Καστοριά: Ανεβάστε φωτογραφίες από τη λίμνη και το Γράμμο στη Βικιπαίδεια και κερδίστε! - OlaDeka

Καστοριά: Ανεβάστε φωτογραφίες από τη λίμνη και το Γράμμο στη Βικιπαίδεια και κερδίστε!

Το Wiki Loves Earth είναι διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα τα μεταφορτώσουν με ελεύθερη άδεια στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons.

Οι προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα Natura 2000, των οποίων η έκταση καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας είναι οι περιοχές που μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Ευκαιρία να αναδείξουμε ομαδικά τις παρακατω περιοχές της Καστοριάς με τους εξής κωδικούς-Natura

ΚΑΣΤΟΡΙΑ
78 GR1320001 SCI ΛΙΜΝΗ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Ανέβασμα
79 GR1320002 SCI/SPA ΚΟΡΥΦΕΣ ΟΡΟΥΣ ΓΡΑΜΜΟΣ Ανέβασμα
80 GR1320003 SPA ΛIΜΝΗ ΟΡΕΣΤIΑΣ (ΚΑΣΤΟΡIΑΣ) Ανέβασμα

Είναι απαραίτητο με κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε να συμπληρώνετε στο σχετικό πεδίο των κωδικό της περιοχής όπου λήφθηκε η φωτογραφία. Για την ευκολία σας, αν μεταβείτε στη φόρμα ανεβάσματος αρχείων πατώντας στο σύνδεσμο «ανέβασμα» δίπλα από κάθε περιοχή, το πεδίο με τον κωδικό θα συμπληρωθεί αυτόματα.

Ο διαγωνισμός στοχεύει:

  • στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας
  • στην δημιουργία εικόνων για υψηλό αριθμό φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα και να παρέχει ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας – θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, χωρίς να ξεχνούν να αναφέρουν τον φωτογράφο και την πηγή από όπου ανακτήθηκε η φωτογραφία.

Συμμετοχή

Οποιοσδήποτε μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό «Wiki Loves Earth». Θα πρέπει να εγγραφείτε στο Wikimedia Commons – ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia – να βρείτε στον κατάλογο των τοποθεσιών αυτό που είναι κοντά σε εσάς, να τραβήξετε μια φωτογραφία ο ίδιος (οπωσδήποτε) και να να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στο Wikimedia Commons.

Όροι

  1. Είστε ευπρόσδεκτοι να υποβάλετε φωτογραφίες που μπορεί να έχετε τραβήξει κατά το παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι φωτογραφίες πρέπει να ανεβούν κατά τη διάρκεια της περιόδου του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αρχίζει την 15η Μαΐου 2016 (00:00 ώρα Ελλάδας) και λήγει την 15η Ιουνίου 2016 (23:59 ώρα Ελλάδας).
  2. Όλες οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπες φωτογραφίες που αποστέλλονται από τους δημιουργούς τους. Φωτογραφίες που αποστέλλονται από οποιονδήποτε άλλο εκτός από τον φωτογράφο (ακόμη και με την άδειά του) δεν γίνονται δεκτές.
  3. Οι φωτογραφίες πρέπει να δημοσιευτούν κάτω από μια ελεύθερη άδεια χρήσης.
  4. Ο κάθε συμμετέχοντας μπορεί να συνεισφέρει με όσες φωτογραφίες και από όσους τόπους επιθυμεί.
  5. Οι φωτογραφίες πρέπει να απεικονίζουν μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Φωτογραφίες αξιόλογων αντιπροσωπευτικών ειδών (ζώα, φυτά κλπ) που τραβήχτηκαν σε επιλέξιμη περιοχή επιτρέπονται, αν έχουν ταυτοποιηθεί σωστά.
  6. Η κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει ανάλυση τουλάχιστον 2 megapixels, και επιτρέπεται η συμμετοχή φωτογραφιών τραβηγμένων με ασπρόμαυρο φιλμ ή φωτογραφίες σκαναρισμένες (για παλαιότερες φωτογραφίες τραβηγμένες με φιλμ και εφόσον έχουν σκαναριστεί με την αντίστοιχη ανάλυση).

Μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 θα επιλεχθούν οι καλύτερες φωτογραφίες από την κριτική επιτροπή με βάση την τεχνική αρτιότητά της, την αξία της σχετικά με το τόπο ή αντικείμενο του περιβάλλοντος το οποίο αποτυπώνει/αναδεικνύει, και την αξία της σχετικά με την εγκυκλοπαιδική εικονογράφηση λημμάτων στην Βικιπαίδεια.

Μετά την ανάδειξη των πρώτων θέσεων στον ελληνικό διαγωνισμό, οι νικήτριες φωτογραφίες θα προωθηθούν στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του Wiki Loves Earth.

Βραβεία

Οι νικητήριες εικόνες/πολυμέσα στο Ελληνικό σκέλος του διαγωνισμού, αγωνίζονται για τα εξής βραβεία:

  • 1η θέση: 400 ευρώ
  • 2η θέση: 300 ευρώ
  • 3η θέση: 200 ευρώ

Στις 10 υψηλότερες θέσεις στην κατάταξη θα δοθεί επίσης και από ένα πόστερ με την εικόνα με την οποία συμμετείχαν.

Επιπλέον τα έργα των νικητών του ελληνικού σκέλους θα προχωρήσουν στη διεθνή φάση του διαγωνισμού. Οι νικητές του ελληνικούς σκέλους θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016. Οι νικητές της διεθνούς φάσης του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο τέλος του Ιουλίου 2016.

Πηγή: http://wle.wikimedia.gr/

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria