Κοζάνη: Αρνητικός ο Π. Σκουρλέτης για τα δικαιώματα του CO2 – Θετικός στο ειδικό τιμολόγιο και στα οφέλη από τον TAP - OlaDeka

Κοζάνη: Αρνητικός ο Π. Σκουρλέτης για τα δικαιώματα του CO2 – Θετικός στο ειδικό τιμολόγιο και στα οφέλη από τον TAP

Κώστας Δαβάνης

Ο νέος αγωγός φυσικού αερίου γνωστότερος ως TAP θα σηματοδοτήσει την έμπρακτη μετατροπή της Ελλάδος σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας με επαρκή και φθηνή ενέργεια, αλλά και με οφέλη στις περιοχές από όπου θα διέλθει μέσω της εκροής κονδυλίων του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης το οποίο φτάνει στα 32 εκ. ευρώ.

Αυτό αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλε στις εργασίες του συνεδρίου για την μεταλιγνιτική περίοδο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης που δεν παραβρίσκεται όμως σε αυτό. Ο κ. Σκουρλέτης απαντώντας στο αίτημα των ενεργειακών δήμων για διάθεση εσόδων από την δημοπράτηση των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 απαντά για άλλη μια φορά αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι «οι συγκεκριμένοι περιορισμοί ως προς την χρήση του πόρου αλλά και η φύση του εσόδου που είναι κυμαινόμενο καθώς εξαρτάται από την εκάστοτε τιμή δικαιωμάτων οδηγεί σε άλλες επιλογές». Ωστόσο το Υπουργείο βλέπει με θετικό μάτι την πρόταση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας για εφαρμογή ενός ειδικού τιμολογίου ρεύματος, η θέσπιση του οποίου, όπως τονίζει ο κ. Σκουρλέτης θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά στα ζητήματα της τόνωσης της παραγωγικής δραστηριότητας. Παράλληλα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σχεδιάζεται η αξιοποίηση πόρων από το υπο σύσταση Ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης μέσα από το οποίο προβλέπονται δράσεις υπέρ των λιγνιτικών δήμων.

ΕΡΤ 

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria