«Κλείδωσε» το πακέτο έμμεσων φόρων, στο 24% ο ΦΠΑ - OlaDeka

«Κλείδωσε» το πακέτο έμμεσων φόρων, στο 24% ο ΦΠΑ

«ΑΝΟΙΧΤΟ» ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%.

Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

Παράλληλα, για τις 17:00 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του κουαρτέτου με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό, νομοσχέδιο για τη ρύθμιση του οποίου δημοσιοποιήθηκε χθες.

Επισημαίνεται ότι σταθερός στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Απριλίου, ενώ πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της οικονομίας το 2015.

Χθες, οι συζητήσεις αφορούσαν σε θέματα παιδείας και ενέργειας, καθώς και στο νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, μετά από την ολοκλήρωση των χθεσινών διαπραγματεύσεων, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει αποδεχθεί τα πρόσθετα «προληπτικά μέτρα», ύψους 3 δισ. ευρώ, που ζητούν οι θεσμοί.

Η πορεία της διαπραγμάτευσης και η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, χθες.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μετέφερε στην Γερμανίδα καγκελάριο την θέση ότι οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να συνυπολογιστούν στο τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης.

Οι θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνονται στην έκθεση της Eurostat που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί την Πέμπτη.

  • Δείτε εδώ πόσο θα επιβαρυνθούν τα νοικοκυριά από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria