Πλούτος – Απόσπασμα 2 - OlaDeka

Πλούτος – Απόσπασμα 2

ΠΕΝΙΑ                     Με κοροϊδεύεις βλέπω. Δεν κουβεντιάζεις σοβαρά. Εγώ φτιάχνω πιο καλούς ανθρώπους στην μορφή και στο μυαλό απ’τον   Πλούτο.    Εσύ φτιάχνεις κοιλαράδες και χονδροποδαράδες σιχαμερούς, ενώ εγώ λυγερούς και στη μάχη φοβερούς.

ΧΡΕΜΥΛΟΣ            Λυγερούς από την πείνα!

ΠΕΝΙΑ                     Δικό μου δώρο είναι η φρόνηση που λέω και η σεμνότη που χαρίζω, όχι την ξετσιπωσιά και παραλυσία όπως ο Πλούτος.

ΧΡΕΜΥΛΟΣ            Το να κλέβεις και τα άλλα είναι η πολλή σεμνότη!

ΒΛΕΨΙΔΗΜΟΣ      Μα τον Δία, πώς μπορείς και δεν σε πιάνουν!

ΠΕΝΙΑ                     Και οι ρήτορες ακόμα, που φτωχοί αρχίζουν δίκια στο λαό και την Πολιτεία, σαν πλουτίσουν απ’ το δημόσιο χρήμα, τότε αρχίζουν μονομιάς την αδικία, αρχίζουν και ζημιώνουν το λαό, τη Δημοκρατία και την Πατρίδα.

ΧΡΕΜΥΛΟΣ           Την πάσα αλήθεια λες καϋμένη κι ας είσαι κουτσομίτα γιατί θέλεις να μας τουμπάρης πως ανώτερη απ’ τον πλούτο είναι τάχατες η  φτώχεια.

ΠΕΝΙΑ                    Φλυαρείς και κοπανάς αέρα. Δεν μπορείς να μ’ αντικρούσης.

ΧΡΕΜΥΛΟΣ           Τότε γιατί όλοι σ’ αποφεύγουν, αί;

ΠΕΝΙΑ                    Γιατί τους κάνω πιο καλούς ανθρώπους. Τα παιδιά δεν χωνεύουν τους γονείς τους γιατί θέλουν το καλό τους.  Είναι δύσκολο ξεχωρίσεις το σωστό.

ΧΡΕΜΥΛΟΣ           Κι ο Δίας δηλαδή το σωστό δεν το γνωρίζει; Τί και κείνος είναι πλούσιος.

ΒΛΕΨΙΔΗΜΟΣ     Και σε μας στέλνει τη φτώχεια.

ΠΕΝΙΑ                    Το μυαλό σου το κλούβιο. Βρε μυαλά ξεμυαλισμένα. Ο Δίας είναι φτωχός. Γιατί τους νικητάδες κάθε πέντε χρόνια στον αγώνα κάνοντας των Ολυμπίων με στεφάνια θα τιμούσε αγριελιάς. Σαν ήταν πλούσιος θάδινε μαλαματένια.

 
ΠΛΟΥΤΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria