Και νέα απάντηση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών: Δεν υπήρξε καμία ακύρωση λόγω καθυστέρησης έκδοσης βίζας - OlaDeka

Και νέα απάντηση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών: Δεν υπήρξε καμία ακύρωση λόγω καθυστέρησης έκδοσης βίζας

ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ;

Δημοσιεύσαμε και χθες ξεκάθαρη απάντηση του αναπληρωτή υπουργού εξωτερικών κ.Νίκου Ξυδάκη ο οποίος ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ούτε μία ακύρωση κράτησης Ρώσων επισκεπτών προς την Ελλάδα λόγω καθυστέρησης έκδοσης βίζας. Αυτό όπως καταλαβαίνει ο καθένας διαψεύδει πανηγυρικά εκείνους που προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τη μικρή προσέλευση Ρώσων επισκεπτών στην έκθεση γούνας ανέφεραν ότι αυτό οφείλεται στην καθυστέρηση έκδοση βίζας. Μετά από αυτό ανοίγει γενικότερα σιγά σιγά το θέμα για το τι τελικά είναι αλήθεια και τι όχι σχετικά με τα όσα ακούγονται, λέγονται και γράφονται από παράγοντες και παπαγαλάκια στο βωμό των εντυπώσεων.

Σήμερα δημοισεύουμε και νέα απάντηση του υπουργού στη βουλή:

ΒΟΥΛΗ – Θα συζητηθεί η τρίτη επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 834/26-4-2016 του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Πειραιά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Δημητρίου Καμμένου προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την καθυστέρηση αίτησης βίζας στη Ρωσία.

Στην ερώτηση θα απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Ξυδάκης.

Τον λόγο έχει ο κ. Καμμένος.

Ορίστε, κύριε Καμμένο, έχετε τον λόγο για δύο λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, είναι ένα γνωστό θέμα, έχει ανακινηθεί τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες, έχετε απαντήσει σε σχετική ερώτηση, νομίζω, του συναδέλφου κ. Κεγκέρογλου. Παρόλα αυτά, επειδή και η δική μου ερώτηση ήταν σχεδόν είκοσι πέντε ημερών παλαιά, θα πρέπει να τη συζητήσουμε και τώρα, διότι πλησιάζει και η τουριστική περίοδος, πλέον πλησιάζουμε στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, λοιπόν, υπάρχει πολύς μεγάλος χρόνος αναμονής για την κατάθεση και έγκριση των δικαιολογητικών για τη λήψη βίζας που θα επιτρέψει στους Ρώσους που επιθυμούν, να επισκεφτούν τη χώρα μας τόσο για τις ημέρες του Πάσχα όσο και για το καλοκαίρι.

Οι ουρές που σχηματίζονται και ο χρόνος αναμονής είναι τόσο μεγάλος που αποθαρρύνει τους αιτούντες, οι οποίοι ή αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια έκδοσης βίζας επιλέγοντας κάποιο μέρος με λιγότερη ταλαιπωρία ή πολλές φορές δεν προλαβαίνουν να βγάλουν τη βίζα ακυρώνοντας τα ταξίδια τους.

Η υποστελέχωση φαίνεται να έχει στοιχίσει ήδη με αρκετές ακυρώσεις για την περίοδο του Πάσχα ενώ εάν δεν βρεθεί σύντομα λύση, το πρόβλημα θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι, αφού έχουν ήδη συσσωρευτεί δέκα χιλιάδες αιτήσεις μόνο για τις διακοπές του Πάσχα.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Η μη άμεση επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος θα επιφέρει πάρα πολλά προβλήματα στον κλάδο, που καταφέρνει όχι μόνο να επιβιώνει αλλά και ανθεί σε περίοδο βαθύτατης ύφεσης για τη χώρα μας.

Κατόπι των ανωτέρω, ερωτάστε, κύριε Υπουργέ:

Για ποιο λόγο, ενώ ήταν γνωστή η υποστελέχωση του Προξενείου μας στην Τουρκία, αλλά και η αύξηση των αιτήσεων για χορήγηση βίζας, δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να στηριχθεί το προσωπικό;

Ποιος είναι συνήθως ο μέγιστος χρόνος αναμονής για την εξέταση μιας αίτησης και την παραχώρηση μιας βίζας; Πόσες αιτήσεις έχουν συσσωρευθεί; Υπήρξαν ακυρώσεις ταξιδιών για το Πάσχα εξαιτίας της καθυστέρησης εξέτασης των αιτήσεων για βίζα;

Και τέλος, ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε για να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς να στοιχίσει στον κλάδο του τουρισμού και κατ’ επέκταση στα κρατικά ταμεία;

Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, ευχαριστώ που μου δίνετε για δεύτερη φορά την ευκαιρία. Έχουμε απαντήσει και γραπτώς και ερωτήσεις, αλλά η επίκαιρη ερώτηση πάντα επικοινωνείται καλύτερα.

Καταρχάς να σας πω ότι δεν έχει γίνει καμία ακύρωση εξαιτίας καθυστερημένης έκδοσης βίζας. Είκοσι βίζες δεν εξεδόθησαν στην ώρα τους, αλλά αυτό έγινε διότι οι φάκελοι δικαιολογητικών ήταν ελλιπείς και όχι με ευθύνη των ελληνικών Προξενικών Αρχών, είτε γιατί τα βιομετρικά στοιχεία δεν ήταν ακριβή είτε γιατί οι διακριβώσεις με τις ρωσικές αρχές για κάποιες ειδικές περιπτώσεις δεν έγιναν εγκαίρως.

Κατόπιν τούτου, θέλω να σας πω και σε όσους μας ακούν τώρα και αργότερα, ότι προκαλείται πράγματι ένας θόρυβος, προκλήθηκε μάλλον το περασμένο διάστημα, σε κάποια ρωσικά μαζικά μέσα και σε κάποια μικρότερης εμβέλειας ελληνικά. Ο θόρυβος αυτό στο μεγαλύτερό του μέρος είναι ανυπόστατος. Οι ουρές που λέτε, παραδείγματος χάριν, δεν είναι ουρές. Μία φορά, μία ημέρα σε ένα από τα δύο μεγάλα κέντρα συλλογής αιτήσεων στη Μόσχα, του ιδιωτικού παρόχου που εξυπηρετεί το Προξενείο, παρατηρήθηκε ουρά, διότι για εκείνη την ημέρα καταργήθηκαν τα ραντεβού και πήγαινε ο κόσμος και μαζευόταν και περίμενε με τη σειρά του. Αμέσως άλλαξε η οδηγία, η οποία με κάποιον τρόπο λήφθηκε αυθαιρέτως και έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί καμία ουρά. Αυτό σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί και το ιστορικό και στο τι γίνεται από εδώ και πέρα, γιατί εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, θα ήθελα να σας πω πως αυτήν τη στιγμή λειτουργούν είκοσι επτά σταθμοί συνολικά συλλογής στοιχείων στη Ρωσία συν δεκαπέντε μικροί σταθμοί, που είναι εγκατεστημένοι σε άλλες επιχειρήσεις, κυρίως τράπεζες, και αρκετές κινητές μονάδες, που μπορούν να συλλέξουν τα δικαιολογητικά από εύπορους Ρώσους, που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και δεν θέλουν να παραδώσουν οι ίδιοι τα δικαιολογητικά τους.

Πέρυσι οι σταθμοί ήταν είκοσι. Φέτος είναι κατά πολύ περισσότεροι. Φέτος πράγματι είχαμε τη δυσκολία ενός καινούριου συστήματος θεωρήσεων, το οποίο απαιτούσε και αυξημένη τεχνική ετοιμότητα και πολύ περισσότερο προσωπικό, γιατί είναι μια βαριά διαδικασία με τα βιομετρικά στοιχεία. Δεν είχε γίνει ιδιαίτερη προετοιμασία. Αυτό το ξέραμε από τις αρχές του 2014. Η Ελλάδα είχε ζητήσει και είχε πάρει παράταση να μην εφαρμόσει το σύστημα VIS στις βίζες. Άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Εμείς όταν φτάσαμε στο Υπουργείο, πληροφορηθήκαμε αυτήν την αναμονή, αυτήν την εκκρεμότητα στις 14 Δεκεμβρίου. Τους επόμενους τέσσερις μήνες κάναμε ό,τι δεν είχε γίνει τα περασμένα δύο χρόνια. Συνοπτικά σας λέω ότι αυτήν τη στιγμή εργάζονται τριάντα πέντε περίπου άνθρωποι στο Προξενείο, έναντι οκτώ που παραλάβαμε, και έως το τέλος Μαΐου θα είναι από ενενήντα πέντε έως εκατόν πέντε υπάλληλοι, αναλόγως της χωρητικότητας, γιατί έχουμε επεκταθεί κατά έναν όροφο, έχουμε αυξήσει τους σταθμούς εργασίας. Ήταν λιγότεροι από τριάντα, είναι πενήντα τέσσερις και θα φτάσουν εβδομήντα τέσσερις στο τέλος του μήνα.

Ο σκοπός μας είναι ο εξής: αυτήν τη στιγμή ο κώδικας Σένγκεν ορίζει ότι εντός δεκαημέρου οφείλει το κράτος να εκδώσει τη βίζα ή να δώσει μια δικαιολογημένη απόρριψη, εξηγημένη. Αυτήν τη στιγμή η Αγία Πετρούπολη και το Νοβοροσίσκ δίνουν βίζα σε σαράντα οκτώ ώρες. Η Μόσχα, επειδή έχει τεράστιο φορτίο, δίνει σε περίπου έξι με επτά ημέρες. Σκοπός μας είναι να πλησιάσουμε τους ρυθμούς των άλλων δύο μικρότερων Προξενείων.

Έχω και άλλες λεπτομέρειες, αλλά επειδή έχω υπερβεί κατά πολύ τον χρόνο μου, να σας τις εξηγήσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Καμμένε, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.

Κύριε Υπουργέ. Είναι ενθαρρυντικά τα στοιχεία που μας δώσατε. Θέλω να ελπίζω ότι το Υπουργείο μας, όσο το Υπουργείο Τουρισμού, σε συντονισμό με τα αρμόδια προξενεία και φυσικά με την ευθύνη και την εποπτεία τη δική σας θα φέρουμε σε πέρας αυτό το πολύ δύσκολο έργο.

Τα δημοσιεύματα τόσο του ξένου Τύπου όσο και του ελληνικού συνήθως κινδυνολογούν. Κάποιες φορές όμως ίσως κινδυνολογούν και για καλό, δηλαδή για να είμαστε εμείς και να επαγρυπνούμε, διότι η αγορά της Ρωσίας είναι μία από τις σημαντικότερες, αν όχι η σημαντικότερη, για την Ελλάδα από τουριστικής απόψεως στον εισερχόμενο τουρισμό, σε σχέση με το κατά κεφαλήν κατανάλωση και spending, που λέμε, του κάθε τουρίστα πάνω στην ελληνική οικονομία και στην είσοδο συναλλάγματος και στην ανάπτυξη της χώρας, όπως αυτή προβλέπεται.

Θα ήθελα να μας πείτε, εφόσον μας απαντήσατε και για το ανθρώπινο δυναμικό, που είναι ένας βασικός παράγοντας, εάν και κατά πόσο το λογισμικό και τα εργαλεία που έχουμε επαρκούν στο να φέρουν σε πέρας αυτή τη δουλειά -διότι ένα κομμάτι είναι ο άνθρωπος και ένα κομμάτι είναι το μηχάνημα-, εάν το λογισμικό μαζί με τον άνθρωπο μπορούν να φέρουν σε πέρας τη μεγάλη ζήτηση.

Τα νούμερα που βλέπουμε –και εγώ έχω κάνει κάποιες μικρές αναλύσεις όσο μου επιτρέπει η γνώση μου στα οικονομικά- είναι έξι χιλιάδες, επτά χιλιάδες, δέκα χιλιάδες την ημέρα. Βλέπω σε σχέση με το κατά κεφαλήν εισόδημα και σε σχέση με τα ιστορικά στοιχεία. Πόσους θα μπορούσαμε να κάνουμε accommodate, να εξυπηρετούμε την ημέρα; Αν φτάσουν στους πέντε, έξι, επτά, δέκα χιλιάδες την ημέρα, θα μπορούν οι άνθρωποι μας να είναι τεχνικά επαρκείς και τα συστήματά μας να ανταπεξέλθουν σε αυτό το βάρος; Εάν όχι, θα πρέπει να οργανώσουμε πολύ καλύτερα τις αναμονές του τουρισμού -και στο Υπουργείο Τουρισμό με την κ. Κουντουρά τόσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών- έτσι ώστε να προβλέψουμε τον αρνητικό αντίκτυπο. Γιατί ξέρετε ότι στην αγορά ένας κακός πελάτης έχει έναν πολλαπλασιαστή οκτώ επί δέκα. Λέει το κακό νέο και μεταδίδεται σε δέκα είτε είναι για τουριστική υπηρεσία είτε είναι για οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή προϊόν. Οπότε πρέπει να προστατεύσουμε τον τουρισμό που είναι η βασική μας βιομηχανία και να μην δυσφημήσουμε την Ελλάδα. Πρέπει να προσέξουμε, επειδή έχουμε χρόνο ακόμα να το κάνουμε. Και σας ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας.

Επίσης, θα σας καταθέσω μία καταγγελία που μου ήρθε. Δεν θα αναφερθώ σε αυτήν για ευνόητους λόγους. Θα την καταθέσω για τα Πρακτικά. Εάν έχετε την καλοσύνη, ρίξτε μια ματιά σε σχέση με μια τέτοια διαδικασία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Δημήτριος Καμμένος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Αναστασία Χριστοδουλοπούλου): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Καταρχάς να σας πω ότι σε σχέση με τις ακυρώσεις και την ανησυχία τα πραγματικά περιστατικά και αυτά τα οποία μεταδίδουν έγκυρες πηγές, μας οδηγούν σε μια διαφορετική εικόνα. Σύμφωνα με ένα τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου προ δύο ημερών αυτό το οποίο διαπιστώνεται και στα Δωδεκάνησα και στην Κρήτη είναι μια αύξηση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία. Οι πρώτες μετρήσεις το ανεβάζουν τουλάχιστον σε 4% ή και παραπάνω. Άρα, δεν είχαμε καμιά βλάβη του τουρισμού το περασμένο διάστημα.

Το δεύτερο είναι ότι αντίθετα με τον θόρυβο που προκλήθηκε σε μια μερίδα των ρωσικών μέσων, έχουμε τις δηλώσεις της Ένωσης Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων δια του πιο επισήμου αντιπροσώπου, του αντιπροέδρου του Ντιμίτρι Γκόρι, ότι η Ελλάδα φέτος θα είναι στους τρεις δημοφιλέστερους προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες, ίσως και ο πρώτος –τουλάχιστον αναλογικά- και διαπιστώνει έως και 40% αύξηση της ζητήσεως το μήνα Απρίλιο.

Στις δε διαπιστώσεις του και διαβεβαιώσεις προς τους Ρώσους πελάτες των δικών του επιχειρήσεων που εποπτεύει, δεν φείδεται επαίνων για τη συνεργασία που κάνει το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Μόσχας, παρά τη μεγάλη πίεση και την καινούργια κατάσταση που αντιμετωπίζει.

Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι μεθαύριο Τετάρτη στο Λαγονήσι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση περίπου εκατό tour operators, τουριστικών πρακτόρων από τη Ρωσία και στελεχών της ρωσικής βιομηχανίας τουρισμού στους οποίους θα παρουσιάσουμε –και εγώ- την εργασία που γίνεται και ποιες δυνατότητες υπάρχουν.

Από εκεί και πέρα, θέλω να σας πω ότι για το έμψυχο δυναμικό που λέτε και οι Ρώσοι –θα το πουν αυτοί καλύτερα, μη το λέω εγώ- διεπίστωσαν ότι ακόμη και τις μέρες του Μεγάλου Σαββάτου και του Πάσχα, ακόμη και τη σημερινή μέρα την 9η Μάϊου που γιορτάζεται παγκοσμίως η μέρα της αντιφασιστικής νίκης -και στη Ρωσία έχει χαρακτήρα εθνικής εορτής-, οι Έλληνες υπάλληλοι εργαζόντουσαν στο Προξενείο και βγάζανε δουλειά.

Σε ό,τι αφορά το λογισμικό και την τεχνική υποστήριξη, διαπιστώθηκαν ελλείψεις, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαμε ότι όλα θα λειτουργήσουν άψογα, αλλά ήδη την περασμένη εβδομάδα επί τέσσερις ημέρες δύο διευθυντές, ο υπηρεσιακός Διευθυντής Σένγκεν και ο Διευθυντής του πολιτικού μου γραφείου ήταν στο Προξενείο της Μόσχας από τις οκτώ το πρωί έως της έντεκα το βράδυ καθημερινώς με αυτοψίες, με συγκέντρωση όλου του υλικού από τη ρουτίνα εργασίας και με πολύτιμα συμπεράσματα για το τι πρέπει να γίνει και έχει αρχίσει από σήμερα να γίνεται.

Σας ευχαριστώ.

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria