Πάμε για συμφωνία - Γ.Ντάισελμπλουμ: «Θα βρούμε κοινό "έδαφος" σε όλα και θα συζητηθεί ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup» - OlaDeka

Πάμε για συμφωνία – Γ.Ντάισελμπλουμ: «Θα βρούμε κοινό “έδαφος” σε όλα και θα συζητηθεί ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup»

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ- ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

Ραγδαίες εξελίξεις λίγες μόνο ημέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup της 9ης Μαίου όπου η ελληνική Κυβέρνηση αποσκοπά να μπει στη τελική ευθεία για το κλείσιμο της συμφωνίας. Για πρώτη φορά (ή ίσως από τις λίγες μέχρι τώρα) ο πρόεδρος του Eurogroup κάνει λόγο για επίτευξη «πολιτικής συμφωνίας» καθώς και για έναρξη συζητήσεων στο «καυτό» θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους! Ταυτόχρονα με μια επιστολή- κόλαφο η επικεφαλής του ΔΝΤ,  Κριστίν Λαγκάρντ, θέτει με τον τροπο της τελεσίγραφο στους Ευρωπαίους λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς: «Ανοίξτε τη συζήτηση για το χρέος τώρα αλλιώς αποχωρούμε»

Το προσχέδιο της ατζέντας που έδωσε σήμερα στο φως της δημοσιότητας ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές  για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συζητήσεις για το πακέτο των μεταρρυθμίσεων  που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων για την διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος που προγράμματος του ESM.
Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης ενδεχόμενα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για να διασφαλιστεί πως οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε ένα βιώσιμο επίπεδο, με στόχο την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας.
Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ας Απριλίου στο Άμστερνταμ, οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν τις συζητήσεις στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων που απαιτείται για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, περιλαμβανομένου του πακέτου προληπτικών μέτρων, με στόχο την ολοκλήρωσή τους το συντομότερο δυνατό».
Να ξεκινήσουν άμεσα οι συνομιλίες για το ελληνικό χρέος ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από τους ευρωπαίους εταίρους.
Tρεις ημέρες πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, σε επιστολή της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης,  την οποία φέρνουν στο φως οι Financial Times, επισημαίνει πως οι διαπραγματεύσεις για τα έξτρα μέτρα έχουν βγει άκαρπες και ότι η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να τεθεί επί τάπητος αμέσως αλλιώς κινδυνεύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι να «χάσουν» την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Πιστεύουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εκταμίευση των δόσεων θα πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα. Για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα, είναι απαραίτητο η χρηματοδότηση και η ελάφρυνση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους να βασίζονται σε δημοσιονομικούς στόχους που να είναι ρεαλιστικοί» αναφέρει χαρακτηριστικά η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ οι μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, κι όχι 3,5% που είναι και ο στόχος.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί και πιθανότατα θα είναι αντιπαραγωγικός. Δεν πιστεύουμε ότι είναι εφικτό για την Ελλάδα το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με την αύξηση των ήδη αυξημένων φόρων και τη μείωση δαπανών», γράφει χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενη στο εφεδρικό πακέτο άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι εφικτό κι ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η συζήτηση γι’ αυτό.
Και… στη γερμανική πρωτεύουσα βλέπουν πλέον το ποτήρι μισογεμάτο
Τις τελευταίες μέρες οι γερμανοί αξιωματούχοι είναι αρκετά φειδωλοί στις δηλώσεις τους ενώ στις όποιες, έστω και λακωνικές παρεμβάσεις τους για την Ελλάδα, επιχειρούν να προσδώσουν πάντα έναν θετικό τόνο.
Σε κάθε περίπτωση στη γερμανική πρωτεύουσα βλέπουν πλέον το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η επίτευξη της τελικής συμφωνίας για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του Μαΐου είναι -και πρέπει να είναι- εφικτή.
Στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 9ης Μαΐου, όπου αναμένεται να μπει στο τραπέζι για πρώτη φορά και το θέμα του χρέους, δεν θα πρέπει να αναμένονται τελικές αποφάσεις καθώς πολλά θέματα παραμένουν ανοικτά. Εντούτοις εκτιμάται ότι θα καταγραφεί η μεγάλη πρόοδος που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών και η οποία αναμένεται να μεταφραστεί ως ένα σημαντικό βήμα προς την τελική συμφωνία.
Πηγές του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν στη Deutsche Welle ότι το ζητούμενο παραμένει ένα «βιώσιμο συνολικό πακέτο» το οποίο «θα ανταποκρίνεται στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού». Σημαντικό συστατικό στοιχείο του πακέτου είναι και τα εφεδρικά ή προληπτικά μέτρα, στα οποία επιμένει το ΔΝΤ συνδέοντάς τα άρρηκτα με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Άγνωστο παραμένει προς το παρόν ποια ακριβώς μορφή θα έχουν τα μέτρα αυτά και, κυρίως, αν εξειδικευτούν ή εάν θα συμφωνηθεί απλώς το περίγραμμα ενός αυτόματου μηχανισμού.
Όπως εκτιμούν γερμανοί αναλυτές, μπορεί το Βερολίνο να μην το λέει τόσο ανοιχτά όσο οι Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, εντούτοις και στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι συγκεκριμένα προληπτικά μέτρα είναι σχεδόν αδύνατο να περάσουν από την ελληνική βουλή καθώς αυτό θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για τον Αλέξη Τσίπρα και θα οδηγούσε πιθανότατα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Και την ώρα που η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό αρχίζει να αποδίδει καρπούς, με τις προσφυγικές ροές να έχουν μειωθεί κατακόρυφα και το βρετανικό δημοψήφισμα αλλά και τις ισπανικές εκλογές να βρίσκονται προ των πυλών, το πλέον απευκταίο σενάριο για το Βερολίνο στην παρούσα φάση είναι η αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν στη γερμανική πρωτεύουσα, το πακέτο των προληπτικών μέτρων πρέπει να έχει τέτοια μορφή που να ικανοποιεί το ΔΝΤ και να διασφαλίζει την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Η γερμανική κυβέρνηση επιμένει στη συμμετοχή του Ταμείου αφού το περασμένο καλοκαίρι ήταν ένας από τους βασικούς όρους που είχαν θέσει οι γερμανοί βουλευτές για να εγκρίνουν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το «τελεσίγραφο» του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους  βέβαια έχει και δεύτερη ανάγνωση, (όλοι γνωρίζουμε πόσο επιμένει στο να μπουν και τα προληπτικά μέτρα μέσα στη συμφωνία) που δεν είναι φυσικά προς το συμφέρον της Ελλάδας. Το ΔΝΤ έχει αναλάβει να παίξει τον ρόλο του «κακού μπάτσου» στη διαπραγμάτευση προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και να εκβιάσει σε θέματα που οι δανειστές θέλουν να το παίξουν πιο συγκαταβατικοί. Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις να δούμε αν όντως επιδιώκει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ή αν είναι άλλο ένα κόλπο της τελευταίας στιγμής για να απειλήσει με αποχώρηση ώστε να αναγκάσει τους δανειστές μας να θέσουν βέτο στην Αθήνα για τα προληπτικά μέτρα. Εκεί το προβλημα θα είναι διπλό για τον Αλέξη Τσίπρα, γιατί όπως είπε και ο Ντάισελμπλουμ, το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης είναι πάνω από όλα η πολιτική συμφωνία…

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria