ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ: ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ Η ΣΕΓΚΕΝ ΚΑΙ Η TTIP - OlaDeka

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ: ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΓΟΥΝΑΣ Η ΣΕΓΚΕΝ ΚΑΙ Η TTIP

Δηλώσεις του ανεξάρτητου ευρωβουλευτή στην FEA

Δείτε τι δήλωσε ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς κατα την επίσκεψη του στο Metropolitan Expo και την διεθνή έκθεση γούνας “Fur Excellence in Athens”

“Η παρουσία μας εδώ έχει την έννοια να ενημερωθούμε για τον παραδοσιακό κλάδο της Ελληνικής γουνοποιίας και για τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Πρώτα απ΄όλα να επισημάνουμε ότι πρόκειται για ένα παραδοσιακό κλάδο ο οποίος λειτουργεί στην πατρίδα μας τουλάχιστον από το 1800 και μετά. Δηλαδή επί πάρα πολλά χρόνια. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δεν πρόκειται για ένα σύγχρονο βιομηχανοποιημένο κλάδο όπου διάφοροι στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης προσπαθούν να πάρουν μία θέση. Πρόκειται για έναν παραδοσιακό κλάδο, μια παραδοσιακή τέχνη η οποία πάντοτε υπήρχε στην Ελλάδα και την οποία εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε.

Και αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί την Ελληνική γουνοποιία από άλλες περιοχές σε άλλα μέρη του κόσμου σε άλλους χώρους και κυρίως στην Κίνα οι οποίοι είναι νεο-είσακτοι στην παγκόσμια αγορά. Και αυτό το στοιχείο το επισημαίνω διότι δική μας θέση την οποία έχουμε πει εδώ και αρκετό καιρό στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ότι αυτός, ο ειδικός, παραδοσιακός κλάδος στην Ελλάδα, η Ελληνική γουνοποιία  πρέπει να προστατευθεί και θα προστατευθεί.

Ταυτόχρονα υπάρχει και ειδικό καθεστώς το οποίο επικαλούμαστε και είναι το άρθρο 107 συνθήκης λειτουργίας Ευρωπαϊκής Ένωσης που υπό όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για την περίπτωση αυτή, επιτρέπει τις κρατικές ενισχύσεις και ένα ειδικό καθεστώς για τη στήριξη αυτού του κλάδου.

Ενός κλάδου που έχει άμεσα ή έμμεσα ένα δυναμικό της τάξεως των 600 εκ. ευρώ σε επίπεδο εξαγωγών και έναν κύκλο εργασιών τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στηρίζει και απασχολεί τουλάχιστον 12,000 εργαζόμενους στο πλαίσιο της λειτουργίας και της κατασκευής και 3000 εργαζόμενους στο επίπεδο της εκτροφής των ζώων.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι πρόκειται για σημαντική διαδικασία ιδίως για την Δυτική Μακεδονία.

MARIAS-
Η CEO ΤΟΥ FUR EUROPE κα METTE LYKKE NIELSEN, O ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ κ. ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ KAI O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ IFF κ. ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΑΚΑΣ

Επομένως ζητούμε απ΄την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε συνεργασία με την περιφέρεια σε ειδικό καθεστώς προστασίας – ενίσχυσης του κλάδου και τις εξαγωγικές επιδοτήσεις και το καθεστώς φορολόγησης το οποίο πρέπει να μειωθεί και βεβαίως τη δυνατότητα εξαγωγικών επιδοτήσεων, αλλά και ειδικό καθεστώς τουλάχιστον επιτοκίων.

Το τρίτο επίπεδο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι η Ρωσία αποτελεί σύμφωνα και με την ενημέρωση που είχα τον μεγαλύτερο εξαγωγικό κλάδο τουλάχιστον κατά 38%. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν σήμερα ότι για να προχωρήσει ακόμη περισσότερο αυτή η συνεργασία θα πρέπει να υπάρξει ομαλοποίηση των οικονομικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Θα πρέπει να σταματήσουν τα μέτρα τα οποία επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία και τα οποία κακώς η Ελληνική πλευρά ακολουθεί. Μέτρα τα οποία έχουν βλάψει και την Ελληνική γεωργία αλλά βεβαίως και τον κλάδο της Ελληνικής γουνοποιίας. Πολύ δε περισσότερο προσδοκούμε να υπάρξει προσέγγιση με τη Ρωσική πλευρά και για την αύξηση περισσότερων τουριστών Ρώσων οι οποίοι βεβαίως αγοράζουν παραδοσιακά την Ελληνική γούνα και οι οποίοι προσδοκούμε να έρθουν φέτος στην Ελλάδα διότι δεν πρόκειται να πάνε στην Τουρκία μετά τη γνωστή κρίση που υπάρχει.

Έχουμε πει βέβαια ότι για να υπάρξει μεγαλύτερη άφιξη Ρώσων τουριστών αλλά και για άλλους λόγους, θα πρέπει η πατρίδα μας να αποχωρήσει από τη Σέγκεν.

Επιπλέον θα πρέπει να δούμε και ορισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται. Και τα προβλήματα ακούνε στο όνομα TTIP. Αυτή η γνωστή συνθήκη για το διατλαντικό εμπόριο όπου σύμφωνα με ενημέρωση που έχουμε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά και από την επίσκεψη που έκαναν οι Ευρωπαίοι αντιφεντεραλιστές στην Ουάσιγκτον στην οποία συμμετείχα, η Αμερικανική πλευρά είναι αποφασισμένη να καταργήσει όλα τα προϊόντα ονομασίας προέλευσης. Και αυτό αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα αλλά και τη γούνα που είναι ένα παραδοσιακό προϊόν.

Επομένως είμαστε αντίθετοι στην όποια διαδικασία της TTIP για πολλούς λόγους αλλά και ειδικότερα γιατί πρόκειται να καταστρέψει αυτόν τον παραδοσιακό κλάδο.

Επιτέλους πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτός ο παραδοσιακός κλάδος είναι μοναδικός για την Ελλάδα, πρέπει  να προστατευθεί και αν ακόμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης μερικοί επιχειρούν να δημιουργήσουν προσκόμματα, τουλάχιστον σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας, θα πρέπει να υπάρχει ειδική εξαίρεση γιατί ο κλάδος ο δικός μας είναι παραδοσιακός τουλάχιστον πάνω από 400 χρόνια .

Αυτές είναι οι θέσεις μου ως ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή και ως αντιπροέδρου των αντιφεντεραλιστών.

Ενημερώθηκα, στηρίζω την προσπάθεια των συμπολιτών μας για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τον κλάδο της Ελληνικής γουνοποιίας.”

 

MARIAS-1

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria