Τριάντα χρόνια από τον εφιάλτη του Τσερνόμπιλ - OlaDeka

Τριάντα χρόνια από τον εφιάλτη του Τσερνόμπιλ

Τριάντα χρόνια συμπληρώθηκαν από το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα που έπληξε την Ευρώπη.

Η καμπάνα στην εκκλησία του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Κίεβο χτύπησε τριάντα φορές, όσα και τα χρόνια από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ.

Παρόντες στην τελετή μνήμης ήταν συγγενείς θυμάτων, εργαζόμενοι στον πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο.

«Οι γιατροί και οι στατιστικές δεν μπορούν να μας δώσουν τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Όμως οι άμεσες και οι έμμεσες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, ο αριθμός όσων έχασαν τη ζωή τους ή έμειναν παράλυτοι, είναι εκατοντάδες χιλιάδες» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Τελετές στη μνήμη των θυμάτων πραγματοποιήθηκαν και στη Μόσχα.

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι άνθρωποι υπερασπίζονται την πατρίδα τους και δεν σκέφτονται τη ζωή τους. Με τον ίδιο τρόπο, οι ήρωες του Τσερνόμπιλ δεν σκέφτηκαν την υγεία τους, τη ζωή τους και συνάντησαν το θάνατό τους» δήλωσε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.

Ξημερώματα Σαββάτου, 26 Απριλίου 1986. Στο πρότυπο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ βρίσκονται περίπου 200 εργαζόμενοι, η ενασχόληση των οποίων σχετίζεται με την ομαλή λειτουργία των πυρηνικών αντιδραστήρων 1, 2 και 3 καθώς και με το πρόγραμμα ελέγχου που λαμβάνει χώρα στον αντιδραστήρα 4.

Ξαφνικά δύο εκρήξεις, σημειώνονται στο κτίριο του αντιδραστήρα Νο4 τινάζοντας στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα βάρους χιλίων τόνων.

Την ίδια στιγμή, τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίζονται στον αέρα μέσω του οποίου μεταφέρονται με αστραπιαίους ρυθμούς στις γύρω περιοχές.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria