Ανατροπές σε 9 μέτωπα - OlaDeka

Ανατροπές σε 9 μέτωπα

Μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας φέρνει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή για να κλείσει η αξιολόγηση. Ερχονται αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυξομειώσεις στους έμμεσους φόρους, επιβολή νέων τελών και νέο πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Παράλληλα συστήνεται το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Καθιερώνεται ο «κόφτης» δαπανών για διόρθωση δημοσιονομικών αποκλίσεων, επαναπροσδιορίζεται το αγροτικό επάγγελμα, απελευθερώνονται μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, αυστηροποιείται το «πόθεν έσχες» και δίνεται λύση στο θολό τοπίο των οικισμών στις δασικές εκτάσεις.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ-ΣΚΟΥΠΑ ΠΟΥ «ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ» ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – Ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ, αυξήσεις στον ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης για καύσιμα, καπνό, τσιγάρα, είδη πολυτελείας, καφέ, μπίρα, επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση, τη σταθερή τηλεφωνία και τα ξενοδοχεία και αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων περιλαμβάνει το φορολογικό πακέτο του νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, στο μέτωπο των ακινήτων περισσότερο φόρο θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους οικόπεδα, καθώς αυξάνονται οι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, και όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, καθώς πιάνονται στη «τσιμπίδα» του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα για πρώτη φορά στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται και τα αγροτεμάχια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των φορολογουμένων που θα πληρώσουν διπλό φόρο (βασικό και συμπληρωματικό φόρο) για τα ακίνητά τους. Αυξημένος ΕΝΦΙΑ έρχεται και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα πληρώσουν συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και για τα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την άσκηση της δραστηριότητάς τους.

Ειδικότερα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου:

– Αυξάνεται ο φόρος για τα οικόπεδα με την επιβολή νέων αυξημένων έως και 25% συντελεστών υπολογισμού του φόρου. Οι συντελεστές ξεκινούν από 0,0037 ευρώ/τ.μ. για αξία έως 2 ευρώ/τ.μ. και φτάνουν τα 11,25 ευρώ/τ.μ. για μοναδιαία αξία 5.000 ευρώ/τ.μ. από 9 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

– Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από τις 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα και επιβάλλονται νέοι αυξημένοι συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% για ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ έως 250.000 ευρώ και φτάνουν σε 1,15% για ακίνητα αξία άνω των 2.000.000 ευρώ.

Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα από το 2017

<p>Αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στα καύσιμα από το 2017</p>

 

– Στον συμπληρωματικό φόρο υπάγονται πλέον και τα αγροτεμάχια, με αποτέλεσμα να αυξάνει ακόμη περισσότερο ο λογαριασμός για τους έχοντες ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ. Από τον συμπληρωματικό φόρο εξαιρούνται τα κτίσματα άνω των 100 ετών και τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή ως έργα τέχνης, καθώς και των τυχόν αναλογούντων σε αυτά ποσοστών επί των γηπέδων ή οικοπέδων στα οποία βρίσκονται.

Για τις επιχειρήσεις:

– Αυξάνεται από 5 τοις χιλίοις σε 5,5 τοις χιλίοις ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ.

– Επιβάλλεται συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 1 τοις χιλίοις στα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών.

– Ειδικά για τα ΝΠΔΔ και τα ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και τις Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με συντελεστή τρία και μισό τοις χιλίοις (3,5?) για τα ακίνητα τα οποία δεν ιδιοχρησιμοποιούν.

Τέλος, για τις αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) ετών 2010 και επόμενων, που υποβλήθηκαν ή θα υποβληθούν από την 31-12-2014 μέχρι και την 29-7-2016 δεν επιβάλλεται το αυτοτελές πρόστιμο.

Το πακέτο των έμμεσων φόρων που θα ξεδιπλώνεται έως το 2018 περιλαμβάνει:

Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα
Μειώνεται στις 200.000 ευρώ από 300.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου στα ακίνητα

 

– ΦΠΑ: Από την 1η Ιουνίου το νομοσχέδιο φέρνει αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% , γεγονός το οποίο συνεπάγεται ανατιμήσεις σε μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

– Νησιά: Από την 1η Ιουνίου καταργείται η έκπτωση στους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά Σύρος, Θάσος, Ανδρος, Τήνος, Κάρπαθος, Μήλος, Σκύρος, Αλόνησσος , Κέα , Αντίπαρο και Σίφνο.

– Αυτοκίνητα: Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν τα τέλη ταξινόμησης των ΙΧ και συνδέονται με τη λιανική τιμή προ φόρων και τους ρύπους, με αποτέλεσμα μειώσεις για τα φθηνά και μη ρυπογόνα και αυξήσεις για τα ακριβά και περισσότερο ρυπογόνα (προσδοκώμενα έσοδα 30 εκατ. ευρώ).

– Οινοπνευματώδη: Καταργείται η έκπτωση 50% στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα.

– Ξενοδοχεία: Επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2018 φόρος διαμονής ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας. Για ξενοδοχεία ενός και δύο αστέρων ο φόρος είναι 0,50 ευρώ, για τα τρία αστέρια 1,5 ευρώ, για τέσσερα αστέρια τρία ευρώ και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων 4 ευρώ. Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ο φόρος είναι 0,25 ευρώ για δωμάτια 1-2 κλειδιών, για τα τρία κλειδιά αυξάνεται σε 0,5 ευρώ και για τέσσερα κλειδιά σε 1 ευρώ.

– Τέλος στη συνδρομητική τηλεόραση: Επιβάλλεται από την 1η Ιουνίου 2016 σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση και υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, πριν όμως επιβληθεί ο ΦΠΑ.

– Τέλος στη σταθερή τηλεφωνία: Από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται τέλος σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) και υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης , προ ΦΠΑ.

– Μπίρα: Καταργείται ο φόρος ο οποίος είχε επιβληθεί το 2015 στα μικρά ζυθοποιεία. Στη θέση του όμως επιβάλλεται διπλάσιος ΕΦΚ στην μπίρα, καθώς αυξάνεται σε 5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας (από 2,6 ευρώ που είναι σήμερα). Παράλληλα αυξάνεται σε 2,5 ευρώ ανά βαθμό Plato κατά όγκο και εκατόλιτρο μπίρας από 1,30 ευρώ που είναι σήμερα ο μειωμένος συντελεστής ΕΦΚ που επιβάλλεται στην μπίρα που παράγεται στη χώρα μας ή σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ από ανεξάρτητα μικρά ζυθοποιεία, εφόσον η παραγωγή τους δεν υπερβαίνει τα 200.000 εκατόλιτρα μπίρας ετησίως.

– Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Επιβάλλεται από την 1η Ιουλίου 2017 ειδικός φόρος κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ίσος με δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος.

– Καφές: Κατά την εισαγωγή καφέ από την 1η Ιουλίου 2017 επιβάλλεται φόρος 2 ευρώ ανά κιλό καθαρού βάρους στον μη καβουρδισμένο καφέ, 3 ευρώ στον καβουρδισμένο και 4 ευρώ για τον στιγμιαίο καφέ, καθώς και σε παρασκευάσματα με βάση εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα του καφέ.

– Τσιγάρα: Ο αναλογικός φόρος αυξάνεται από το 20% στο 26% της λιανικής τιμής, ενώ διατηρείται σταθερός ο φόρος των 82,5 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα (αύξηση 22 λεπτά). Στα στριφτά ο φόρος αυξάνεται από τα 156 στα 170 ευρώ ανά κιλό, το οποίο μεταφράζεται σε αύξηση 26 λεπτών ανά 20 γραμμάρια λεπτοκομμένου καπνού. Οι αυξήσεις στα προϊόντα καπνού θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017.

– Καύσιμα: Ο ΕΦΚ στις βενζίνες αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2017 στα 700 ευρώ το χιλιόλιτρο από τα 670 ευρώ το χιλιόλιτρο, δηλαδή τρία λεπτά στο λίτρο, ο συντελεστής ΕΦΚ στο ντίζελ κίνησης αυξάνεται από 330 στα 410 ευρώ/1.000 λίτρα και ο συντελεστής στο υγραέριο από τα 330 στα 430 ευρώ/χιλιόγραμμα.

Στο πετρέλαιο θέρμανσης και στην κηροζίνη θέρμανσης ο συντελεστής ΕΦΚ, που θα ισχύσει από 15 Οκτωβρίου 2016 μέχρι τις 30 Απριλίου 2017, αυξάνεται από 230 ευρώ το χιλιόλιτρο σε 280 ευρώ/χιλιόλιτρο, δηλαδή 4 λεπτά/λίτρο.

Το φυσικό αέριο που προορίζεται για ηλεκτροπαραγωγή απαλλάσσεται από τον ΕΦΚ, ενώ μειώνεται ο συντελεστής στο αέριο οικιακής θέρμανσης.

Μαρία Βουργάνα

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria