Παρέμβαση Ολάντ: Η Γαλλία ελπίζει σε συμφωνία με την Ελλάδα τη Δευτέρα - OlaDeka

Παρέμβαση Ολάντ: Η Γαλλία ελπίζει σε συμφωνία με την Ελλάδα τη Δευτέρα

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Σε μια παρέμβαση για να κλείσει η αξιολόγηση προχώρησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δήλωσε ότι η Γαλλία ελπίζει σε συμφωνία για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαΐου.

Την επιθυμία του Γάλλου προέδρου μετέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φον, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η Γαλλία επιθυμεί να υπάρξει τη Δευτέρα μια συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα. Είναι ένα μήνυμα στο οποίο επιμένω, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το είπε με πολύ ξεκάθαρο τρόπο» ανέφερε συγκεκριμένα ο Λε Φολ.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η κατάσταση της Ελλάδας μπορεί να είναι το ένα στοιχείο που καθιστά «εύθραυστη την Ευρωζώνη», εκτιμώντας παράλληλα ότι πρέπει όλες οι πλευρές να παραμείνουν στη γραμμή που ακολουθεί σήμερα η Ευρωζώνη.

Παρότι κινδυνολογικά δημοσιεύματα του ξένου Τύπου κάνουν λόγο για νέο «αδιέξοδο» στο ελληνικό ζήτημα και κρατούν «μικρό καλάθι» για το Εurogroup της Δευτέρας, το Μέγαρο Μαξίμου αποτιμά θετικά την πορεία της διαπραγματευτικής διαδικασίας.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι το υπάρχον θετικό κλίμα ενισχύεται από τα νέα στοιχεία της Eurostat αλλά και τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και πως σε αυτό το πλαίσιο, αντί των προληπτικών μέτρων, βάση της συζήτησης αποτελεί η ελληνική πρόταση για μηχανισμό αυτόματης δημοσιονομικής διόρθωσης.

Την Τρίτη, ο Ντόναλτ Τουσκ κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη» ανέφερε ο κ. Τούσκ, και συνέχισε:

«Καλώ τους υπουργούς Οικονομικών να καταλήξουν σε συμφωνία πολύ σύντομα και ελπίζω πως έως το τέλος του Μαΐου, οπότε θα συναντηθούμε για τη Σύνοδο των G7, η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος θα έχει αξιολογηθεί θετικά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους υπουργούς και τους θεσμούς να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ένα αισιόδοξο μήνυμα έστειλε και ο «σκληρός» υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εκτίμησε ότι η Ευρώπη δεν θα βρεθεί φέτος αντιμέτωπη με μεγάλη κρίση στην Ελλάδα φέτος.
Τόνισε δε, ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «ορατή πρόοδο».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria