Ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για το προσφυγικό από τους τρεις Προκαθήμενους - OlaDeka

Ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για το προσφυγικό από τους τρεις Προκαθήμενους

«Ευχαριστώ» από τον Πάπα στον ελληνικό λαό

Δίνοντας την ευκαιρία για μια νέα ζωή σε τρεις οικογένειες προσφύγων, αναχώρησε από τη Μυτιλήνη ο Πάπας Φραγκίσκος, μετά την ιστορική επίσκεψή του στο νησί, απευθύνοντας – μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο– μήνυμα αλληλεγγύης για το προσφυγικό.

Ρεπορτάζ: Μαρία Καρχιλάκη

Το CNN Greece με την απεσταλμένη του Μαρία Καρχιλάκη, μετέδωσε την ιστορική επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μυτιλήνη, με την οποία εστάλη οικουμενικό μήνυμα για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στην προσφυγική κρίση. Στο αεροπλάνο που μεταφέρει τον Πάπα στο Βατικανό, επιβιβάστηκαν και τρεις οικογένειες προσφύγων από τη Συρία.

2016 04 16T130111Z 1151695909 GF10000384418 RTRMADP 3 EUROPE MIGRANTS POPE

Πηγή: REUTERS/Filippo Monteforte/Pool

Οι πρόσφυγες αυτοί επιλέχθηκαν με κλήρωση ανάμεσα στους διαμένοντες στον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης. Στο σύνολο τους είχαν μπει στην Ελλάδα και καταγράφηκαν στο hotspot της Μόριας πριν από την 20η Μαρτίου, όταν και ίσχυσε η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στη Λέσβο υπάρχουν συνολικά 417 πρόσφυγες που έφθασαν στην Ελλάδα πριν από την 20η Μαρτίου, και έχουν εγκλωβιστεί στη νησί

Οι τρεις θρησκευτικοί ηγέτες συνομίλησαν με πρόσφυγες που βρίσκονται στο κέντρο κράτησης στη Μόρια, άκουσαν με προσοχή τις ιστορίες τους και την αγωνία τους για το πότε θα τελειώσει ο Γολγοθάς τους και στη συνέχεια υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για το προσφυγικό.

Video: O πρόσφυγας που συγκλόνισε τον Πάπα

Μετά το γεύμα τους με οικογένειες προσφύγων στη Μόρια, Πάπας Φραγκίσκος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατευθύνθηκαν στο λιμάνι του νησιού, όπου ο Ποντίφηκας ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που έδειξε στους πρόσφυγες.

final

Οι πρόσφυγες δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες επανέλαβε ο Πάπας Φραγκίσκος από το λιμάνι της Μυτιλήνης και πρόσθεσε πως σε αυτά τα χώματα χτυπά ακόμη η καρδιά μιας ανθρωπότητας που ξέρει να αναγνωρίζει πρώτα από όλα τον αδελφό και την αδελφή, που ξέρει να χτίζει γέφυρες, είπε ο Πάπας απευθυνόμενος στους κατοίκους της Μυτιλήνης, σημειώνοντας με νόημα πως τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις.


Video: «Ευχαριστώ» από τον Πάπα στον ελληνικό λαό

Ακολούθησε κοινή δέηση για τους πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο, κι ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Όπως επεσήμανε ο Αρχιεπίσκοπος σε μήνυμά του, η παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου στον τόπο μας, «στα χώματα της Εκκλησίας της Ελλάδας», είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς αναδεικνύει τη σύγχρονη τραγωδία των προσφύγων ενώπιον ολόκληρου του χριστιανικού και όχι μόνο κόσμου. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την ελπίδα του να ξεκινήσει από τη Λέσβο «ένα παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης, ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη και η ασφάλεια σε κάθε σπίτι, σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη».

final

Ο κ. Ιερώνυμος έκανε λόγο για «χρεοκοπία» της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης στην Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μόνο όσοι δουν τα μάτια αυτών των μικρών παιδιών που συναντήσαμε στον καταυλισμό προσφύγων, θα μπορέσουν να αντιληφθούν αμέσως το πλήρες μέγεθος της “χρεοκοπίας” της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους και όχι μόνον. Καμαρώνω για τους Έλληνες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες που περνούν, βοηθούν τους πρόσφυγες ώστε να γίνει ο Γολγοθάς τους ελαφρύτερος, ο ανηφορικός τους δρόμος λιγότερο τραχύς». final_1

Μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης οι προκαθήμενοι των χριστιανικών εκκλησιών γευμάτισαν με τρεις οικογένειες προσφύγων, στον ειδικό χώρο που είχε διαμορφωθεί γι αυτόν τον σκοπό στο κέντρο της Μόριας. Το κοινό γεύμα περιελάμβανε το προγραμματισμένο για στον καταυλισμό σημερινό φαγητό, ρύζι με λαχανικά, ελιές, ψωμί και χαλβά.

Συγκινητικές στιγμές στη συνάντηση με τους πρόσφυγες

Πάπας Φραγκίσκος, Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έφθασαν στο κέντρο υποδοχής στη Μόρια το πρωί του Σαββάτου, όπου τους υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Εκεί τους περίμεναν και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, τα οποία οι τρεις Προκαθήμενοι χαιρέτησαν δια χειραψίας, ενώ είχαν και σύντομο διάλογο μαζί τους. 2016-04-16T104300Z_1119392423_GF10000384268_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-POPE-LESBOS

Πηγή: EPA/ FILIPPO MONTEFORTE / POOL Στη συνέχεια οι Προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν προς την σκηνή όπου τους περίμεναν οικογένειες προσφύγων, που τους μιλούν για την ιστορία τους και το δύσκολο ταξίδι τους μέχρι την Μόρια. 16512033

Πηγή: EPA/ FILIPPO MONTEFORTE / POOL Στη συνέχεια οι Προκαθήμενοι κατευθύνθηκαν προς την σκηνή όπου τους περίμεναν οικογένειες προσφύγων, που τους μιλούν για την ιστορία τους και το δύσκολο ταξίδι τους μέχρι την Μόρια. 2016-04-16T104536Z_1891789046_GF10000384275_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-POPE-LESBOS

Πηγή: REUTERS/Filippo Monteforte/Pool Δεκάδες μικρά προσφυγόπουλα έκαναν δώρο στον Ποντίφηκα γράμματα και ζωγραφιές που ετοίμασαν ειδικά γι’ αυτόν, ενώ πολλά από αυτά συνομίλησαν αρκετή ώρα μαζί του, εξηγώντας του-με τη βοήθεια των μεταφραστών- τί ακριβώς συμβολίζουν αυτά που είχαν αποτυπώσει με μαρκαδόρους στο χαρτί. 2016-04-16T104528Z_1290670150_GF10000384274_RTRMADP_3_EUROPE-MIGRANTS-POPE-LESBOS

Πηγή: REUTERS/Filippo Monteforte/Pool Οι τρεις Προκαθήμενοι άκουσαν υπομονετικά τις ιστορίες των προσφύγων, πήραν στα χέρια τους μωρά, ενώ μέσα στην τέντα εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές, με τους πρόσφυγες, παρά την διαφορετική θρησκεία τους, να ζητούν από τον Πάπα να τους ευλογήσει, μη μπορώντας να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους. Συγκινητική ήταν και η στιγμή όταν μια ομάδα παιδιών τραγούδησε ενώπιον των τριών Προκαθημένων, ένα τραγούδι από την πατρίδα τους.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Από χθες έχουν μεταφερθεί ήδη από την Αθήνα περιπολικά, ομάδα Ζ και διμοιρίες των ΜΑΤ. Ελικόπτερο θα πετάει και θα παρακολουθεί τη διαδρομή από το λιμάνι μέχρι να φύγει ο Ποντίφηκας. Το ελικόπτερο έκανε το πρωί δοκιμαστική πτήση και έλεγχο των μέτρων.

Οι διμοιρίες θα βρίσκονται έξω από το κέντρο φιλοξενίας της Μόριας για την περίπτωση που υπάρξουν διαμαρτυρίες για τις επαναπροωθήσεις, ενώ μέσα στο κέντρο θα έχει ένστολους και αστυνομικούς με πολιτικά.

Θα σπάσει το πρωτόκολλο μετά από επιθυμία του ίδιου του Ποντίφικα. Όταν θα φτάσει ο Πάπας, θα επιβιβαστούν στο ίδιο βαν και ο Ιερώνυμος και ο Βαρθολομαίος για να πάνε στη Μόρια. Θα φάνε μαζί με πρόσφυγες και αργότερα θα πάνε στο λιμάνι του νησιού, όπου θα πετάξουν στεφάνια στη θάλασσα στη μνήμη όσων βρήκαν των θάνατο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria