Γιάννης Ελευθερίου (Πρόεδρος ΕΑΣ): Χρωστάμε το δάνειο επειδή έπρεπε να πληρώσουμε τους αγρότες - OlaDeka

Γιάννης Ελευθερίου (Πρόεδρος ΕΑΣ): Χρωστάμε το δάνειο επειδή έπρεπε να πληρώσουμε τους αγρότες

ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΑΣ Καστοριάς κ. Γιάννης Ελευθερίου σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, τις συνολικές οφειλές και πολλά άλλα που αφορούν στο γνωστό συνεταιρισμό με πάνω από μισό αιώνα παρουσίας:

“Το 2006 ήταν μια δύσκολη χρονιά.Πρόεδρος αν θυμάμαι καλά τότε ήταν ο κ. Κώστας Αποστολίδης. Τα σιτηρά των αγροτών έμειναν αδιάθετα στις αποθήκες λόγω των ασύμφορων τιμών της αγοράς εκείνης της εποχής. Το δημόσιο το συγκεκριμένο διάστημα έδινε τη δυνατότητα λήψης άτοκων δανείων για ανάλογες περιπτώσεις.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αποφάσισε τότε να συνάψει άτοκη δανειακή σύμβαση με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου έτσι ώστε να αποπληρώσει του αγρότες των οποίων τα σιτηρά παρέμεναν στις αποθήκες για να πουληθεί σε μεταγενέστερους χρόνους κατά τους οποίους  αναμένετο να αποκατασταθεί η αγορά και οι τιμές πώλησης.

Το άτοκο δάνειο είχε ύψος 1,800,000 ευρώ. Οι αγρότες στην πλειοψηφία τους πληρώθηκαν. Δεν γνωρίζω όμως τι ακριβώς έγινε στη συνέχεια με την πώληση των σιτηρών. Το σίγουρο είναι ότι δεν κατέστη δυνατόν να επιστραφεί το δάνειο. Και από τι στιγμή που η ΕΑΣ υπερέβη και την περίοδο χάριτος σχετικά με τους τόκους αδυνατώντας να εξυπηρετήσει το δάνειο, το κεφάλαιο του δανείου σταμάτησε να παραμένει άτοκο. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο ποσό των 2 εκατομμυρίων περίπου. 

Τώρα, προσπαθούμε να προχωρήσουμε σε διαδικασία εκκαθάρισης και λύσης της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών. Σύμφωνα με τις αξίες των προηγούμενων ετών, τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ είναι αρκετά για να αποπληρωθούν οι οφειλές της σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία,ιδιώτες κλπ που συνολικά πρέπει να είναι 4,5 με 5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορώ να γνωρίζω όμως με ακρίβεια τις απώλειες αξίας που μπορεί να έχουν επέλθει από την οικονομική κρίση που μαστίζει τον τόπο μας το τελευταίο διάστημα.

Κλείνοντας θέλω να αναφέρω ότι ο φορέας που έχει δημιουργηθεί και εγκατασταθεί σε χώρο του κτιρίου της ΕΑΣ ουδεμία σχέση έχει με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς είναι νέος φορέας που συγκροτήθηκε από μια ομάδα συνεργαζόμενων αγροτών με δικό του ΑΦΜ και απλά νοικιάζει χώρο στο κτίριο της ΕΑΣ. Ο χώρος επιλέχθηκε απλά επειδή είναι γνώριμος σε αγρότες και κτηνοτρόφους.”

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria