Κυβερνητικός πυρετός ενόψει του κρίσιμου Eurogroup - OlaDeka

Κυβερνητικός πυρετός ενόψει του κρίσιμου Eurogroup

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΥΓΚΑΛΕΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ

Μετά το Πάσχα… ο αγώνας για την «ανάσταση». Συσκέψεις με στενούς συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου έχει από σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός ενόψει του Eurogroup της 9ης Μαΐου, κι ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκινήσει μπαράζ επαφών ανά την Ευρώπη προς άγραν συμμάχων.

Ο κ. Τσακαλώτος έχει ήδη ανταλλάξει απόψεις με το Μισέλ Σαπέν, που κράτησε εξαρχής θετική στάση, αλλά και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Τις επόμενες μέρες μέχρι και την 9η Μαΐου αναμένεται να πυκνώσουν οι συνεννοήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου», ενώ αναμένονται και επαφές του Γερούν Ντάισελμπλουμ με υπουργούς της Ευρωζώνης. Σύμφωνα, πάντως, με ευρωπαϊκές πηγές, δεν έχει κλειδώσει συνάντηση του επικεφαλής του Eurogroup με Τσακαλώτο, Σαπέν, Σόιμπλε, Κερέ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί.

Όπως ωστόσο δήλωσαν στο Reuters δύο πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, οι συνομιλίες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ δεν είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της 9ης Μαΐου.

«Αγκάθι» τα προληπτικά μέτρα
Πάντως, η κόντρα των δύο πλευρών για τα μέτρα – ρεζέρβα παραμένει, με την ελληνική πλευρά να θέλει έναν «κόφτη» και το ΔΝΤ να ζητεί συγκεκριμένα μέτρα.

Η ελληνική «συνταγή» προβλέπει αυτόματες οριζόντιες περικοπές δαπανών, αλλά και αυξήσεις φόρων χωρίς εξειδίκευση, με «οδηγό» τα ετήσια στοιχεία της Eurostat για τα πλεονάσματα. Από την άλλη πλευρά του, το Ταμείο ζητάει να νομοθετηθούν προληπτικά η αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα- νερό, μείωση των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, μείωση μισθών στο Δημόσιο, «πάγωμα» προσλήψεων αλλά και η συμμετοχή τεχνοκράτη του για τη διαπίστωση ενδεχόμενων αποκλίσεων.

Στόχος της κυβέρνησης να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Eurogroup
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει τις επόμενες ημέρες να ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και να αυξήσει την υποστήριξη που έχει ήδη εκδηλωθεί από διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έναντι των απαιτήσεων του ΔΝΤ για νομοθέτηση εκ των προτέρων συγκεκριμένων μέτρων.

Σε δήλωσή του την Μεγάλη Πέμπτη ο Αλέξης Τσίπρας είχε εκφράσει αισιοδοξία του για κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ είχε σημειώσει, μιλώντας σε συνεργάτες του, ότι «όσοι ονειρεύονται επανάληψη του 2015 είναι βαθιά νυχτωμένοι και εκτίθενται».

Ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει επίσης ότι τη στιγμή αυτή, η θέση της χώρας είναι εντός της Ευρώπης και «οι συμμαχίες υπέρ των ελληνικών θέσεων είναι ισχυρότερες από κάθε άλλη φορά».

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ακόμη την ισχυρή υποστήριξη που έχει εκδηλωθεί από τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές προς την ελληνική κυβέρνηση, κάτι που, όπως εκτιμούν, αναμένεται να ενισχυθεί με την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην συνάντηση των σοσιαλιστικών κομμάτων που θα γίνει περί τα τέλη Μαΐου στη Ρώμη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria