Λευκός Οίκος: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των συνομιλιών Ομπάμα-Μέρκελ - OlaDeka

Λευκός Οίκος: Η Ελλάδα στο επίκεντρο των συνομιλιών Ομπάμα-Μέρκελ

“ Καθοριστική παρέμβαση των ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας ”

Σε ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στον Λευκό Οίκο μέσω τηλεδιάσκεψης ενόψει του ταξιδιού του Προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στη Σαουδική Αραβία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας Τσαρλς Κάπτσαν δήλωσε, ότι στο επίκεντρο της συνάντησης του Αμερικανού Προέδρου με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ θα είναι η Ελλάδα, σε δύο επίπεδα.

 

Από τη μια η διαχείριση του προσφυγικού, καθώς «έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους», και από την άλλη η κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

 

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι «η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τολμηρή ηγεσία στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και ο Πρόεδρος θέλει να της παράσχει πολιτική στήριξη γι’ αυτό, και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί της για να εξασφαλίσει ότι το νέο σύστημα που εφαρμόζεται σε συμφωνία με την Τουρκία είναι αποτελεσματικό» και προσέθεσε:

 

«Θα πρέπει να εξετάσουμε επίσης τη συνεργασία μας με την Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους, και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με τη διαδικασία και τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί, όπως και να επικεντρωθούμε στην κατάρτιση ενός βιώσιμου σχεδίου για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας».

 

Ο κ. Κάπτσαν δήλωσε ακόμη ότι η μετανάστευση είναι ένα βασικό ζήτημα, σημειώνοντας ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα πιο συντεταγμένο σύστημα για τη διαχείριση της μεταναστευτικής και προσφυγικής ροής στην Ευρώπη. Προσέθεσε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα θα συζητήσει το «πώς εξελίσσεται η συμφωνία αυτή και τι θα μπορούσαν να κάνουν οι ΗΠΑ για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά της», τόσο με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κάμερον, όσο και με τη Γερμανίδα) καγκελάριο.

 

Ακόμη είπε πως και στις δυο χώρες οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν και σε οικονομικά θέματα και επισήμανε: «Και περιμένουμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το μέτωπο, ακριβώς γιατί η Ευρώπη είναι τώρα αντιμέτωπη με μια νέα ανάγκη για δαπάνες στο μέτωπο της ασφάλειας υπό το φως της κατάστασης στα ανατολικά σύνορα, της μεταναστευτικής ροής, καθώς και της απειλής από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και του θέματος της τρομοκρατίας».

 

Η συνάντηση της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα γίνει στο περιθώριο της επίσκεψης του τελευταίου στην Έκθεση του Ανόβερου την Κυριακή 24 Απριλίου. Ο Μπαράκ Ομπάμα και η Άγγελα Μέρκελ θα εγκαινιάσουν από κοινού την Έκθεση Βιομηχανικής Τεχνολογίας του Ανόβερου, καθώς οι ΗΠΑ είναι φέτος η τιμώμενη χώρα.

 

Πηγή

 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria