθει ξανά σε ρυθμό ανάπτυξης». Διευκρινίσεις για την κατανομή της δόσης έδωσε ο επικεφαλής του ESM, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα.

Η πρώτη δόση θα δοθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και η δεύτερη, εφόσον ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα των αποκρατικοποιήσεων, τον Σεπτέμβριο.

Την ικανοποίηση του ΔΝΤ για το γεγονός ότι πλέον όλοι αναγνωρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, εξέφρασε από την πλευρά του ο Πολ Τόμσεν. «Όλοι δέχονται πως η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της και πως δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο μόνο με τις δικές της προσπάθειες», υπογράμμισε ο Π. Τόμσεν, συμπληρώνοντας ότι το ΔΝΤ έδειξε «ευελιξία».

Όπως εξήγησε, «το Ταμείο θα εξετάσει τα μέτρα για να είναι σίγουρο ότι θα καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος».

Οπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος, η συζήτηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορούσε σε ποια μέτρα μπορούν να ενταχθούν σε ποια φάση του προγράμματος –με βάση τα τρία στάδια που είχαν αποφασιστεί στο έκτακτο Eurogroup της 9ης Μαΐου: βραχυ-, μεσο-, μακροπρόθεσμα μέτρα. Οι συζητήσεις για το χρέος κράτησαν ώρες, ενώ στο μεγάλο διάλειμμα που πραγματοποιήθηκε γύρω στις 9.30 το βράδυ, οι ζυμώσεις ήταν έντονες, προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση των απόψεων.

Επικοινωνία
Στην αίθουσα 500 του κτιρίου του Συμβουλίου της ΕΕ, σχηματίστηκαν πηγαδάκια με… διμερή ή τριμερή «συμμετοχή», προκειμένου να συζητηθούν πιο «χαλαρά» τα επιχειρήματα. Διακοπή σημειώθηκε και λίγο μετά τη μία το βράδυ (ώρα Βελγίου), προκειμένου ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο Eurogroup Πολ Τόμσεν να επικοινωνήσει με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, στο Eurogroup συμφωνήθηκε ότι το θέμα του χρέους ρυθμίζεται άμεσα.  Τα συγκεκριμένα μέτρα τριών σταδίων (βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα) για την ρύθμιση του χρέους δημιουργούν ένα σαφή οδικό χάρτη που εξομαλύνει τις συνθήκες ρευστότητας στην οικονομία. Είκοσι δισ. ευρώ που περίσσεψαν από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χαρακτηρίζονται ως “διαθέσιμα” για πράξεις επαναγοράς του χρέους.

Οι παρεμβάσεις που συμφωνήθηκαν για το χρέος επιτυγχάνουν την έξοδο στις αγορές, μέσω της τόνωσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης και της εξάλειψης των συνθηκών αβεβαιότητας στην οικονομία.  Η συμφωνία εξασφάλισης της βιωσιμότητας του χρέους είναι προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και εξασφαλίζει, για μακρύ χρονικό διάστημα, την χρηματοδότηση της οικονομίας, υπό πολύ ευνοϊκούς όρους.

Επίσης, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν στον  στόχο του μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Μάλιστα, η τάση ήταν το ποσοστό αυτό να παραμείνει και κατά το 2018-2028, αλλά τελικά θα επανεξεταστεί με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Μακροπρόθεσμα, τονίζεται η ύπαρξη του «κόφτη», του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, προκειμένου η οικονομία της χώρας να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης και μέσα στους δημοσιονομικούς στόχους της ΕΕ.

Σημαντικό στοιχείο είναι επίσης το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν θα πληρώνει πάνω από το 15% για τόκους και χρεολύσια (GDP) το μεσοπρόθεσμο χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια, ο περιορισμός αυξάνεται στο 20% του GDP. Το ποσοστό αυτό, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα έντοκα γραμμάτια, είναι χαμηλό με βάση όλους τους συγκριτικούς δείκτες για χώρες με ανάλογα οικονομικά χαρακτηριστικά. Και μειώνει αποφασιστικά τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Στο τέλος του 2016, το ΔΝΤ θα συντάξει νέα έκθεση βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου να διαπιστωθεί αν η αλλαγή αυτή πολιτικής αποδίδει.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ

Η απόφαση του Eurogroup
Εγκώμια για την Ελλάδα, προαπαιτούμενα για τη β΄ δόση

Την προοδο που έχει επιτελέσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος, αλλά και τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση του β’ κομματιού της δόσης, καταγράφει το Eurogroup στην απόφασή του.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε αυτήν «το Eurogroup χαιρετίζει το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί μια πλήρης συμφωνία (staff level agreement) ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς.

Επίσης, η Ευρωομάδα σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι ελληνικές αρχές και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα έχουν καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον προληπτικό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, ο οποίος είναι σύμφωνος με τη δήλωση του Eurogroup που εγκρίθηκε στις 9 Μαΐου, ιδίως όσον αφορά στην ενδεχόμενη θέσπιση μόνιμων διαρθρωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων ενίσχυσης των εσόδων, που θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα.

Ως εκ τούτου, παρέχει περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τους πρωταρχικούς στόχους του πλεονάσματος του προγράμματος ΕΜΣ (3,5% του ΑΕΠ), με την επιφύλαξη των υποχρεώσεων της Ελλάδα στο πλαίσιο του SGP και του Fiscal Compact.

Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο των περισσότερων από τα συμφωνηθέντα πριν από τις δράσεις για την πρώτη αξιολόγηση, ιδίως την υιοθέτηση της νομοθεσίας για τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ που θα επιτρέψουν την κάλυψη των δημοσιονομικών στόχων του 2018, όπως αυτή για το άνοιγμα της αγοράς για την πώληση των δανείων και για να καθορίσει την πλήρη και ανεξάρτητη λειτουργία του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων.

Η Ευρωομάδα έδωσε εντολή στο EWG να εξακριβώσει στις επόμενες μέρες την πλήρη εφαρμογή των εκκρεμών ενεργειών με βάση την αξιολόγηση από τα θεσμικά όργανα, ιδίως οι διορθώσεις στην νομοθεσία για το άνοιγμα της αγοράς για την πώληση των δανείων, και για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, καθώς και την ολοκλήρωση όλων των προηγούμενων ενεργειών που σχετίζονται με τις εκκρεμείς ενέργειες της κυβέρνησης στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων.

Μετά την πλήρη εφαρμογή όλων των προηγούμενων δράσεων και με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών, τα διοικητικά όργανα του ESM αναμένεται να εγκρίνουν το συμπληρωματικό μνημόνιο της συμφωνίας, καθώς και την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ESM.

Η δεύτερη δόση στο πλαίσιο του προγράμματος, ύψους 10,3 δις ευρώ θα δοθεί σε πολλές εκταμιεύσεις, αρχίζοντας με μια πρώτη καταβολή τον Ιούνιο (7,5 δισεκατομμύρια ευρώ) για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και για να υπάρξει κάθαρση ενός αρχικού μέρους των καθυστερημένων οφειλών, ένα μέσο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

Οι επόμενες εκταμιεύσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών και την περαιτέρω ανάγκη εξυπηρέτησης του χρέους θα γίνει μετά το καλοκαίρι. Οι εκταμιεύσεις για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα υπόκεινται σε υποβολή εκθέσεων από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για την εκκαθάριση των καθυστερήσεων.

Η πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους θα υπόκεινται σε ορόσημα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Επενδύσεων και Ιδιωτικοποιήσεων, την τραπεζική διακυβέρνηση, την υπηρεσία εσόδων και τον τομέα της ενέργειας, που θα πρέπει να αξιολογούνται από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και να επαληθεύονται από το EWG και τον ΔΣ του ESM.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria