Κερδισμένοι και χαμένοι της τελευταίας στιγμής - OlaDeka

Κερδισμένοι και χαμένοι της τελευταίας στιγμής

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ «ΚΑΡΑΜΠΟΛΕΣ» ΣΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ

Μεγάλες ανατροπές για αναδρομικά του ΕΚΑΣ, ειδικά μισθολόγια, έμμε-σους φόρους, συντάξεις εκπαιδευτικών, χρήση γης και «κόκκινα» δάνεια. Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός
Όπως τόνισε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, θα χρηματοδοτηθούν η επέκταση του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ανάπτυξη προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και η αποκατάσταση αδικιών

Την ίδρυση ενός Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης -που αρχικά θα έχει «προίκα» 700 εκατ. ευρώ- ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός στη Βουλή, παρουσιάζοντας και τις πρώτες δράσεις που θα υλοποιηθούν.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι από το Ταμείο αυτό θα βρεθούν τα χρήματα ώστε να μην «παγώσουν» τα ειδικά μισθολόγια (ειδικά για τους ενστόλους θα βρεθεί κονδύλι από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας) και να μη χρειαστεί να επιστρέψουν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ οι συνταξιούχοι.

Ακόμη, για το πολυνομοσχέδιο ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο κόφτης δεν θα εφαρμοστεί», προσθέτοντας πως «θα υπάρξει δότης» και εξήγησε ότι, με βάση τη συμφωνία, από τα 1,7 δισ. ευρώ πλεόνασμα τα 500 εκατ. ευρώ θα πάνε για χρέος, τα 500 εκατ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές και τα 700 εκατ. ευρώ για δράσεις που θα επιλέξει η κυβέρνηση.

Αυτά τα χρήματα -δηλαδή τα 700 εκατ. ευρώ- θα πάνε στο Ταμείο, στο οποίο στόχος είναι σταδιακά να κατευθυνθούν κονδύλια και από άλλες πηγές (π.χ. φοροδιαφυγή). Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό δεν θα υπάρξει μία εφάπαξ παροχή, αλλά θα επιλεγεί ένα ευρύτερο πλέγμα δράσεων.

Μεταξύ άλλων θα χρηματοδοτηθούν η επέκταση του προγράμματος για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η ενίσχυση του προγράμματος για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, η ανάπτυξη προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας και η αποκατάσταση -όπως τόνισε ο πρωθυπουργός- αδικιών.

Ειδική αναφορά
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά σε δύο θέματα που είχαν προκαλέσει αντιδράσεις και έντονες αντιπαραθέσεις:

• Τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ: Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι «μία αδικία είναι αυτή που αφορά τη γνωστή από τη συμφωνία μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων για το ΕΚΑΣ», προσθέτοντας ότι «δεν μπορεί εμείς, που έχουμε δεσμευθεί ότι δεν θα μειώσουμε τις κύριες συντάξεις, να ζητήσουμε από αυτούς τους ανθρώπους να μας φέρουν πίσω αυτά τα χρήματα από συντάξεις». Ουσιαστικά δεν πρόκειται να ζητηθεί αναδρομικά η επιστροφή τους ΕΚΑΣ για το πρώτο εξάμηνο του 2016 από όσους δεν πληρούν τα νέα εισοδηματικά κριτήρια. Εκτιμάται ότι η τροποποίηση αυτή αφορά 70.000 συνταξιούχους.

• Τα ειδικά μισθολόγια: Από το νέο Ταμείο θα βρεθούν τα απαιτούμενα χρήματα ώστε να μην «παγώσει» το 2017 και το 2018 η μισθολογική ωρίμανση των ειδικών μισθολογίων (εκτιμάται ότι αφορά 220.000 άτομα). Η αρχή έγινε χθες το απόγευμα, όταν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ανακοίνωσε ότι με νομοτεχνική βελτίωση δίνεται στην κυβέρνηση η δυνατότητα ώστε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 να καταθέσει ισοδύναμα μέτρα για την εξοικονόμηση των 118 εκατ. ευρώ προκειμένου να μην ισχύει το «πάγωμα» για μια διετία που προέβλεπε η τροπολογία που είχε κατατεθεί την Παρασκευή.

Στη βραδινή ομιλία του ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα απαιτούμενα θα βρεθούν από το νέο Ταμείο, ενώ ειδικά για τους ενστόλους το κονδύλι θα προκύψει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Μάλιστα, ο Πάνος Καμμένος είπε στην ομιλία του ότι το ποσό για τους ενστόλους θα καλυφθεί από τον κωδικό 6900 για τα εξοπλιστικά. Οπως σημείωσε ο ΥΠΕΘΑ, θα βρεθούν τα 27,3 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για το 2017 και το ίδιο ποσό που χρειάζεται για το 2018.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι χθες το μεσημέρι είχε υπάρξει διάταξη για το Ασφαλιστικό των εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, με το παλαιό συνταξιοδοτικό καθεστώς θα αποχωρήσουν όσοι εκπαιδευτικοί υποβάλουν φέτος αίτηση για «έξοδο», καθώς ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έκανε δεκτή τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τροπολογία αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικοί των οποίων η πράξη συνταξιοδότησης εκδίδεται την επομένη της λήξης του σχολικού έτους 2015-2016 (δηλαδή στις 31 Αυγούστου 2016) δεν υπάγονται στις διατάξεις του παρόντος νόμου και ο χρόνος παραμονής τους στην υπηρεσία λογίζεται ως συντάξιμος.

ΝΕΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ
Ντόμινο αλλαγών σε φόρους μπίρας, σταθερής τηλεφωνίας

ΑΛΛΑΓΕΣ στο πάρα ένα στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των φόρων στην μπίρα, στη σταθερή τηλεφωνία και σε εταιρείες έγιναν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Ειδικότερα, με βάση τις σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις:

• Ο φόρος των 5 ευρώ από 2,6 ευρώ που ισχύει ανά βαθμό PLATO κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2016 αντί της 1ης Ιανουαρίου 2017.

• Το τέλος 5% στους συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας, που υπολογίζεται επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2017 αντί της 1ης Ιουλίου 2017.

• Η αύξηση της φορολογίας σε εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, αμοιβαία κεφάλαια, ΟΣΕΚΑ και επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου 2016 αντί της 1ης Ιανουαρίου 2016.

• Καταργείται από την 1η Ιανουαρίου 2016 η απαλλαγή για τη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Φυσικού Αερίου.

• Ποσοστό 20% της ετήσιας αμοιβής παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα αποδίδεται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΥΣΤΗΡΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΛΕΓΧΟΥ
Υπό στενή επιτήρηση τα funds που θα διαχειρίζονται «κόκκινα» δάνεια

Ακόμη πιο αυστηρό επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση το πλαίσιο λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (funds), με αλλαγές «στο παρά ένα» της χθεσινής ψηφοφορίας του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή.

Ετσι, ανάμεσα στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλουν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να αδειοδοτηθούν, σε εκείνο της «εμπεριστατωμένης έκθεσης, όπου θα καταγράφονται διεξοδικά οι βασικές αρχές και οι μέθοδοι που θα διασφαλίζουν την επιτυχή αναδιάρθρωση δανείων», προστίθενται με νομοτεχνική βελτίωση που έκανε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, διατάξεις της ευρωπαϊκής αλλά και της εθνικής νομοθεσίας, βάσει των οποίων τα funds θα προτείνουν εναλλακτικές μεθόδους ρύθμισης των δανείων.

Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με αυτές (κοινοτικές οδηγίες, Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών), θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τυχόν κατηγοριοποιούν τους δανειολήπτες σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.

Με άλλη τροποποίηση αυξάνεται ο χρόνος προθεσμίας από τις 20 ημέρες σε δύο μήνες για τη χορήγηση άδειας σε εταιρείες διαχείρισης και απόκτησης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Επιπλέον, με νομοτεχνική βελτίωση αναπροσαρμόζονται τα πάγια τέλη που θα πρέπει να πληρώνουν οι προαναφερόμενες εταιρείες σε υποθηκοφυλακείο, κτηματολόγιο ή ενεχυροφυλακείο σε 2.500 ευρώ.

Τέλος, με αλλαγές στο νομοσχέδιο ο υπουργός αποσαφηνίζει ότι αναφορικά με τις επιχειρήσεις που θα αποκτούν απαιτήσεις από δάνεια θα πρέπει να περιγράφεται στο καταστατικό τους η συγκεκριμένη δραστηριότητα, καθώς και ότι θα πρέπει να διαθέτουν έδρα ή υποκατάστημα στην Ελλάδα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria